Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Hirurško uklanjanje mladeža

Hirurško uklanjanje mladeža je najsigurniji način za njihovo potpuno odstranjivanje. Procedura je bezbedna i bezbolna, bez ikakvih rizika. Upoznajemo vas sa svim detaljima.

hirurško uklanjanje mladeža

Šta su mladeži?

Odrasla osoba ima u proseku između 10 i 50 mladeža na telu. Neki od njih su veći, drugi su sasvim mali. Za pojedine mladeže ili belege na telu čak smo i emotivno vezani. Postoje i različita verovanja kada je reč o mladežima. Recimo, kažu da je mladež iznad gornje usne karakteristika izuzetno lepih ljudi. I zaista, setimo se samo Sindi Kraford i njenog seksi mladeža. Ili mladeža slavne Merlin Monro! Mladeži se mogu nalaziti na svakom delu kože:na licu, vratu, rukama, nogama, stomaku… Pojedine i ne primećujemo, dok nam drugi čak i smetaju, kačimo ih garderobom ili postoji mogućnost da ih otkinemo. Želimo da odmah naglasimo: ukoliko vam smetaju ili primetite bilo kakve promene na mladežima, važno je da vas pregleda dermatolog.

A šta su u stvari mladeži? U većini slučajeva oni su benigne tvorevine sačinjene od posebne vrste ćelija- melanocita. Melanociti proizvode pigment melanin koji određuje boju naše kože, kose i očiju. Kada se melanociti organizuju u grupe ili gnezda, nastaju promene na koži koje su manje ili više pigmentovane. Te pigmentacije su mladeži.

 • Ukoliko su melanociti nagomilani površnije u koži tada su mladeži blago uzdignuti ili zaravnjeni, okrugli ili ovalni. Boja ovakvih maldeža je svetlo, tamno braon do crna;
 • Kada se melanociti organizuju dublje u koži, tada se mešaju sa drugim komponentama vezivnog tkiva. Takvi mladeži su izdignuti iznad površine kože, mogu biti na peteljci ili široj bazi. Najčešće su ružičasti ili boje kože.

Ukoliko u organizmu dođe do nekontrolisane proizvodnje melanocita posledica može biti karcinom kože- melanom. Ovaj oblik karcinoma je najređi, ali i najopasniji. Češće pogađa mlađe ljude, a smatra se da je potpuno izlečiv ukoliko se otkrije u ranom stadijumu. Između ostalog, zbog toga je veoma važna redovna kontola mladeža i ostalih kožnih promena, kao i preventivni dermatološki pregledi.

Zašto nastaju mladeži?

Pojava mladeža može biti uslovljena genetskim predispozicijama. Drugi najčešći razlog za pojavu mladeža jeste preterano izlaganje kože suncu. Neoprezno sunčanje i izlaganje kože štetnim sunčevim zracima dovodi do toga da ona doživljava traumu, gori i ljušti se. Nakon svakog takvog ciklusa pojaviće se manje ili veće pigmentne promene na koži. O štetnosti solarijuma ne moramo posebno ni govoriti.

Takođe, veće hormonske promene mogu dovoseti do pojave novih mladeža. Najčešće se to dešava kod tinejdžera i žena u periodu trudnoće. Tada se mogu javiti brojni sitniji ili krupniji mladeži i druge pigmentacije na koži. Nakon porođaja je preporučljivo otići na pregled kod dermatologa.

