Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Uklanjanje mladeža radiotalasima

Uklanjanje mladeža radiotalasima izvodi se isključivo kada je mladež zdrav, iz estetskih ili praktičnih razloga. Sve se završava brzo, bezbolno, bez šivenja i ožiljaka.

uklanjanje mladeža radiotalasima

Mladeži- da li ih svi imaju?

Verovatno ne postoji dete ili odrasla osoba koja nema barem nekoliko mladeža na koži. Uglavnom ih imamo između 10 i 50, a kod nekih ljudi taj broj ide i do 100, pa i više. Mladeži su i neko naše lično obeležje. Neki su nam simpatični, dok nam drugi smetaju i nerviraju nas. Najčešće su to benigne – dobroćudne tvorevine, nalaze se skroz u ravni kože ili su izdignuti iznad njene površine. Mogu biti različitih boja: od svetle, tamno braon, crne, ružičaste ili boje kože.

Mladeži su formirani od melanocita, to su ćelije koje stvaraju pigment kože- melanin. Melanin je zaslužan za ten naše kože. Kada se melanociti nagomilaju, nastaju pigmentacije na koži. Između ostalog, to su i mladeži, ali i različite druge hiperpigmentacije. Kada su melanociti organizovani površinski na koži, mladeži su okrugli, u nivou kože, braon nijanse. Ukoliko su melanociti organizovani dublje u dermisu, tada zahvataju i delove vezivnog tkiva. U takvim slučajevima mladeži su izdignuti. O kojoj god vrsti mladeža da govorimo važno je da pratimo kako izgledaju tokom godina.

Nekontrolisana proizvodnja i gomilanje melanocita može dovesti do melanoma, karcinoma kože. Odnosno, reč je o zloćudnom tumoru melanocita. U ranom stadijumu maligne ćelije se nalaze u površnim slojevima kože, a postepeno se šire ka dubljim slojevima, krvnim i limfnim sudovima, sve do limfnih čvorova i organa. Jedan od alarmantnih simptoma može biti i pojava asimetričnog mladeža koji nema jasne ivice, kao i različita boja mladeža od uobičajene.

U oko 30 odsto slučajeva tumor se javlja u postojećem mladežu, dok kod 70 odsto pacijenata nastaje na potpuno neizmenjenoj koži. U Srbiji se godišnje melanom otkrije kod oko 400 osoba, a samo 20 odsto u ranom stadijumu. A upravo kada se ustanovi u najranijem stadijumu, tumor kože je izlečiv u najvećem procentu. Zato, ukoliko uočite promene u boji ili izgledu mladeža, važno je da vas pregleda dermatolog.

Uklanjanje mladeža -procedure

Kada nalaz mladeža nije uredan i lekar sumnja na moguće maligne promene obavezno se primenjuje hirurško uklanjanje mladeža. Ova procedura je jedina koja potpuno odstranjuje mladež, bez bojazni da će neka ćelija ostati u tkivu. Uzorak mladeža se obavezno šalje na histopatologiju. Pacijent ima konce, dolazi na previjanje, a oporavak traje oko 14 dana. Sve pojedinosti o hirurškom uklanjanju mladeža saznajte ovde.

Sve ostale metode uklanjanja mladeža ne garantuju da će on biti u potpunosti uklonjen. Ipak, u određenim slučajevima, najčešće iz estetskih ili praktičnih razloga može se primeniti uklanjanje mladeža radiotalasima. Treći način je lasersko uklanjanje mladeža. Takva metoda koristi se najčešće kod većih urođenih mladeža. Izvodi se evaporacija, odnosno, mladež isparava. To znači da uzorak nije moguće poslati na analizu.

Uklanjanje mladeža radiotalasima

Mladeži se odstranjuju metodom radiotalasa najčešće iz određenih estetskih ili praktičnih razloga. Ipak, pre ovakve procedure, dermoskopskim pregledom se mora potvrditi da je nalaz uredan i da nema indikacija za malignitet. Takođe, mladež mora biti na adekvatnoj dubini koju može da zahvati radiotalasni nož. Odstranjeni deo mladeža se svakako šalje na histopatološku analizu. Na taj način se isključuje mogućnost da postoji malignitet. Ipak, nakon ove procedure ne može se sigurno znati da li je neka ćelija mladeža ostala u tkivu.

Nakon detaljnog pregleda i odobrenja lekara, uklanjanje mladeža radiotalasima izvodi se najčešće kada:

 • mladež nam smeta, kačimo ga, povređujemo, nalazi se na neadekvatnom mestu;
 • došlo je već do povrede mladeža, pa je sigurnije ukloniti ga;
 • ne sviđa nam se kako izgledamo sa određenim mladežom i želimo da ga odstranimo.

Sve ovo su razlozi zbog kojih veliki broj pacijenata bira uklanjanje mladeža radiotalasima. Reč je o radiohirurškoj metodi kojom se mogu odstraniti sve benigne promene na koži i sluzokoži. Među njima su i bradavice, keratoze, fibromi, kapilari, ožiljci od akni. Radiotalasima možemo ukloniti sve promene na koži i sluzokoži, čak i na osetljivim regijama kao što su kapci i predeo oko očiju.

Uklanjanje mladeža radiotalasima- najčešća pitanja

Kako izgleda uklanjanje mladeža radiotalasima?

Radiotalasno uklanjanje mladeža izvodi se tako što ce ciljano deluje na željeni deo kože, u ovom slučaju mladež. Pomoću radiotalasnog noža koji emituje visokofrekventne talase mladež se odstranjuje zajedno sa peteljkom. Okolna koža je minimalno oštećena, deluje se preciznije nego kada se koristi hirurški skalpel.

