Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri su upravo ono što vam je potrebno ukoliko želite da vaše lice bude podmlađeno, zategnuto, bez bora i savršenih proporcija. Oni su prvi izbor žena i muškaraca koji žele da izgledaju lepše i svežije, ali pre svega- prirodno.

 

Primećujete prve borice na licu, podočnjaci vas sve više nerviraju, a obrazi se polako opuštaju? Možda želite da blago popunite usne ili podignete jagodice? Sve to, ali i mnogo više, rešiće hijaluronski fileri. Da li je ova procedura bezbedna, da li je bolna, kako izgleda sam tretman? Ukoliko pomišljate da su hijaluronski fileri opcija i za vas, onda je potrebno da dobijete tačne odgovore od iskusnih lekara estetske medicine.
U nastavku teksta saznajte zašto se hijaluron smatra čudom estetske medicine, šta sve hijaluronski fileri mogu da postignu za vašu lepotu i sigurni smo da se više nećete premišljati. Želećete da što pre zakažete svoju konsultaciju u našoj ordinaciji.

hijaluronski fileri

Šta su hijaluron, hijaluronska kiselina i hijaluronski fileri

Sigurno ste najmanje jednom videli reklamu za kremu ili serum za lice gde se kao glavna komponenta spominje hijaluronska kiselina. I zapitali ste se zbog čega nam svi o njoj pričaju i zašto nam je hijaluron toliko važan. Pre svega, naučne studije potvrdile su da je upravo hijaluronska kiselina ključni molekul u hidrataciji kože.

Koja je njena uloga hijaluronske kiseline?

 • Hijaluron, odnosno hijaluronska kiselina je supstanca koja se prirodno nalazi u našem organizmu. On je polisaharid, složeni šećer koji naše telo proizvodi. Deo je vezivnog tkiva, a osim u koži, nalazi se u svim drugim organima, očima, zglobovima, hrskavici;
 • Osnovna funkcija hijaluronske kiseline jeste ta da vezuje za sebe vodu i zadržava je u koži. A više hidratacije znači i lepšu, puniju i zdraviju kožu;
 • Svega jedan gram hijalurona ima moć da veže za sebe čak 6 litara vode. I upravo to ga čini najvažnijom komponentom u hidrataciji kože i čitavog organizma;
 • Na taj način, koža je zategnuta, elastična, dubinski hidrirana. A to su osnovne odlike jedre i mladolike kože, koju želimo da zadržimo što duže;
 • Hijaluronska kiselina (HA) čuva našu kožu od propadanja, pomaže sintezu kolagena i elastina. Uz to, obezbeđuje koži dubinsku hidrataciju, daje joj volumen, elastičnost, gipkost, jedrinu. A sve to je neophodno za lice bez bora, fleka, podočnjaka;
 • Odrasle osobe imaju u organizmu oko 15 grama hijalurona, dok dnevno upotrebimo oko 5g hijalurona za različite funkcije u telu. Kod mlađih osoba, čak 30 odsto hijalurona se nalazi u koži!

 

podmlađivanje hijaluronski fileri
Pre i posle podmlađivanja lica hijaluronskim filerima. Rad dr Miloša Živkovića.

Manjak hijalurona jednako starenje kože

Vremenom, dolazi trenutak kada naš organizam nije više u stanju da proizvodi dovoljne količine hijaluronske kiseline. To se dešava negde oko 25.godine, a od tridesete godine procenat hijalurona u koži sve više opada.

 • To će usloviti brže starenje kože, pojavu prvih bora, oko očiju i usana, a potom se javljaju duboke bore na čelu, vratu. Tamo gde nema hijalurona, pojavljuju se bore. Koža je dehidrirana, tanka, suva, podočnjaci se sve više primećuju. Usne postaju tanje, a koža na obrazima i kapcima se lagano opušta;
 • Nedostatak hijaluronske kiseline u koži dovešće do okretanja onog famoznog trougla lepote. Umesto da je lice zategnuto i jedro, bez hijalurona i pod uticajem gravitacije koža se opušta i dobijamo umoran, iscrpljen izgled. A to bismo svi voleli da izbegnemo, zar ne?
 • Hijaluronska kiselina poput magneta privlači molekule vode, pomaže koži da se oporavi i regeneriše.
 • Hijaluron je zbog svega toga česta komponenta različitih antiage tretmana, a među njima je i mezoterapija lica.

Kada znamo da se hijaluronska kiselina prirodno nalazi u našem telu, pa zar nije najprirodnija stvar na svetu da je nadoknadimo kako bismo izgledali bolje?

