Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Lasersko uklanjanje tetovaža

Lasersko uklanjanje tetovaža je najedelotvorniji način za elimisanje dotrajalih ili neželjenih tetovaža sa kože.

Neželjene tetovaže u tamnoj ili šarenoj boji mogu se bezbedno ukloniti sa kože uz pomoć Alminih najsavremenijih lasera. Laseri koriste snažne impulse svetlosti kako bi uklonili mastilo iz kože. Deluju na širok spektar boja i čine da boja vremenom izbledi, sa minimalnim rizikom od hiperpigmentacije i ožiljaka.
Kako se tetovaže efikasno mogu otkloniti uz pomoć Q-switch lasera, otkrivamo u narednim redovima.

lasersko uklanjanje tetovaža

Kada je vreme za uklanjanje tetovaža?

Većina ljudi se tetovira jer žele da se izraze na autentičan način ili da obeleže važan životni period. Ipak, vremenom se menjaju i životni principi i prioriteti, a tetovaže lako mogu da odstupe od prvobitnog izgleda.
Tetoviranje kože predstavlja oblik umetnosti i izražavanja i već vekovima unazad je zastupljeno u svim kulturama širom sveta. Mastilo u trećem sloju epidermisa može da se deformiše tokom vremena, može da izgubi jasnoću ili da osoba koja ima tetovažu, oseti da se ona više ne poklapa sa njenim ondašnjim uverenjima.
Uklanjanje tetovaža laserom je tretman namenjen svima koji su nezadovoljni izgledom svojih tetovaža, ili su ih prerasli. Lasersko uklanjanje tetovaže može se raditi nakon šest meseci od tetoviranja i tetovaže se efikasno mogu ukloniti pomoću Q-switch lasera, bez oštećenja okolne kože.
Tretman je neablativan i neinvazivan, a neprijatnost tokom izvođenja tretmana je minimizirana. Oseća se samo blago peckanje, koje se može izdržati, čak i u slučaju da je koža veoma osetljiva.

Uklanjanje tetovaže Q-switched Nd:Yag laserom

Q-switched Nd:Yag laseri isporučuju energiju u kratkim impulsima. Oslobođena laserska energija razbija sitne pigmentne granule u još manje fragmente. Snop svetlosti se emituje u trajanju od nanosekunde, i zbog toga ne oštećuje strukturu kože, već ciljano deluje na pigment. Laserski zraci (532 nm ili 1064 nm) deluju na boju pigmenta koja se deli na sitne čestice, a zatim se izbacuje kroz limfne puteve.

  • Q-switched 1064 nm laser je idealan za tamne tetovaže (za crne, plave, sive i zelene tetovaže).
  • Q-switched 532 koristi se za svetlije boje, za crvenu, narandžastu i žutu.

Q-switched Nd:Yag laser – benefiti

Q-switched Nd:Yag laseri se koriste širom sveta zbog izrazite sposobnosti da ciljano deluju na pigment koji se nalazi u koži. Laser se koristi za tretiranje različitih problema na koži, prvenstveno za uklanjanje tetovaža.Q-switched Nd:Yag laser spada u najsavremeniju klasu lasera i potpuno je bezbedan za upotrebu. Klinički je ispitan i dokazano deluje. Radi na principu emisije kratkih svetlosnih zraka. Upravo ti snažni svetlosni zraci utiču na razgradnju mastila.
Osim za uklanjanje tetovaža, Q-switched Nd:Yag se koristi za podmlađivanje kože, za uklanjanje benignih lezija, hiperpigmentacije i melazmi.
Ovaj laser je neablativan, što znači da se može raditi u bilo kom periodu godine. Sa svojim aktivnostima, pacijenti mogu da nastave odmah nakon tretmana.
Tretman je u potpunosti udoban i prijatan, a za sobom ne ostavlja dugotrajno crvenilo i izraženu osetljiivost na koži.
Veoma je važno napomenuti da je Q-switched Nd:Yag pogodan za sve tipove kože, čak i za osetljivu kožu koja je sklona crvenilu. Ovim laserom se može tretirati svaka regija na telu, uključujući lice, okoloočno područje, vrat, i dekolte. Čak i ove osetljive regije mogu bezbedno i sigurno da budu tretirane ovim inovatnivnim i moćnim laserom.