Vrste mladeža

Mladeži mogu biti urođeni ili stečeni, to su oni koji se javljaju kasnije tokom života. Razlikuju se po izgledu, veličini, boji. Urođene mladeže primećujemo u prvim danima nakon rođenja deteta. Po veličini ih delimo na male, srednje, velike (od 11 do 20 cm) i gigantske (veće od 20 cm). Mladeži mogu biti složeni, intradermalni, pa čak su i pege i lentigo oblici mladeža. Najčešća podela mladeža je sledeća:

 • Tipični mladeži su takozvani obični mladeži, najčešće su jednobojni od svetlo braon do crne boje. Simetrični su, jasnih ivica. Javljaju se tokom prvih 20 godina života i ne menjanju bitno boju i izgled. Mogu biti u ravni kože, ispupčeni ili viseći, tvrdi na dodir ili meki, sa ili bez dlačica.
 • Atipični mladeži se razlikuju od drugih na koži po svom obliku, boji, veličini. Asimetrični su, isprekidanih i nejasnih ivica. Atipičan mladež je veći od 6 mm u prečniku, višebojan, nepravilnog oblika (asimetričan) a ivice su mu isprekidane, izreckane ili nejasne. Ukoliko ovakav mladež ima određene histopatološke karakteristike, naziva se displastični mladež (Dysplastic nevus). To su oni mladeži koji rastu, menjaju oblik i boju. Ovakvi mladeži imaju veću mogućnost da razviju melanom. Treba ipak imati u vidu da polovina melanoma nastaje na potpuno zdravoj koži.
 • Specifični mladeži spadaju u sindrom atipičnih mladeža. To je sindrom koji imaju osobe sa više od 100 mladeža, od kojih je minimum jedan atipični mladež.

Kako uočiti promene na mladežu?

Mladeži okruglog oblika, iste boje i jasnih ivica uglavnom su dobroćudni. Ne menjaju oblik i ne povećavaju se. Važno je uočiti neku od sledećih promena na mladežima:

 • promena veličine;
 • ivice su nejasne, iskrzane;
 • imaju različite boje po sebi;
 • svrab, crvenilo, bol, krvarenje;
 • formiranje kraste.

Ukoliko ste mladež povredili ili zakačili, takođe je bitno da se javite lekaru koji će obaviti dermoskopski pregled. Pomoću dermatoskopa koji nekoliko desetina puta uvećava površinu kože dermatolog će pregledati mladeže i druge pigmentacije na koži. Pregled traje kratko, a uočava se svaka, pa i najmanja promena na koži. Dermoskopski pregled može otkriti melanom u ranoj fazi, kao i razliku između dobroćudnih i zloćudnih promena na koži.

Kada je neophodno uklanjanje mladeža?

Mladež je potrebno ukloniti ukoliko lekar nakon detaljnog pregleda posumnja da je određeni mladež rizičan i postoji sumnja u uredan nalaz. Takođe, mladeži se uklanjanju i iz estetskih ili praktičnih razloga- kada ih lako možemo povrediti i zakačiti. Odnosno, nalaze se na mestima gde nam smetaju ili nam se jednostavno ne sviđa kako izgledamo sa određenim mladežima.

Načini za uklanjanje mladeža

Postoji nekoliko načina kojima je moguće ukloniti mladež:

 • Hiruško uklanjanje mladeža- jedini siguran način da se trajno uklone sve ćelije mladeža;
 • Radiotalasno uklanjanje mladeža radi se samo kada je mladež na dubini koju može zahvatiti radioatalasni nož;
 • Lasersko uklanjanje mladeža podrazumeva takozvanu evaporaciju, odnosno isparavanje mladeža.

hirurško uklanjanje mladeža cena

Hirurško uklanjanje mladeža- najčešća pitanja

Hirurško uklanjanje mladeža- procedura

Hirurško uklanjanje mladeža izvodi se u slučajevima kada lekar sumnja u uredan nalaz mladeža ili iz drugih estetskih razloga. Izvodi se u lokalnoj anesteziji. Lekar pravi elipsastu eksciziju uz najmanji mogući rez, a sve zavisno od položaja i tipa mladeža. Zahvaljujući lokalnom anestetitku tokom same procedure nema neprijatnog osećaja.

