Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Uklanjanje bora

 

Botoks- bezbedno, bezbolno i brzo uklanjanje bora. Sve o tretmanu, rezultati, cene.

Botoks je već 30 godina jedna od najefikasnijih i najtraženijih procedura za uklanjanje bora. Ova nehiruška, bezbolna i potpuno bezbedna procedura, u svega par zahvata vraća licu svež i mladalački izgled.
Starenje kože
jeste prirodan proces, ali to ne znači da ne postoje tretmani koji ga ne mogu ublažiti i usporiti. Među brojnim antiage tretmanima izdvaja se upravo botoks. On će uspešno ukloniti sve one bore na licu koje nastaju kao posledica izražene mimike, odnosno kontrakcije mišića lica.
Brzo i bezbedno, reći ćete zbogom borama na čelu, između obrva, očiju, podmladićete kožu vrata, dekoltea. Poput čarobnog štapića, botoks sprečava pojavu novih, dubokih bora, lice je osveženo i zategnuto.
Kako izgleda tretman, da li je bezbedan za pacijente, postoje li nuspojave, kakve rezultate da očekujete…? Znamo da imate mnogo nedoumica u vezi sa botoksom i zato ćemo ih sada sve razrešiti.

bore na čelu botox beograd

Šta je botoks?

Prvi put je botoks korišćen 1978. godine za lečenje različitih neuroloških stanja. Nakon toga, počinje njegova upotreba u drugim granama medicine, a 2002.godine je odobren za tretmane uklanjanja bora koje su nastale usled grčenja mišića lica.
Od tada, botoks vrtoglavom brzinom postaje sve traženija i popularnija procedura u estetskim klinikama širom sveta. Žene i muškarci ga jednostavno obožavaju! Zbog čega? Zato što za nekoliko minuta, bez rezova i oporavka, botoks efikasno podmlađuje kožu.
Sigurno smo svi čuli za njega, ali šta je zapravo botoks?

 • Botoks je lek prirodnog porekla. Reč je o prirodnom prečišćenom neurotoksinu koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Identifikovano je do sad nekoliko vrsta ovih toksina (npr. Botulinum tip A i Botulinum tip B);
 • Ako se pitate kako otrov može da se koristi u medicinske svrhe, odgovor je sledeći. Botoks, odnosno Botulinum toksin A, upotrebljava se kao potpuno prerađen, prečišćen, u veoma slaboj koncentraciji. To ga čini potpuno sigurnim za upotrebu;
 • Botoks se danas koristi u raznim granama medicine. U neurologiji je veoma široka njegova upotreba u lečenju migrene ili multiple skleroze. Koristi se podjednako u dermatologiji, oftalmologiji kao i u lečenju prekomernog znojenja (hiperhidroze). Ipak, svakako nam je najpoznatiji kao procedura u estetskoj i antiage medicini.

Trend upotebe botoksa uveliko je zaživeo početkom 2000-ih i to najviše među holivudskim glumicama koje su počele da ga ubrizgavaju kako bi izgledale lepše, mlađe i svežije. Danas je ova metoda lako dostupna ženama i muškarcima u čitavom svetu. Milioni i milioni tretmana botoksom su do sada urađeni.

Ipak, da bi lice nakon ubrizgavanja botoksa izgledalo prirodno i skladno, važno je da tretman radi obučen lekar sa iskustvom kojem verujete. Tada neće biti greške!

Kako deluje botoks?

Smejanje, plakanje, mrštenje, žvakanje- sve su to pokreti lica koje ponavljamo tokom života bezbroj puta. Naša mimika i kontrakcije mišića, uz različite spoljašnje faktore, dovešće najpre do formiranja finih linija, pa kasnije i dubljih bora na licu.
Najpre će se javiti sitne bore smejalice oko očiju i usana, a kasnije će se javljati dublje bore i brazde na čelu, vratu, nazolabijalne bore– od nosa ka usnama. Ukoliko ste pušač, takozvane pušačke bore oko usana će se neminovno pojaviti pre ili kasnije i biće veoma izražene. Sve to, učiniće da naše lice izgleda starije, umorno, namrgođeno.
Na sreću, botoks je efikasno i brzo rešenje uklanjanje bora koje nastaju kao posledica naše svakodnevne mimike, pokreta i kontrakcija mišića lica. Ovaj tretman je bitan i kao deo preventive, kako bismo sprečili nabiranje kože, da bi ona što duže bila zategnuta i mladolika.
Po kom principu deluje botoks?

