Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Ultrazvuk srca sa kolor doplerom

Ultrazvuk srca (ehokardiografija, eho srca) je dijagnostička procedura prilikom koje se utvrđuje zdravlje srca i predstavlja zlatni standard u otkrivanju urođenih ili stečenih srčanih mana. Ovom vrstom pregleda, dobijaju se značajni podaci o morfologiji i funkciji srčanog mišića, srčanih zalistaka, dimenzijama srčanih šupljina, brzini protoka krvi kroz srce i velike krvne sudove,. Color-doppler tehnika omogućava vizuelni prikaz protoka krvi kroz srčane šupljine i krvne sudove, na osnovu čega je procena stanja i stepena oštećenja znatno preciznija.

 

Ultrazvuk srca- kada se radi?

Primena ultrazvuka srca sa color doppler-om je neophodna:

  • kod pacijenata sa sumnjom ili već dijagnostikovanom kardiovaskularnom bolešću (nepravilnim ili ubrzanim radom srca, povišenim krvnim pritiskom, bolovima u predelu grudnog koša,
  • brzim zamaranjem, epizodama gubitka svesti, kod bolesnika na hemo ili radioterapiji, dijabetičara)
  • preventivno kod osoba koje imaju porodične i lične visoke faktore rizika za kardiovaskularne bolesti (povišene masnoće u krvi, gojaznost, pušenje, fizička neaktivnost, i sl.)
  • kod procene spremnosti pacijenta za hiruršku intervenciju.

Ultrazvuk srca- kako se izvodi?

kardiološki pregled

Pregled obavlja specijalno obučen stručnjak, sa posebnim iskustvom u ehokardiografiji. Izvodi se sondom koja se prislanja i pokreće preko prednjeg zida grudnog koša, na koju je prethodno naneta mala količina gela. Ovo omogućava da odbijeni zvučni talasi stvore sliku Vašeg srca i srčanih zalistaka na monitoru ultrazvučnog aparata. Pregled je bezbolan, jednostavan i ne zahteva posebnu pripremu. Nekim pacijentima pregled može biti neprijatan zbog primene gela ili pritiska sonde kojom se vrši pregled (pritisak je neophodan za dobru vizualizaciju). Lekar će zamoliti pacijenta da tokom pregleda ostane potpuno miran, kako bi se pregled obavio u kontinuitetu.

Da li postoje štetne posledice?

Prilikom izvođenja ultrazvuka srca, aparat ne emituje zračenje (radijaciju) i nema štetnih dejstava po pacijenta. Pregled se može ponavljati neograničen broj puta i u najranijoj životnoj dobi.

Imate još pitanja? Pozovite nas!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da zakažete pregled u našoj ordinaciji, uvek vam stojimo na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.