Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Ultrazvučni pregled abdomena kod dece

Ultrazvučni pregled abdomena kod beba i dece  je bezbedna, potpuno bezbolna i brza metoda kojom se precizno vide organi i organski sistemi smešteni u trbuhu. Tokom pregleda lekar nanosi ultrazvučni gel na stomak koji omogućava kontakt kože I ultrazvučne sonde, a potom prelazi ultrazvučnom sondom preko stomaka i pravi “žive” slike unutrašnjih organa. Ultrazvuk se može bez opasnosti primenjivati koliko god puta je to neophodno i često se koristi za praćenje kroz vreme različitih poremećaja unutrašnjih organa.

ultrazvučni pregled abdomena dece

Šta mozemo da vidimo ultrazvučnim pregledom abdomena?

Ultrazvučnim pregledom kod dece možemo da vidimo jetru, žučnu kesicu i žučne puteve, pankreas, slezinu, bubrege, nadbubrežne žlezde, velike krvne sudove, limfne čvorove, a pod posebnim uslovima i želudac, deo jednjaka, tanko crevo, slepo crevo i debelo crevo.

Koje su indikacije za ultrazvučni pregled stomaka kod dece?

 

Najčešće indikacije su bol u stomaku, povisena temperatura i laboratorijski potvrđena infekcija, muka, povraćanje, otežano pražnjenje, nadutost, dugotrajni prolivi, krv u mokraći, sumnja na kamen u bubregu.
Kod beba razlozi za pregled mogu biti takođe i razne urođene anomalije trbušnih organa viđene pre rođenja ili neposredno po rođenju, produžena žutica i sumnja na oboljenje jetre i žučnih puteva, dugotrajno povraćanje u prvim nedeljama/mesecima života kada postoji sumnja na suženje završnog dela želuca (hipertrofična stenoza pilorusa) ili delova tankog creva.

Koje su prednosti ultrazvuka?

Ultrazvuk je precizna, brza i vrlo pouzdana metoda, koja je za pacijenta apsolutno komforna. Pregled nema nikakvih neželjenih posledica, a odmah nakon pregleda pacijenti mogu da nastave sa uobičajenim aktivnostima.

Imate još pitanja? Pozovite nas!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da zakažete pregled u našoj ordinaciji, uvek vam stojimo na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.