 • Spomenuli smo da botoks umanjuje grčenje mišića lica u koje se ubrizgava i na taj način se ublažava preterana mimika određenih regija na licu. To se postiže tako što botoks blokira acetilikon, hemikaliju koja je odgovorna za prenos električnih impulsa odgovornih za kontrakcije mišića:
 • Na taj način, dolazi do relaksacije, opuštanja mišića koji se nalaze ispod kože. Smanjuje se njihova aktivnost, odnosno, mišići su privremeno uspavani;
 • Rezultat je manje naborana koža, bore su zaglađenije, lice podmlađeno.

bore botoks beograd

Kada mogu početi sa tretmanima botoksom?

Imate 25 ili 30 godina i primetili ste prve borice na licu, oko očiju, na čelu? Upravo je tada pravo vreme da krenete sa tretmanima botoksom. Rekli smo da botoks deluje i preventivno na bore, uspavljuje mišiće lica i sprečava produbljivanje postojećih bora.
Tretman botoksom u ranim tridesetim je odlična opcija za uklanjanje plitkih bora koje tada počinju da se javljaju.
Svakako, jedna od sjajnih ranih antiage procedura je i biorevitalizacija koja dubinski hidrira kožu i odlaže pojavu ranih znakova starenja.

 • Upravo negde od 25. ili 30.godine naš organizam sve slabije proizvodi supstance koje su ključne za lep i zdrav izgled kože. Procenat hijaluronske kiseline, kolagena i elastina iz godine u godinu se postepeno smanjuje.
 • Koža postaje dehidrirana, suva, tanka, opušta se a bore postaju sve dublje i izraženije;
 • Kako biste to sprečili, sa botoksom možete krenuti čim primetite pojavu prvih borica, jer ćete na taj način sačuvati elastičnost i tonus lica na duži period. Ako su bore pliće i manje, moći ćemo lakše da ih ublažimo i na duže staze sprečimo pojavu novih;
 • Isto tako, nikada nije ni suviše kasno da krenete sa tretmanina botoksom. On je odlično rešenje za zrelu kožu, koja je već prošarana dubljim borama. Uz redovne tretmane, dublje bore su manje vidljive i neće se pojavljivati u onoj meri u kojoj bi se inače razvijale.
 • Ako genetika nije na vašoj strani i skloni ste preranom starenju kože, doskočićete mu i nećete dozvoliti da vaše lice izgubi tonus, bude opušteno i time izgledate starije nego što jeste.
 • Ukoliko pomišljate na prvi tretman botoksom, važno je da se najpre konsultujete sa iskusnim i obučenim lekarima estetske medicine. U našoj ordinaciji možete zakazati besplatnu konsultaciju sa lekarima specijalistima. Nakon pregleda i razgovora, saznaćete da li ste kandidat za prvi tretman botoksom ili možete sačekati još malo.

Ko je idealan kandidat? Šta možemo tretirati botoksom?

 

Ukoliko niste pristalica invazivnih i hiruških metoda zatezanja kože, a želite da uklonite sitne i ublažite duboke bore, osnažite kožu i vratite joj mladolikost, ovaj tretman je kao stvoren za vas.

 

Botoks je delotvorno rešenje za sledeće probleme na licu:

 • Sprečava razvijanje dubokih bora;
 • Uklanja bore oko očiju-smejalice i bore mrštilice- između obrva, poznate kao “11”;
 • Uklanja bore iznad gornje usne (pušačke bore);
 • Eliminiše bore na čelu;
 • Uklanja bore na nosu –bunny lines;
 • Uklanja bore na vratu i dekolteu- ovo se naziva Nefertiti lift tokom kojeg se botoks aplikuje u mišiće vrata i donje vilice. To sprečava kontrakciju mišića od lica i vrata . Samim tim, vrat i dekolte izgledaju lepše, nema nabora na koži;
 • Podizanje kapaka i obrva (do 2mm je moguće podići), ispravlja asimetriju obrva. Nehirurški lifting kapaka može se raditi i pomoću hijaluronskih filera;
 • Rešava problem vidljivih desni, takozvani gummy smile– ubrizgavanjem malih količina botoksa dolazi do spuštanja usne i desni više nisu vidljive prilikom smejanja, pričanja;
 • Podizanje vrha nosa je takođe moguće uraditi pomoću botoksa, a ne samo hirurškim putem. Aplikovanjem botoksa u mišić nosa onemogućava se njegova preterana mimika, što sprečava njegovo opuštanje;
 • Spuštanje podignute brade;
 • Sužavanje lica četvrtastog oblika- ovo se naziva takozvani botoks masetera. Botoks se ubrizgava u maseterične mišiće koji u određenim slučajevima vilici daju izraženiji, četvrtasti oblik. Na taj način, donji deo lica se sužava, a jagodice postaju izraženije. Lice dobija lepši, simetričan oblik;
 • Pomaže u slučaju hiperhidroze- prekomernog znojenja pazuha, stopala, dlanova.

botoks bore beograd

Koje bore botoks neće ukloniti?

Botoks se u većini slučajeva koristi za tretiranje bora u gornjoj regiji lica- na čelu, između obrva, oko očiju. Naravno, efikasan je i u slučaju plićih bora oko usana, kao i za podmlađivanje regije vrata i dekoltea. Botoks nije rešenje za bore u donjoj polovini lica, u regiji ispod obraza, niti u središnjoj regiji poput nazolabijalnih bora. Neće eliminsati ni bore koje su nastale kao posledica preteranog izlaganja kože suncu.
Ipak, rešenje postoji. Efikasan tretman za zatezanje donjeg dela lica su hijaluronski fileri. Pomoću njih se može zategnuti i čitavo lice, takozvanim liftingom lica u 8 tačaka (8-point lift).

Da li je tretman botoksom bezbedan?

Tretman botoksom je potpuno bezbedan. Ono što je važno je da imate potpuno poverenje u ustanovu i lekara koji će vam raditi tretman. Tretmani ubrizgavanja botoksa su veoma usavršeni poslednjih desetak godina. Ako ste u rukama lekara specijaliste koji zna šta je vašem licu potrebno i kako da ono zadrži prirodan izgled, botoks je potpuno bezbedan.
Tokom estetskih procedura se ubrizgavaju minimalne količine botoksa, što ga čini potpuno bezbednim po vaše zdarvlje.

Kome se ne preporučuje botoks?

Tokom trudnoće i perioda dojenja ne treba raditi tretman botoksom. Kandidati za ovaj tretman nisu ni osobe sa određenim neuromišićnim poremećajima, sa poremećajima krvarenja, pacijenti koji uzimaju lekove za opuštanje mišića ili ukoliko postoji infekcija na mestu predviđenom za aplikovanje botoksa.

Kako izgleda tretman botoksom, koliko traje?

Najpre će lekar obaviti pregled čitavog lica, koliko je izražena mimika, pokreti mišića, kakav je kvalitet kože pacijenta. Nakon toga, odlučuje koja količina botoksa će biti aplikovana i na koja mesta a zatim se pristupa samoj proceduri.Tretman traje svega nekoliko minuta. Nema perioda oporavka, već se odmah vraćate svojim svakodnevnim obavezama.

Da li ubrizgavanje botoksa boli?

Ne. Ukoliko se plašite igle, znajte da nema razloga za strah. Koristimo veoma tanke igle, a pre samog tretmana na lice se nanosi anestetička krema kako bi sve proteklo potpuno bezbolno. Mnogi pacijenti kažu da zaista nimalo ne boli, pa čak i preskaču nanošenje lokalnog anestetika.

bore botoks

Kada ću videti prve rezultate?

Prve efekte uočićete nakon 2 do 3 dana, ali prave rezultate videćete nakon 10 do 14 dana od tretmana. Nakon ubrizgavanja botoksa primetićete da je koža odmorna, sjajna, a nove bore neće se javljati na mestima gde je ubrizgan. Botoks je privremeno relaksirao mišiće i sprečio njihove kontrakcije, a rezultat toga su uklonjene bore, podmlađena i zategnuta koža.

Nega kože nakon botoksa?

