Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Holter pritiska

Holter pritiska podrazumeva merenje i monitoring krvnog pritiska neprestano tokom 24 sata. Ova metoda je veoma značajna jer beleži sve oscilacije krvnog pritiska u određenom periodu. Upravo zato zauzima važno mesto u dijagnostici i terapiji kardioloških oboljenja.

holter pritiska beograd

Šta je holter pritiska?

Pravovremena i rana dijagnostika kardiovaskularnih oboljenja najvažniji je osnov za njihovo kvalitetno lečenje. Kardiologija, jedna od oblasti medicine, bavi se izučavanjem bolesti srca i krvnih sudova koji zajedno čine kardiovaskularni sistem. Kardiologija podrazumeva sledeće:

 • adekvatnu medicinsku dijagnostiku i preventivno delovanje;
 • lečenje urođenih srčanih mana;
 • lečenje bolesti koronarnih arterija;
 • lečenje srčane insuficijencije;
 • tretiranje valvularne srčane bolesti.

Među dijagnostičkim procedurama koje kardiolozi primenjuju u dijagnostici i lečenju oboljenja srca važno mesto zauzima i holter pritiska. Da pojasnimo o čemu je reč. Jednokratno merenje krvnog pritiska koje možemo uraditi kod kuće ili u ambulanti pokazuje vrednosti srčanog ritma isključivo u trenutku merenja. Holter pritiska, sa druge strane, podrazumeva sledeće:

 • Merenje krvnog pritiska kontinuirano, u dužem vremenskom periodu. Najčešće je to tokom 24 sata ili 48 sati, ukoliko je potrebno;
 • Holter pritiska beleži sve oscilacije krvnog pritiska u određenim intervalima, tokom dana dok ste aktivni, kao i dok spavate;
 • Rezultati koje dobijamo na ovaj način važni su zbog adekvatnije dijagnostike, određivanja terapije i procene mogućih rizika i komplikacija.

Šta je krvni pritisak?

Krvni pritisak predstvlja silu kojom krv deluje na zidove krvih sudova. Pritisak može da varira zavisno od ukupne količine krvi, snage srčanog mišića, elastičnosti arterija. Takođe, vrednosti krvnog pritiska mogu da se razlikuju zavisno od godina starosti, opšteg zdravstvenog stanja, fizičke kondicije, životnih navika, lekova koje pacijent uzima.
Gornji, odnosno sistolni pritisak, meri se nakon kontrakcije srca i to je najviši pritisak koji se ostvaruje u arterijskom stablu. Donji,dijastolni pritisak, očitava se kada je srce opušteno i relaksirano.

 • Normalnim vrednostima krvnog pritiska smatraju se vrednosti gornjeg i donjeg pritiska <139/ < 89 mmHg;
 • Hipertenzija, povišen krvni pritisak, definiše se vrednostima koje su iznad 140- 159/ 90- 99 mmHg. Hipertenzija može biti blaga, umerena i teška, kada su vrednosti >180/ >110 mmHg;
 • Hipotenzija, odnosno nizak krvni pritisak manifestuje se krvnim pritiskom manjim od 100/60 mmHg.

Na žalost, kardiovaskularne bolesti su najčešće zastupljena oboljenja u Srbiji i prvi su uzrok smrtnosti među stanovništvom. Najzastupljenije bolesti kardiovaskularnog sistema su koronarna bolest (oboljenje srčanih arterija), kao i hipertenzija – povišen krvni pritisak. Ova bolest savremenog sveta zaista je uzela maha, a prema nekim podacima čak trećina odrasle svetske populacije ima povišen krvni pritisak.

Koji simptomi ukazuju da mi je potreban holter pritiska?

Stres, nezdrave navike, gojaznost, nedovoljno fizičke aktivnosti, loša ishrana, povećan unos soli, pušenje, ali i neredovno uzimanje propisane terapije- sve su to uzroci koji pre ili kasnije mogu dovesti do problema sa krvnim pritiskom. Bilo da je on povišen ili previše nizak. Visok krvni pritisak koji se ne leči pravovremeno može biti glavni uzrok moždanog udara, kao i infarkta srca, ali i drugih bolesti, oboljenja bubrega, gubitka vida itd.