Po čemu je Q-switched Nd:Yag laser poseban?

Tehnologija Q-switch emituje impulse visoke energije iz lasera.  Ciljani hromofori su čestice tetovaže, koje laser razlaže na sitnije segmente. Brzo zagrevanje rezultira fotoakustičnim efektom na čestice mastila, odnosno pigmenta a fragmenti mastila se izbacuju kroz limfni sistem.
Laser je deo Alma Harmony XL PRO medicinske multifunkcionalne platforme koja uspešno tretira 65 različitih medicinskih i estetskih indikacija. Inovativni sistem predstavlja moćno i dokazano rešenje za regeneraciju i podmlađivanje kože, kao i uklanjanje vaskularnih i pigmentnih lezija, tetovaža, lečenje akni, uklanjanje nepravilnosti i nesavršenosti na koži.
Tehnologije na ovoj platformi mogu da se kombinuju, kako bi se dobili još bolji i efektniji rezultati.
Lasere sa ove platfome mogu koristiti mlađi i stariji pacijenti. Laseri su bezbedni, korisni i delotvorni na svim tipovima kože.

Kako laser deluje na tetovažu?

Lasersko uklanjanje tetovaža isporučuje svetlosni zrak ciljano u epidermisu, delujući na čestice mastila.
Uklanjanje tetovaža je postupak koji koristi lasersku tehnologiju za uklanjanje ili smanjenje izgleda tetovaža. Tokom postupka, energetski snop prodire u kožu i uništava pigmente mastila ispod površine kože bez oštećenja okolnog tkiva. U zavisnosti od boje i veličine tetovaže, ovaj proces može trajati od pola sata do nekoliko sati prilikom jednog tretmana.
Uz minimalne neželjene efekte, laser može ukloniti izgled neželjene tetovaže. Najlakša boja za odstranjivanje je crna i na nju mogu uticati sve talasne dužine lasera. Koji tip lasera će lekar preporučiti za uklanjanje tetovaže zavisi i od boje i od stanja na koži.
Prvo što treba uraditi u ovom procesu jeste zakazati konsultaciju sa lekarima, koji će utvrditi u kom je stanje regija kože na kojoj je tetovaža, proceniće tetovažu i savetovaće o najboljim procesima za njeno uklanjanje. Zatim će se utvrditi neophodan broj laserskih tretmana, kao i raspored termina.
Broj laserskih tretmana zavisiće od starosti, veličine i boje tetovaže.

Da li je moguće u potpunosti ukloniti tetovaže laserskim tretmanom?

Da bi se laserski tretman mogao raditi, potrebno je da prođe šest meseci od tetoviranja. Nakon tog perioda, pigment je stabilizovan u koži. Ako se tretman izvodi pre toga, moguće je da će se koža ošteti. Najčešća oštećenja koja se mogu dogoditi jesu ožiljci i pojava hiperpigmentacije.
Laserom je najlakše ukloniti jednobojne, tamne tetovaže (crne, sive, plave i zelene). Stručno odrađene i kvalitetne tetovaže je takođe moguće lakše ukloniti, jer su one jednako aplicirane u epidermisu. Višebojne tetovaže su teže za otklanjanje, kao i „duple“ tetovaže, na kojima je rađena korekcija.
Laserski tretman za uklanjanje tetovaže jeste najčešći izbor pacijenata, jer je procedura prijatna i gotovo bezbolna. Proces traje između 3 i 8 sesija u zavisnosti od veličine i boje tetovaže, kao i njene lokacije na telu.
Nakon uklanjanja tetovaže, na koži može da ostane slabo vidljiv, beličasti trag. Područje kože će se vremenom oporaviti i regenerisati, i dobiće svoju prirodnu boju.

uklanjanje tetovaža laserom

Lasersko uklanjanje tetovaža- tretman

Priprema za lasersko uklanjanje tetovaže

Ne postoji posebna priprema koja se očekuje od pacijenta. Doktor će testirati reakciju kože na laser i odrediće se jačina svetlosne energije koja je potrebna za tretman. Oči pacijenta biće zaštićene posebnim naočarima. Na mestu tetovaže gde će delovati laser, biće nanešen neutralni gel koji ima efekat hlađenja, u cilju da tretman bude što prijatniji.
Dok laser propušta intenzivnu pulsirajuću svetlost kroz slojeve kože i ciljano deluje na pigment u koži, pacijent može osetiti blago peckanje. Manje tetovaže će zahtevati manje tretmana, dok je za veće potrebno više vremena i tretmana za uklanjanje.
Nakon svakog tretmana laserom, tetovaža će biti bleđa i postajaće manje vidljiva.

