Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Dermoskopski pregled

Brinite o svom zdravlju i redovno kontrolišite mladeže i promene na koži, jer zahvaljujući dermatoskopskom pregledu možemo rano otkriti melanom i druge malignitete na koži i sprečiti njihove posledice!

Vrlo često brinemo o lepoti naše kože, a često po strani stavljamo njeno zdravlje, ali svi znamo da samo zdrava koža može biti lepa. Zato apelujemo  na vas da dermatoskopski pregled nikako ne zaboravljate i uvrstite ga u redovne godišnje preglede kako biste bili sigurni da je vaša koža zdrava i da nema malignih promena. Za ovu vrstu pregleda treba vam svega nekoliko minuta, pouzdan lekar specijalista – dermatolog koji dermatoskopom (uređajem koji nekoliko desetina puta uveličava površinu kože) vrši pregled mladeža i drugih pigmentnih promena na koži i utvrđuje da li je sve u redu.

Dermoskopski pregled

Zašto se obavlja dermoskopski pregled?

Veliki broj pacijenata javlja se dermatologu radi pregleda mladeža. Mladeži su najčešće benigne izrasline, koje se javljaju na svim delovima tela. Mogu biti urođene, a često ih stičemo i tokom života. Obično su okruglastog oblika, tamnije prebojeni od ostatka kože. Imamo ih svi, a nakon 30. godine života, prosečna osoba na svom telu ima 10-40 mladeža. Razlog za posetu dermatologu uglavnom budu povrede, promene na mladežima ili pojava novih.
Nekada promene nisu vidljive golim okom, i dešava se ponekad da ove dobroćudne izrasline sadrže kancerogene ćelije, zato je od velike važnosti redovno kontrolisati sve pigmentne promene na telu. Rano utvrđivanje maligniteta se sa velikim uspehom rešava bez posledica, dok kasno otkivanje melanoma (karcinoma kože) ima visoku stopu smrtnosti, kada se dijagnostikuje u veoma kasnim stadijumima. Otkrivanje melanoma u ranoj fazi doslovno spašava život pacijenta, što nije bilo moguće pre upotrebe optičkog instrumenta – dermoskopa.

Dermatoskopski pregled sa dermatološkim pregledom je prvi u nizu pregleda i može dati dalje informacije ka preciznom dijagnostikovanju problema. Ukoliko postoji potreba dalje se radi biopsija kože kako bi se što pre tačno dijagnostikovao i uspešno rešio malignitet ukoliko postoji.

 

Preventivni pregledi mladeža i promena na koži

Kako mnogo faktora utiče na stvaranje melanoma kože kao što su podneblje, visok faktor sunčevog zračenja, nesavesno izlaganje suncu ili solarijumu (koji može trajno oštetiti kožu, dovesti do melanoma i ugroziti vaš život) i genetske predispozicije, ovaj preventivni dermatoskopski pregled je obavezan najmanje jednom godišnje. Ova vrsta pregleda posebno se savetuje:

 • Deci, posebno u fazi ubrzanog rasta kada može doći do pigmentnih promena na koži
 • Trudnicama
 • Osobama koje imaju preosetljivu kožu, atopijski dermatitis, psorijazu ili druga rizična kožna oboljenja
 • Onima koji se često izlažu sunčevim zracima
 • Osobama koje imaju veliki broj mladeža na telu (više od 50)
 • Pogotovo osobama koje imaju nekoga u porodici ko je već oboleo od raka kože

 

Kako se spremiti za dermatoskopski pregled?

Pregled mladeža i drugih kožnih promena dermatoskopom od pacijenata ne zahteva nikakvu pripremu, pa se može raditi uvek. Ovaj pregled je potpuno bezbolan i kratko traje, pa se nakon pregleda možete vratiti svojim uobičajnim, svakodnevnim aktivnostima.

 

Šta je zapravo dermoskopija?

Dermoskopija je osnovna metoda pregleda pigmentnih promena na koži i mladeža. Dermoskopskim pregledom omogućavamo pouzdano praćenje pigmentnih promena kože, kao i ranu dijagnozu melanoma.

Dermoskopski pregled

Kako izgleda pregled mladeža (dermatoskopski pregled)?