Nakon tretmana se možete vratiti svakodnevnim obavezama. Ono što je važno je da se pridržavate sledećih smernica:

 • 4 sata nakon procedure izbegavajte ležeći položaj
 • ne dodirujte i ne masirajte tretirane regije 24h posle tretmana
 •  narednih 48h se suzdržite uzdržavanje od intezivnih fizičkih aktivnosti, sauna, masaža, bazena, depilacija, epilacija

Koliko traju efekti botoksa?

Botoks je privremena metoda uklanjanja bora sa lica. Nakon određenog vremena, potrebno je ponoviti tretman kako bi se zadržao željeni izgled lica. Efekti botoksa traju oko 3 do 4 meseca, nekad i duže u zavisnosti od stanja kože pojedinca, izražene mimike, kao i genetskih predispozicija.
Dakle, tretman botoksom bi trebalo ponavljati dva do tri puta godišnje. Ukoliko u nekom trenutku više ne želite da ubrizgavate botoks, znajte da nema nikakvih posledica. Koža nastavlja prirodno da stari. U slučaju rešavanja prekomernog znojenja botoksom, rezultati mogu trajati i do 9 meseci.

Da li ću izgledati plastično i veštački nakon botoksa?

Znamo da vas ovo brine, jer smo videli mnoge slučajeve kada žene i muškarci preteraju sa upotrebom botoksa. Čak su i poznate glumice Rene Zelveger, Nikol Kidman i Kortni Koks javno priznale da su preterale sa injekcijama botoksa, što je dovelo do toga da izgledaju neprirodno i plastično.

 • Cilj ubrizgavanja botoksa jeste da se sačuva mimika i pokreti mišića lica, tako da ono zadrži prirodan izgled. Svakako ne želite da imate onaj zamrznuti izgled i da ljudi oko vas ne znaju kada se smejete, a kada ćete da zaplačete!
 • Kako bi se postigao lep, prirodan izgled, lekar specijalista precizno ubrizgava određene količine botoksa na određena mesa, što dovodi do uklanjanje bora;
 • Dužnost lekara koji će raditi tretman jeste da vas upozori na moguće posledice preteranog ubrizgavanja botoksa. Vi niste stručni, normalno je da ne znate koliko botoksa vam je potrebno.

Nemojte raditi ovu, kao ni ostale antiage procedure kod nekoga ko će pristati bez pogovora na sve vaše prohteve. Znajte da je tada cilj samo da vam uzmu novac.

Šta je baby botoks, a šta mikrobotoks?

Sigurno ste čuli za baby botoks, jer se u poslednje vreme o njemu sve više priča. O čemu je reč?

 • Baby botoks je u suštini ista procedura kao i običan botoks tretman, sa tom razlikom što se ubrizgavaju manje doze;
 • Postiže suptilnije rezultate i odlična je opcija za bore smejalice oko očiju, kao i za pacijente koji nemaju prenaglašenu mimiku lica;
 • Zbog manjih količina botoksa, rezultati kraće traju, najčešće do 3 meseca.

Mikrobotoks ili mezobotoks, kako ga još nazivaju, uspešno rešava određene probleme masne i problematične kože.

 • Mikrobotoks deluje na pore tako što ih sužava, ali i reguliše rad lojnih žlezda i proizvodnju sebuma. To daje licu lep, zdrav izgled, bez preteranog mašćenja kože;
 • Ova vrsta botoksa može da ublaži fine bore.

Neželjene reakcije nakon botoksa?

Određene nuspojave botoksa mogu se javiti, ali veoma retko, kod manje od 1% pacijenata. To mogu biti blaga glavobolja ili mučnina, najčešće nakon prvog tretmana. Moguća je pojava malih modrica na mestima uboda, ali se one povlače nakon tri do pet dana.

Šta ako niste zadovoljni rezultatima?

Nakon 10 do 14 dana od tretmana moguće je uraditi korekciju. Korekcija je uračunata u cenu tretmana, ali treba voditi računa o tome da dve nedelje nakon tretmana korekciju ne radimo. Zato, ukoliko smatrate da je potrebno nešto korigovati, samo nam se javite na vreme.

Botoks- cena i dodatna pitanja

Sve cene tremana botoksom možete pogledati na stranici Cenovnik. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da zakažete pregled u našoj ordinaciji, uvek vam stojimo na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.