Naše lice zaslužuje samo najbolju negu, želimo da budemo zadovoljni sobom, da budemo puni samopouzdanja. I tada je vreme da razmislimo o hijaluronskim filerima!

Hijaluronski fileri- sve prednosti!

Kreme i serumi za lice koji sadrže hijaluronski kiselinu najčešće sadrže od 0,5 do 5 odsto hijalurona su odlična nega, jer njima možemo donekle osvežiti lice. Međutim, oni nisu rešenje kada želimo da koži vratimo elastičnost, sjaj, da je hidriramo i eliminišemo bore. Posebno ukoliko je reč o zreloj koži koja zahteva ozbiljnu negu.

Sada je vreme da saznamo zašto su hijaluronski fileri jedan od najtraženijih estetskih tretmana širom sveta. Od engleske reči fill– popuniti, odnosno filler– punjač, fileri su kod nas odomaćen izraz za supstance koje poboljšavaju volumen kože, popunjavaju bore, remodeluju konture lica.

Ukratko: hijaluronski fileri su naprirodniji, najbezbedniji, najlakši i najbrži način da vratite godine unazad na svom licu! I zato, ukoliko niste spremni na drastičnije mere i ne želite da “idete pod nož” zarad lepote, čitajte pažljivo.

 • Hijaluronski fileri su vrsta dermalnih filera. Napravljeni su od hijaluronske kiseline koja je, kao što smo rekli, prirodna supstanca u našem telu. I upravo zbog toga, nakon ubrizgavanja, hijaluronski fileri se idealno stapaju sa našom kožom;
 • Fileri hijalurona su u formi gela. Ubrizgavaju se tankom iglom ili tupom kanilom u željeni deo lica, direktno u kožu i potkožno tkivo;
 • Rezultati su odmah vidljivi, a tretirana regija lica izgleda potpuno prirodno. Dakle, izbeći ćete onaj napumpani, veštački izgled usana ili jagodica;
 • Mogu se koristiti na svim tipovima kože, čak i kod osetljive i preosetljive;
 • Hijaluronski fileri su efektna i bezbedna nehirurška antiage procedura. Brzo, jednostavno i bez rezova, dobija se lepši i senzualniji izgled lica.

Šta sve mogu hijaluronski fileri?

Sada je vreme da saznate zašto su hijaluronski fileri jedan od najraženijih tretmana u estetskoj antiage medicini . U jednoj rečenici: efikasno uklanjaju bore, poboljšavaju izgled vašeg lica i stanje kože. Njihovi efekti su brojni:

 • Uklanjanje bora i to sledećih: bore i vertikalne linije na čelu, bore oko očiju, na vratu, marionetske bore (od uglova usana ka bradi), nazolabijalne bore (od ugla nosa ka uglovima usana);
 • Eliminsanje tamnih i udubljenih podočnjaka;
 • Podmlađivanje i zatezanje lica-lifting lica u 8 tačaka (8 point lift);
 • Preoblikovanje, povećanje i konturisanje usana;
 • Oblikovanje, povećanje i konturisanje jagodica;
 • Podizanje i konturisanje obraza, vilice, brade;
 • Korigovanje asimetričnosti lica, obrva, kapaka;
 • Ublažavanje ožiljaka od akni;
 • Vraćanje volumena, tonusa i elastičnosti koži i sprečavanje nastanka bora.

Osim na licu, hijaluronske filere možemo koristiti i za tretmane podmlađivanja šaka, dekoltea i vrata. Verujemo da vam je sada jasnije zašto se u ordinacijama uvek traži termin više upravo za tretmane hijaluronskim filerima.

hijaluronski fileri beograd

Hijaluronski fileri- apsolutno sve što vas zanima o tretmanu

Nakon što smo pojasnili šta je hijaluron, šta su hijaluronski fileri i za šta sve možemo da ih upotrebimo na svom licu, sigurno vas zanima da saznate sve informacije o samom tretmanu. Kako izgleda, da li boli, šta nakon tretmana, koliko traju rezultati…? To su samo neka od pitanja sa kojima se susrećemo u našoj ordinaciji, pa želimo da vam pružimo sve odgovore. Stručno, jasno, tačno.
Idemo redom.

Kako da znam da mi trebaju hijaluronski fileri?

