Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Injekcije hijaluronske kiseline

Osteoartritis (artroza, osteoartroza) jedan je od najčešćih oboljenja zglobova, upravo zato što je prirodno povezan sa procesom starenja ljudskog organizma. U velikom broju slučajeva se javlja već nakon 40. godine života. Označava hronične i progresivne degenerativne promene koje se karakterišu bolom, oštećenom funkcijom zgloba, otežanim kretanjem i značajnim padom funkcionalnosti.
Osteoartritis kolena (gonartroza), kuka (koksartroza) i osteoartritis zglobova šaka predstavljaju najčešća oboljenja zglobova.
Bol je vodeći simptom koji pacijenta dovodi kod lekara, i u značajnoj meri narušava kvalitet života. Često je prisutno i neprijatno „škripanje“ u kolenu, što je znak oštećene hrskavice. Lečenje takvog stanja sprovodi se fizikalnim procedurama koje su dosta ograničene, kao i primenom lekova (ibuprofen, diklofenak i drugi), koje pacijenti neretko teško podnose (ovo se posebno odnosi na starije pacijente).
Takođe, tokom starenja dolazi do smanjene proizvodnje hijaluronske kiseline u zglobovima.
Hijaluronska kiselina je supstanca u vidu gela i sastavni je deo sinovijalne tečnosti koja se nalazi u unutrašnjosti zgloba. Od izuzetne je važnosti za amortizaciju stresa i ishranu zglobne hrskavice.
U slučaju kada postojeća analgetska terapija ne daje rezultate, lekari često preporučuju tretman injekcijama hijaluronske kiseline.

 

Koja je uloga hijaluronske kiseline?

  • Hijaluronska kiselina (hijaluron) zahvaljujući viskoznoj strukturi „podmazuje“ zglobne površine prilikom pokreta i mehanički rasterećuje zglob
  • Obnavlja izgubljenu funkciju sinovijalne tečnosti
  • Sprečava propadanje zglobne hrskavice
  • Primenjuje se i nakon sportskih povreda i ortopedskih operacija jer smanjuje opterećenje zgloba, eliminiše bol i ubrzava oporavak
  • Tretman se preporučuje i pacijentima koji nisu kandidati za operaciju, a žale se na bolove, posebno u kolenu

 

Koja je priprema za intervenciju injekcijama hijaluronske kiseline?

Intervencija injektovanja hijaluronske kiseline u zglobove ne zahteva posebnu pripremu pacijenta i traje kratko. U najvećem broju slučajeva obavlja se za manje od 10 minuta.
U prvih 24h nakon davanja injekcije hijaluronske kiseline u zglob, preporučuje se mirovanje, a nakon toga postepena aktivacija zgloba u zavisnosti od tipa patologije. Mesto aplikacije ne bi trebalo kvasiti narednih 6-12h.
Za postizanje optimalnih rezultata, tretman hijaluronskom kiselinom je idealno kombinovati sa odgovarajućom fizikalnom terapijom.

Imate još pitanja? Pozovite nas!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da zakažete pregled u našoj ordinaciji, uvek vam stojimo na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.

Reumatologija i regenerativna medicina