Period oporavka

Nakon laserskog uklanjanja tetovaže, pacijent može nastaviti sa svojim aktivnostima. Osećaće blago peckanje na mestu tetovaže, koje će nestati u roku od sat vremena. Područje koje je tretirano može da bude osetljivo, crveno i blago otečeno, pa se savetuje hlađenje tretirane regije. Područje treba da bude zaštićeno u naredne dve nedelje. U narednom periodu preporučuje se pravilna hidratacija i nega tretirane regije, kremom, koju će dermatolog preporučiti.
Piling ili bilo koja vrsta agresivnijih kozmetičkih tretmana nisu poželjni dok su tretmani u toku. Preporučuje se redovno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom ukoliko je koža izložena suncu.

Koliko je tretmana potrebno za uklanjanje tetovaže?

Koliko će tretmana biti potrebno za uklanjanje tetovaže zavisi od veličine i boje tetovaže. Veće tetovaže nije moguće otkloniti sa malim brojem tretmana. Starije tetovaže je takođe teže ukloniti, jer kako vreme prolazi, mastilo prolazi kroz dublje slojeve kože. Prosečno, potrebno je od 3-8 tretmana za najbolje efekte. Između tretmana, potrebno je da prođe 6-8 nedelja. Za uklanjanje tetovaže je potrebno vreme. Procesi mogu trajati i duže od godinu dana.

Kada se mogu videti prvi rezultati?

Kod laserskog uklanjanja tetovaža, potrebno je neko vreme da bi se videli rezultati. To svakako zavisi i od veličine i boje tetovaže, kao i od starosti tetovaže. Najbolji rezultati vidljivi su tek nakon serije tretmana koja je određena po savetima lekara.

Da li je uklanjanje tetovaža bolno?

Najpopularniji metod uklanjanja tetovaža jeste laser. Laser odstranjuje mastilo, uzrokujući da se vremenom razbije na manje komade. To je efikasan način za uklanjanje tetovaža, i sa Q-Switched tehnologijom, tretman postaje prijatan i podnošljiv, čak i za osetljivu kožu.
Tokom tretmana, dok svetlosni zraci razbijaju pigment mastila, pacijenti mogu osećati blago peckanje. Bol i neprijatnost su minimizirani i pacijenti skoro da ne osećaju bilo kakvu vrstu nelagode tokom trajanja tretmana.

Ko su kandidati za lasersko uklanjanje tetovaža?

Kandidati su sve osobe koje žele da na bezbolan i bezbedan način uklone tetovaže sa tela. Iskustva pacijenata sa laserskim uklanjanjem tetovaže su veoma pozitivna jer tratmani traju kratko (posebno kod manjih tetovaža), a daju odlične, zadovoljavajuće efekte. Tetovaže postepeno počinju da blede, a nakon serije tretmana, tetovaže su jedva vidljive ili potpuno nestaju sa kože.
Bez obzira na razlog odluke, važno je znati da je moguće ukloniti tetovažu sa bilo koje regije tela, čak i sa delikatnih, osetljivih područja.

Kome se ne preporučuje lasersko uklanjanje tetovaža?

Uklanjanje tetovaže laserom nije preporučljivo dojiljama i trudnicama, osobama čije je zdravlje narušeno ili imaju kancer ili određena hronična oboljenja. Takođe, osobe koje koriste fotosenzitivne lekove ili imaju vitiligo, ili psorijazu, ne treba da koriste ovakav vid laserskih tretmana.

Lasersko uklanjanje tetovaža  – cena i dodatna pitanja

Za cenu uklanjanja tetovaža potrebno je da nam pošaljete sliku vaše tetovaže ili tetovaža koje želite da uklonite na Viber ili Whatsapp 064/237-0707 ili na e-mail imedic.rs@gmail.com.