Jednostavno. Ukoliko ste nezadovoljni nekim delom svog lica, a hijaluronski fileri to mogu da poprave, vi ste idealan kandidat. Ukoliko želite da delujete preventivno i sprečite pojavu bora ili podočnjaka, da dodate volumen licu, da mu vratite sjaj i svežinu, ovo je svakako rešenje za vas. Već smo nabrojali šta sve ovi fileri mogu, pa ako vas muče bore, podočnjaci, tanke usne, asimetrija određenih delova lica, možete slobodno doći kod nas na besplatnu konsultaciju.
Nakon pregleda i razgovora sa lekarom, a u zavisnosti od vaših želja, određuje se na koji način je moguće hijaluronskim filerima rešiti nesavršenosti na vašem licu.

Kada nije dozvoljeno koristiti hijaluronske filere?

Ukoliko ste trudni ili dojite, tada nije pravo vreme za hijaluronske filere. Takođe, ne možete raditi ovaj tretman ukoliko imate neku tešku hroničnu ili zaraznu bolest, u slučaju određenih dermatoloških stanja na regiji koju želite da popunite hijaluronom.
Ukoliko ste prehlađeni ili pijete antibiotike, nemojte raditi tretman hijaluronom.

Da li su hijaluronski fileri bezbedni?

Da. U poređenju sa ostalim dermalnim filerima, upravo u slučaju hijaluronskih filera zabeležen je najmanji broj nuspojava i neželjenih reakcija. Želimo to da potkrepimo nekim činjenicama. Zbog svoje visoke delotvornosti i jednostavnog aplikovanja, hijaluronski fileri se koriste i u drugim granama medicine, ne samo na polju estetike i antiage procedura. Na polju reumatologije, hijaluron se ubrizgava u bolne zglobove kod pacijenata koji boluju od artritisa, kako bi se umanjio bol i povećala pokretljivost zglobova. Hijaluronske injekcije upotrebljavaju se i na polju dermatologije, ali i tokom oftalmoloških operacija, nakon sportskih povreda, posle ortopedskih operacija. Hijaluron umanjuje bol, sprečava oticanje i ubrzava oporavak.
Kada pričamo o hijaluronskim filerima za lice, njihova bezbednost pre svega zavisi od kvaliteta samih filera. Važno je da su oni registrovani i napravljeni od prirodnih materijala. Podrazumeva se, od toga ko će vam raditi tretman direktno zavise i razultati. Ubrizgavanje hijaluronskih filera je medicinska procedura i mogu je raditi isključivo obučeni i iskusni lekari estetske i antiage medicine, kao što je to slučaj u našoj ordinaciji.
Naši zadovoljni pacijenti su naša najbolja preporuka. I zato je važno da se dobro raspitate o ordinaciji i stručnjacima kojima planirate da poverite svoje lice. Jedino tako možete biti sigurni da će tretman proći u najboljem redu i da ćete biti zadovoljni rezultatima.

Priprema za tretman – kako mi to radimo?

 

Vi ne želite prepumpane, “patkaste” usne. Ne želite da jagodice izgledaju neprirodno i kao da nisu vaše. Ne želite da lice nakon tretmana bude neskladno i neprirodno zategnuto. A mi znamo kako da vam to omogućimo. Zahvaljujući našim lekarima specijalistima i iskustvu koje imaju iza sebe, naši pacijenti dobijaju najefikasniji i najbezbedniji tretman. Tokom prve konsultacije, dobićete sve neophodne informacije o samom tretmanu.
Naš lekar će detaljno pregledati vaše lice, porazgovarati sa vama šta je to što želite da postignete. Prilikom pregleda se ne posmatra samo jedan deo lica, recimo usne koje želite da popunite, već uvek treba gledati celokupnu sliku. Kako vaše lice izgleda dok miruje, kako izgleda dok pričate, smejete se, koliko je izražena mimika… Sve to je važno da bi se procenilo koji deo lica bi trebalo prvo tretirati, da li su to bore na čelu, oko nosa, da li treba najpre eliminisati podočnjake…
Veoma je važno je da i vi budete realni u svojim željama i prohtevima. To što se vama dopadaju usne Anđeline Džoli i želeli biste upravo takve, ne znači da će vašem licu takve usne pristajati. Lekar je taj koji treba da vam predoči kako će određena korekcija izgledati na vašim proporcijama lica i da vas upozori da to možda nije najbolja opcija. Setite se da je prirodan izgled uvek najlepši, preterivanje može samo stvoriti kontra-efekat.

Da li je potrebna priprema kože pre tretmana hijaluronom?

Nije potrebno da kožu posebno pripremate.

Koje hijaluronske filere koristimo?