Najčešći simptomi koji ukazuju na to da je potrebno uraditi holter pritiska su:

 • preskakanje i lupanje srca;
 • gubitak daha, brzo zamaranje;
 • vrtoglavice;
 • nesvestice;
 • opšta slabost organizma;
 • pritisak i bolovi u grudima.

Ukoliko se ne osećate dobro i imate neke od navednih simptoma, važno je da se na vreme obratite lekaru. Ovo je posebno važno ukoliko nemate od ranije istoriju srčanih oboljenja, niste na terapiji i prvi put se susrećete sa ovakvim stanjem. Nakon detaljnog kardiološkog pregleda i anamneze, lekar će proceniti da li je neophodno da nosite holter pritiska. Kod trudnica, holter pritiska je veoma važno uraditi kada je krvni pritisak povećan i posebno ako postoji sumnja na preeklampsiju.

Kako funkcioniše holter pritiska?

Najpre da naglasimo da je holter pritiska potpuno bezbolna, bezbedna i sigurna metoda. Ne postoje nikavi rizici po zdravlje pacijenta.

 • pacijent tokom 24 sata ili 48 sati nosi mali prenosivi uređaj koji je povezan sa manžetnom na nadlaktici leve ruke koja automatski meri sve oscilacije pritiska;
 • parametri se podešavaju u ordinaciji, za svakog pacijenta posebno;
 • nakon što je aparat postavljen, on će precizno meriti centralni arterijski krvni pritisak analizom pulsnog talasa. Takođe, procenjuje i elastičnost zida arterija.

Arterijski krvni pritisak se menja tokom dana, zavisno od toga da li mirujete, krećete se, da li ste pod stresom ili ste smireni. U slučaju da postoji hipertnezija, tada će krvni pritisak u arterijama stalno biti iznad normalnih vrednosti. Sve te promene zabeležiće holter pritiska i lekar će imati jasniju i širu sliku o stanju pacijenta. Dobijeni parametri će biti ključni za rano otkrivanje hipertenzije i blagovremno uvođenje antihipertenzivne terapije.

Kako izgleda sam uređaj?

Holter pritiska je uređaj koji se sastoji od malog rekordera koji se nosi u torbici zakačenoj oko pojasa i koji beleži sve promene i oscilacije krvnog pritiska. Povezan je sa manžetnom koja se stavlja na nadlakticu leve ruke. Ona će se u određenim trenucima naduvati i tada ćete znati da je u toku merenje pritiska. Holter je mali uređaj, veličine mobilnog telefona i zato vas neće ometati dok se krećete i obavljate dnevne aktivnosti. Neki pacijenti ga tokom noći stave pored sebe na krevet ili ispod jastuka, kako ga ne bi isključili ukoliko se okrenu na stomak dok spavaju.

Kako da se pripremim za holter pritiska?

Vaš kardilog će zakazati datum i vreme kada treba da dođete da vam postave holter pritiska.

 • Važno je da se pre postavljanja holtera okupate, jer dok ga nosite nećete to moći da radite kako ne biste pokvasili aparat;
 • Ukoliko već imate propisanu terapiju i pijete određene lekove, ne preskačite je pre stavljanja holtera. Redovno uzimajte svoje lekove i tokom nošenja holtera;
 • Obucite se komotno kako ne biste zakačili holter garderobom, a ruka na koju se stavlja holter treba da bude slobodna da bi tehničar mogao da namesti aparat;

Za svakog pacijenta podešavaju se parametri i određuje se vremenski period tokom kojeg će nositi holter. Nakon toga ćete ponovo doći u ordinaciju kako bi vam obučeni tehničar skinuo aparat.
Ako vam nešto nije jasno, nemojte se ustručavati da pitate svog kardiologa. Važno je da imate odgovore na sva pitanja i da znate tačno kako treba da se ponašate kako bi nošenje holtera i merenje krvnog pritiska prošlo najbolje moguće.

holter pritiska

Kako da se ponašam dok nosim holter pritiska?