Odstranjeni deo mladeža se šalje na histopatološku proveru. Intervencija traje veoma kratko i odmah nakon toga pacijent se vraća svojim aktivnostima.

Uklanjanje mladeža radiotalasima - oporavak

Velika prednost radiotalasa je što nema potrebe za stavljanjem konaca i previjanjem. Koža zarasta sama u narednih 7 do 10 dana. Svakodnevno je potrebno nanositi antibiotsku mast, a rana se može normalno prati. Nakon tog perioda, na mestu gde je bio mladež može ostati maleni kružni ožiljak, nešto svetliji od same boje kože. Taj ožiljak kasnije se može ukloniti laserom.

Da li je procedura bolna?

Ne. Uklanjanje mladeža radiotalasima je bezbolno, a pre intervencije se može naneti anestetik krema ili anestetik koji se aplikuje iglicom. Bol se ne javlja ni nakon završene intervencije.

Uklanjanje mladeža radiotalasima- prednosti

Svaki mladež koji je zdrav može se ukloniti pomoću radiotalasa. Nebitno da li nam se određeni mladež jednostavno ne sviđa ili nam smeta, uklanjenje radiotalasima je pravi izbor. Ovo su ključne prednosti uklanjanje mladeža radiotalasima:

 • kratko traje, svega desetak sekundi, a odmah se vraćate svojim obavezama;
 • komfornost,nema iritacije ni bola;
 • ožiljak je minimalan ili ga nema uopšte.
Kontraindikacije

Apsolutne su pejsmejker, infekcije kože, akutne inflamatorne bolesti kože, epilepsija.  Relativne su dijabetes i trudnoća.

Kako da znam da je mladež rizičan?

Prevencija je najbolji način da zaštitimo svoje zdravlje. Zato je važno da znamo da razlikujemo uobičajene mladeže, od onih koji to nisu. Mladeži mogu biti tipični, atipični i specifični. Tipičnim mladežima zajedničko je to da ne menjaju svoju boju, strukturu i izgled. Uglavnom su braon nijanse, imaju jasne ivice. Atipični mladeži su oni koji mogu biti rizični: asimetrični su, nepravilnih ivica, iskrzani, na njima može biti nekoliko boja. Kada ovakvi mladeži imaju potvrđene histopatološke karakteristike nazivaju se displastični mladeži- Dysplastic nevus. Treća grupa su specifični mladeži, odnosno, to se naziva sindrom atipičnih mladeža. Ovo podrazumeva prisutnost više od 100 mladeža na koži, a minimum jedan od njih je atipičan.

Mladeži se mogu smatrati rizičnima u sledećim slučajevima:

 • menjaju boju;
 • ivice su nejasne, iskrzane, asimetrični su;
 • povećavaju se vremenom;
 • ima ih sve više;
 • vlaže, svrbe, krvare.

Važno je da odete kod lekara čim primetite neku od ovih promena. Jednostavnim pregledom dermatolog će ustanoviti da li postoji rizik od zloćudnih promena. Najveći broj mladeža je potpuno bezopasan. Prema statistikama, jedan od 100.000 mladeža se pretvara u melanom.

Dermoskopski pregled mladeža

Dermoskopski pregled bi trebalo preventivno obavljati jednom godišnje. Ovo se posebno odnosi na osobe koje imaju genetske predispozicije za razvoj melanoma. Osim preventivih, najčešći razlozi za dermosokpiju su uočene promene na postojećim mladežima, povrede ili pojava novih. Veliki broj novih mladeža često se javlja u trudnoći, usled različitih hormonskih promena. Nakon porođaja, preporuka je da se obavi dermoskopski pregled.

Lekar specijalista dermatolog, ovakav pregled obavlja veoma jednostavno i brzo, pomoću dermatoskopa koji nekoliko desetina puta uvećava površinu kože. Beleže se sve bitne stavke, svaka promena na mladežima i ukoliko je potrebno, pravi se mapiranje mladeža. To podrazumeva njihovo precizno i detaljno fotografisanje, kako bi lekar kasnije mogao da prati da li je povećan broj mladeža ili njihov izgled. Mapiranje mladeža pre svega je namenjeno osobama koje imaju veliki broj mladeža, to više od 50. Takođe, osobama koje su imale maligni tumor kože, kao i onima čiji su članovi porodice imali melanom. Dermoskopija je veoma korisna i kod dece koja se razvijaju i rastu. Tada nismo sigurni da li su mladeži povećani usled normalnog rasta ili su posledica određenih promena. Sve o dermoskopskom pregledu pročitajte ovde.

Nakon pregleda i konsultacije sa lekarom, određuju se dalji koraci. Odnosno, da li je potrebno uklanjanje mladeža ili ne. Ukoliko je neophodno odstraniti mladež, primenjuje se neka od spomenutih metoda. Koju će lekar izabrati zavisiće od tipa, položaja, stanja i strukture samog mladeža.

Pregledajte mladeže redovno

Važno je da pratimo stanje, izgled i boju mladeža. Samopregledom, kao i redovnim pregledima kod dermatologa sprečićemo neželjene posledice i biti sigurni da smo zdravi.

Mladeže je važno čuvati od najranijeg uzrasta:izbegavati jako sunce, solarijum, koristiti kreme sa visokim SPF, paziti da ih ne povredimo. Svaki mladež koji nam predstvlja problem, bolje je odmah ukloniti.

Uklanjanje mladeža radiotalasima -cena i dodatna pitanja

Na stranici Cenovnik možete pogledati cene svih procedura i tretmana koje izvodimo, pa tako i usluge uklanjanja keratoza. Za sva dodatna pitanja, naš stručni tim vam je uvak na raspolaganju. Zakažite pregled, slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.