Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Pregled reumatologa

Svako od s vremena na vreme oseti bol i ukočenost u zglobovima i mišićima. Međutim, kada su bolovi uporni, traju više od nekoliko dana i ometaju svakodnevno funkcionisanje, potrebno je obratiti se lekaru reumatologu.

Reumatska oboljenja obuhvataju široku lepezu bolesti i bolnih stanja, čiji su zajednički simptomi:

  • otok, crvenilo, bolovi, ukočenost u zglobovima
  • bolovi u leđima, vratu, mišićima, tetivama
  • upalni proces, smanjena pokretljivost
  • pogoršanje tegoba na hladnoći i pri promeni vremenskih prilika
  • povišena temperatura, umor i brzo zamaranje
  • osip na koži, naročito ako je povezan sa lošim opštim stanjem

Reumatska oboljenja su u porastu, ne samo kod ljudi u poznijem životnom dobu. Sve češće i kod mlađih osoba susrećemo degenerativna oboljenja kičme i zglobova.
Lek koji će izbrisati uzrok ovih bolesti ne postoji, ali se upotrebom odgovarajućih medikamenata, izbalansiranom ishranom, pravilnom fizičkom aktivnošću i drugim metodama bolest može držati pod kontrolom, poboljšati kvalitet života i smanjiti mogućnost nastanka trajnih deformiteta.
Neke od najčešćih bolesti kojima se bave reumatolozi su: reumatoidni artritis, osteoartritis, gonartroza, sistemski lupus, fibromijalgija…

pregled reumatolog beograd

Šta obuhvata pregled reumatologa?

  • Anamnezu – razgovor sa pacijentom o tegobama i bolesti, eventualnim hroničnim bolestima, prethodnim hirurškim intervencijama i bolničkim lečenjima, bolestima u porodici, životnim navikama
  • Uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju (ako postoji)
  • Fizikalni pregled prilikom kojeg se posebno obraća pažnja na znakove inflamacije zgloba (toplota, otok mekih tkiva, izliv tečnosti), kao i na funkcionalni status zgloba (stepen poretljivosti, deformacija, atrofija)
  • Savet i preporuku za dopunska ispitivanja (dodatne laboratorijske analize) i predlog o eventualnoj dodatnoj dijagnostici (ultrazvučno snimanje, skener, magnetna rezonanca…)

Kako se pripremiti za reumatološki pregled?

Sam pregled je neinvazivan, bezbolan i ne zahteva posebnu pripremu. Međutim, treba imati u vidu da su reumatske bolesti su po svojoj prirodi veoma kompleksne i ponekad ih je teško dijagnostikovati. Važno je da na pregled donesete svu prethodnu medicinsku dokumentaciju ukoliko postoji (prethodne snimke sa rendgena, skenera, magnetne rezonance) i da uradite sve laboratorijske analize koje vam je lekar naložio, kako bi se postavila prava dijagnoza.

Imate još pitanja? Pozovite nas!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da zakažete pregled u našoj ordinaciji, uvek vam stojimo na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.

Reumatologija i regenerativna medicina