Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Ultrazvuk kukova beba i skrinig pregled bubrega. Pregled, cena, iskustvo.

Ultrazvuk kukova beba predstavlja najpouzdaniju i u potpunosti neškodljivu metodu za pregled kukova kod novorođene dece i odojčadi u prvih nekoliko meseci života, u cilju postavljanja rane dijagnoze razvojnog poremećaja kuka (poznatijeg u narodu kao urođeno iščašenje kuka).

ultrazvučni pregled kukova bebe

Šta je to razvojni poremećaj kuka?

Razvojni poremećaj kuka ili urođeno iščašenje kuka predstavlja jednu od najčešćih urođenih mana sistema za kretanje kod dece. Obuhvata čitav niz poremećaja samog zgloba: od nestabilbosti kuka sa labavom kapsulom, pa sve do potpunog iščašenja glave butne kosti koja se nalazi izvan nedovoljno razvijene čašice. Po svetskoj literaturi, u novorođenačkoj populaciji se ovo oboljenje javlja u 0,5-1% dece, dok u našoj zemlji taj procenat iznosi čak i do 34% u pojedinim regionima. Ženska deca obolevaju 4-10 puta češće od muške. Poznato je da genetski faktor ima značajnu ulogu u nastanku ovog oboljenja (urođeno iščašenje češće je kod dece čiji je bar jedan roditelj imao ovaj poremećaj), dok su negenetski faktori koji mogu doprineti razvoju ovog oboljenja: plod koji prednjači karlicom tokom trudnoće i porođaja i manjak plodove vode tokom trudnoće.

Zbog čega je važno uraditi ultrazvučni pregled kukova na vreme?

Ukoliko se ova mana ne leči pravovremeno, može rezultirati poremećajem u hodu, izmenjenom statikom celog tela i ranim degenerativnim promenama u zahvaćenom zglobu kuka. Rana dijagnoza omogućava izlečenje razvojnog poremećeja kuka kod najvećeg broja dece bez hirurške intervencije.

Kada treba uraditi ultrazvuk kukova kod beba?

Idealno je da se prvi ultrazvučni pregled kukova obavi oko 6. nedelje života, dok se kontrolni pregled radi u periodu između puna 4 i punih 6 meseci života.

Da li je potrebno ponavljati pregled?

Ultrazvučni pregled kukova je vrlo korisna za praćenje efekata terapije kod dece kod koje je dijagnoza iščašenja kuka već postavljena jer može da se ponavlja veliki broj puta, bez ikakvih posledica po dete.

Šta se još “vidi” prilikom pregleda kukova?

Kao drugi deo pregleda se u našoj ordinaciju, po savremenim stavovima, vrši skrining ultrazvučna procena bubrega kod svakog deteta koje dođe na pregled kukova, s ciljem da se utvrdi da li dete ima neku urođenu anomaliju bubrega, koje su takođe vrlo česte u populaciji naše zemlje i regiona.

Koja je cena ultrazvučnog pregled kukova bebe?

Cena ultrazvučnog pregleda kukova uz skrinig pregled bubrega u našoj ordinaciji iznosi 3500 RSD

Dr Tijana Radović, specijalista dečije radiologije

Imate još pitanja? Pozovite nas!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da zakažete pregled u našoj ordinaciji, uvek vam stojimo na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.