Pregled mladeža ili drugih pigmentnih promena na koži izvodi se dermoskopom, aparatom koji se sastoji od uveličavajućeg stakla (10-14 puta) i izvora svetlosti. Zbog toga i ova vrsta pregleda nosi naziv dermatoskopski pregled. Dermatoskopija je veoma jednostavna, brza i potpuno bezbolna metoda kojom postavljamo preciznu dijagnozu svih pigmentih promena. Ovo je veoma jednostavan, bezbolan i brz pregled koji traje svega nekoliko minuta i omogućava rano otkrivanje tumora kože i pokazuje razliku da li je reč o malignim ili benignim tumorima, ali i definiše druge promene na koži. Danas je sve češća u upotrebi i digitalna dermoskopija. Digitalna dermoskopija omogućuje fotografisanje svih promena. Fotografije ostaju sačuvane i prilikom kontrolnog pregleda možemo precizno ustanoviti da li je došlo do promena poređenjem fotografija sa prethodnog pregleda koje pokazuju jasnu razliku, ukoliko ona postoji.

 

Kada je potrebno uraditi dermoskopiju?

Sve osobe koje imaju mladeže na telu, a naročito ukoliko imaju veći broj mladeža, kao što smo već pomenuli, dakle više od 50 mladeža, ukoliko se preterano izlažu sunčevom zračenju, ukoliko imaju atipične mladeže . Ukoliko ste primetili promene u mladežima, nagao rast, neravne ivice, različitu pigmentaciju. U svakom od ovih slučajeva neophodno je uraditi dermoskopiju.

Koji su faktori rizika za nastanak zloćudnih tumora kože?

 • Promena u postojećem mladežu (upala, krvarenje, promena oblika/boje)
 • Povećana izloženost UV zracima
 • Nasleđe i tip kože

Koje su prednosti pregleda pomoću dermoskopa?

Pre pojave dermoskopije kao dijagnostičke metode, svaka promena na koži sumnjiva na rak (posebno maligni melanom) upućivana je na hirurško uklanjanje uz neizostavnu histopatološku analizu. Upotreba dermoskopa omogućila je:

 • Povećanje tačnosti dijagnoze u velikom procentu
 • Povećanje broja otkrivenih tumora u ranoj fazi
 • Smanjenje broja nepotrebnih hirurških intervencija
 • Lakše razlikovanje pigmentne promene na koži od melanoma

Kako uočiti promenu mladeža?

Bez obzira na redovne preventivne preglede dermatoskopije, dodatni pregled treba zakazati ukoliko samopregledom uočite promene kod mladeža ukoliko je:

 • Promenio oblik u odnosu na ranije
 • Više nije u ravni kože, već se izdiže iznad nivoa kože
 • Promenio boju
 • Ukoliko dođe do krvarenja mladeža pregled dermatologa i dermatoskopija se hitno obavljaju

Kako izgleda bezopasan mladež a kako rizičan?

Bezopasan mladež

 • simetričan, pravilnog oblika (ovalan, okrugao ili duguljast)
 • urednih, pravilnih ivica
 • svetlosmeđe ili tamnosmeđe boje (crveni mladeži su takođe uglavnom bezopasni)

Rizičan mladež

 • nepravilnog oblika, ‘’nareckanih’’, iskrzanih ivica
 • nejednake boje ili jako taman (gotovo crn) ili druge neuobičajene boje
 • veći od 6 mm sa primetnim promenama
 • ako postoji upala, vlaženje, krvarenje, svrab (obavezno se javiti lekaru)

 

Šta se može saznati dermatoskopskim pregledom?

Ovaj pregled je veoma značajan, stoga ga nikako ne bi trebalo zaboraviti ili preskakati jer se dermatoskopskim pregledom može otkriti:

 • Razlika između benignih i malignih promena na koži
 • Rano dijagnostikovanje melanoma
 • Vrsta tumora na koži-bazocelularnog karcinoma, skvamocelularnog karcinoma,seboroične keratoze, dermatofibroma…
 • Gljivična infekcije na koži
 • Jasna razlika da li su u pitanju bradavice ili druge kožne promene

Pomoću dermatoskopa se može uočiti i najmanja promena, nevidljiva golim okom, i na vreme sanirati. Obzirom da se u svetu beleži sve veći broj tumora kože, preporuka lekara je da se dermoskopski pregled mladeža obavlja barem jednom godišnje, a kod rizičnih grupa i češće.

Redovne kontrole su presudne u prevenciju raka kože i naročito su važne ako imate veliki broj mladeža.

 

Dermatoskopija – cena i zakazivanje u Beogradu

Cene svih usluga naše ordinacije možete saznati klikom na Cenovnik. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da zakažete pregled u našoj ordinaciji, uvek vam stojimo na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.