Za vreme nošenja holtera pritiska treba da se ponašate uobičajeno i prirodno. Cilj je da se otkrije kako se krvni pritisak ponaša dok obavljate svoje svakodnevne aktivnosti. Normalno se krećite, radite sve ono što inače radite tokom dana. Jedino se uzdržite od preteranog vežbanja i prejakih fizičkih aktivnosti kako ne biste pomerili ili isključili holter. Kada aparat počne da meri pritisak neka vam ruka bude ispružena i trudite se da tada mirujete dok se merenje ne završi. Holter ne smete kvasiti niti ga isključivati.

Koliko često holter meri pritisak?

Holter je podešen i isprogramiran da sam meri krvni pritisak, vi ne treba ništa da uključujete ni isključujete. Tokom dana, dok ste aktivni, merenje je uglavnom na 30 minuta, a noću na sat vremena.

Zašto je važno vodim dnevnik aktivnosti dok nosim holter pritiska?

Kao i kada nosimo holter EKG, tako je i za vreme nošenja holtera krvnog pritiska važno da beležimo kako se osećamo tokom dana. Treba da zapišemo sve ono što smatramo da je važno, jer će i to lekaru biti od velikog značaja prilikom postavljanja dijagnoze. U dnevnik aktivnosti treba da zapišete sledeće:

 • vreme šetanja, spavanja, svih fizičkih aktivnosti;
 • sve tegobe koje možda osećate i ukoliko ih je bilo, nesvestice, lupanje srca, bolovi u grudima. Dakle, sve ono što odstupa od vašeg uobičajenog stanja;
 • pokušajte da što preciznije zabeležite koliko dugo su tegobe trajale, kada su se javile (ujutru, popodne, tokom noći…), kako ste se tada osećali.

Svi ovi vaši subjektivni doživljaju pomoći će lekaru prilikom interpretacije nalaza holtera pritiska.

Da li je holter pritiska bezbedna metoda?

Nema razloga da brinete. Nošenje holtera pritiska je potpuno bezbedno i bezbolno. Nema kontraindikacija, rizika po zdravlje pacijenta, niti ograničenja u pogledu toga ko sme, a ko ne sme da nosi holter pritiska.

Šta kada skinem holter pritiska?

Kada protekne vreme predviđeno za nošenje holtera odlazite u ordinaciju gde će vam skinuti aparat. Podaci koje je uređaj beležio prebacuju se u računar i analiziraju se posebnim programom. Kardiolog zatim analizira rezultate i dalje svoje zaključke. Ukoliko je ustanovljenja hipertenzija ili hipotenzija, lekar će odrediti adkevatnu terapiju. Kada holter pritiska nije dovoljan za dijagnostiku, lekar će vas poslati na dalje preglede i analize.

Koje još metode koristimo u dijagnostici bolesti srca?

Osim holtera pritiska, važne dijagnostičke metoda u slučaju otkrivanja ili praćenja kardiovaskularnih oboljenja jesu i ultrazvuk srca i holter EKG.
Holter EKG podrazumeva postavljanje elektroda na kožu pacijenta, a koje beleže sve električne aktivnosti srca u određenom periodu. Ovaj test najčešće se koristi u najranijoj dijagnostici različitih srčanih oboljenja, kako kod starijih, tako i kod mlađih osoba. Podrazumeva da pacijent nosi mali uređaj koji kontinuirano beleži sve srčane aktivnosti, a snimanje najčešće traje od 24 do 72 sata.
Ultrazvuk srca sa kolor doplerom (ehokardiografija, eho srca) je dijagnostička procedura koja nam pomaže da dobijemo podatke o morfologiji i funkciji srčanog mišića, srčanih zalistaka, dimenzijama srčanih šupljina, brzini protoka krvi kroz srce i velike krvne sudove. Izvodi se sondom koja se prislanja i pokreće preko prednjeg zida grudnog koša, na koju je prethodno naneta mala količina gela. To omogućava da odbijeni zvučni talasi stvore sliku srca i srčanih zalistaka na monitoru ultrazvučnog aparata. Pregled je bezbolan, jednostavan i ne zahteva posebnu pripremu.
Ove dijagnističke procedure takođe možete uraditi u našoj ordinaciji.

Holter pritiska-  cena i dodatna pitanja

Na stranici Cenovnik možete pogledati cene svih procedura. Za sva dodatna pitanja, naš stručni tim vam je uvak na raspolaganju. Zakažite pregled, slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na e-mail imedic.rs@gmail.com.