Mladež se odstranjuje u celosti i potpuno, a zatim se obavezno šalje na histopatološku analizu. Ovakva analiza pokazaće da li postoje određene maligne ćelije u uklonjenom mladežu. Patohistolog će dobiti brojne informacije o sastavu, strukturi i brzini rasta ćelija. Ako je zaista reč o malignitetu, na osnovu uzorka će se utvrditi o kojim ćelijama je reč.

Oporavak

Pacijent nakon intervencije na mestu zahvata ima nekoliko šavova i vodootporni sterilni flaster. Važno je pratiti preporuke lekara kako bi oporavak prošao što bolje i brže.

 • Vodootporni flaster ne treba skidati naredna dva dana i rana se ne sme kvasiti;
  nakon toga, pacijent dolazi na prvo previjanje. Flaster se menja i rana se može prati posle toga.
 • Do skidanja konaca treba izbegavati vežbanje, bazen, saunu;
 • Skidanje konaca je nakon 7 dana ukoliko je rana na licu, a posle 14 dana za sve ostale intervencije. Posle skidanja konaca pacijent se vraća svojim redovnim aktivnostima.
Da li hirurško uklanjanje mladeža boli?

Nema nikakvog razloga za strah. Hirurško uklanjanje mladeža nije bolna procedura. Osim blage neprijatnosti tokom aplikovanja anestezije, ostatak intervencije je praktično bezbolan. Pacijenti ne osećaju nikakav bol ni neprijatnost.

Da li je hirurško uklanjanje mladeža bezbedno?

Procedura je potpuno bezbedna, izvodi se rutinski u lokalnoj anesteziji. Nema rizika od komplikacija i nus pojava.

Kontraindikacije

Apsolutne kontraindikacije su infekcije kože, akutne inflamatorne bolesti, poremećai koagulacije, upotreba oralne antikoagulantne terapije. Relativno je trudnoća. Hirurško uklanjanje promena se vrši u trudnoći jedino za promene za koje se na osnovu dermoskopskoh pregleda postavi simnja da mogu predstavljati maligne ili premaligne kožne promene.

Samopregled mladeža

Svaka bitnija promena u boji i izgledu mladeža razlog je da se obratite lekaru. Mladež se neće smanjiti sam od sebe i ukoliko i najmanje sumnjate da bi mogao biti rizičan, važno je da ga lekar pogleda. Zato je samopregled mladeža veoma važan. To je najvažniji korak za prevenciju melanoma. Bitno je da blagovremeno i redovno pratite stanje i izgled vaših mladeža, posebno ukoliko spadate u rizičnu grupu. Odnosno, ukoliko imate i genetsku predispoziciju za nastanak melanoma.

Samopregled mladeža je dovoljno obaviti jednom mesečno. Prilikom samopregleda mladeža obratite pažnju na njihovu boju, simetričnost, ivice, veličinu. Ukoliko uočite evidentne promene kao što su vlaženje, krvarenje ili upala, posavetujte se sa lekarom. Dermoskopski pregled trebalo bi obavaljati jednom godišnje.

Kako sprečiti promene na mladežima?

Iako na neke promene ne možemo uticati, postoji mnogo načina da zaštitimo svoju kožu i mladeže koje imamo.

 • Izbegavajte solarijume. Dokazano je da solarijumi emituju veliku količinu štetnih UV zraka, zbog čega su i zabranjeni u mnogim državama. Ovakvo UV zračenje značajno povećava rizik od razvoja kancerogenih oboljenja kože;
 • Tokom sunčanja nanosite na kožu visok zaštitni faktor, ne izlažite se suncu kada je najjače;
 • Ukoliko povredite mladež ili uočite promenu, javite se dermatologu.

Uklanjanje mladeža  -cena i dodatna pitanja

Na stranici Cenovnik možete pogledati cene svih procedura i tretmana koje izvodimo, pa tako i usluge uklanjanja keratoza. Za sva dodatna pitanja, naš stručni tim vam je uvak na raspolaganju. Zakažite pregled, slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.