Pitanje na koje morate znati odgovor pre nego što se odlučite da ubrizgate hijaluronske filere Sve češće smo svedoci da se koriste neprovereni, jeftini, nekvalitetni fileri. Jasno nam je koliko to može biti štetno po naše lice i kakve posledice može izazvati. Zato kod nas nema kompromisa kada je u pitanju kvalitet preparata i aparata kojima radimo sve zahvate i procedure.
Konkretno, kada su u pitanju hijaluronski fileri, koristimo one koje su među najboljima u svetu. To su oni iz porodice Juvederm filera (Volite, Volift, Volux, Volbella) koji garantuju prirodan izgled i bezbednost. A unapređeni su do te mere da pokrivaju sve aspekte starenja lica.
U određenim situacijama opredeljujemo se i za Restylane, Belotero i Teosyal hijaluron filere. Naglašavamo da svi poseduju odobrenje Američke agencije za hranu i lekove (USA FDA). Upravo to garantuje da su fileri bezbedni, jer ova agencija ispituje kako se hijaluron dugoročno ponaša u samom tkivu.

Hijaluronski fileri- kako izgleda tretman?

Dolazimo do dela koji vas verovatno najviše interesuje. Nakon detaljnog pregleda određuje se na kojim će delovima lica biti ubrizgan filer. Pre samog aplikovanja filera, koža se detaljno čisti i nanosi se anestetička krema kako bi tretman bio što prijatniji. Zatim se hijaluronski fileri ubrizgavaju u dublje slojeve kože ili iznad kosti, pomoću veoma tankih iglica ili tupom kanilom. U čemu je razlika?

 • Ukoliko se hijaluron aplikuje pomoću iglica, tada je moguće postići veću preciznost i efektniji lifting. Uz to, iglom je hijaluron moguće ubrizgati na kost, čime se postiže najbolji efekat podizanja. Mana je što je moguća pojava malih modrica i otoka, pa je potrebno određeno vreme za oporavak;
 • U slučaju ubrizgavanja kanilom, odnosno tupom iglom, čitava procedura se završava samo jednim ubodom. Tako se smanjuje mogućnost povrede tkiva, gotovo da nema oticanja i modrenja kože. To znači da nema potrebe da se oporavljate od tretmana, već se odmah vraćate svojim svakodnevnim obavezama.

Sam tretman traje od 15 do 30 minuta, zavisno od regije lica koju tretiramo. Nakon ubrizgavanja radi se blaga masaža tretirane zone lica, kako bi se filer lepo rasporedio i da bi se izbeglo stvaranje grudvica.

Da li je tretman hijaluronskim filerima bolan?

Čak i oni koji imaju strah od igle kažu da ne boli! Tako da, budite bez brige. Lokalni anestetik će učini da koža utrne, tako da nećete osetiti ubode. Uz to, Juvederm fileri sadrže anestetik lidokain koji čini da tretman bude bezbolan.

Kada ću videti prve rezultate?

Naravno da ste znatiželjni i da jedva čekate da vidite kako sada izgledaju vaše usne, da li su bore manje vidljive? Odmah nakon tretmana pogledaćete se u ogledalo i već tada moći ćete da uočite primetnu razliku. Ipak, kako postoji mogućnost pojave manjih modrica i podliva na mestu ubrizgavanja hijalurona, još bolje efekte videćete nakon dva dana. Pravi rezultat biće vidljiv nakon dve nedelje, kada otok potpuno splasne.

Koja količina filera mi je potrebna?

Na ovo pitanje, tačan odgovor ne postoji. U suštini, sve zavisi od toga šta želite da postignete, kao i od samih individualnih potreba pacijenta, proporcija lica, kvaliteta kože. Zato se za svaku proceduru i tretman pravi plan shodno potrebama pacijenta.

Međutim, znamo da vas ovo veoma zanima, pa ćemo pokušati okvirno da vam dočaramo koliko hijalurona je neophodno za određene, najčešće tretmane.

Imajte na umu da su ovo samo okvirne količine i da će lekar tek nakon pregleda i procene vašeg lica, moći da odredi koliko hijalurona je potrebno ubrizga.

Hijaluronski fileri- nega lica nakon tretmana

Posle tretmana dobićete detaljna uputstva u vezi sa negom lica i posebno, dela kože u koju je ubrizgan hijaluronski filer. Važno je da se pridržavate sledećeg:

 • Ne pritiskajte i ne masirajte tretiranu regiju;
 • Nemojte se šminkati ni nanositi kreme ili druge preparate na lice 24 sata posle tretmana. Nakon toga, negujete kožu lica uobičajeno;
 • Dve nedelje nakon tretmana nemojte se direktno izlagati suncu, nemojte ići u solarijum, saunu niti na ostale kozmetičke tretmane;
 • Izbegavajte naporne treninge i prekomereno znojenje nekoliko dana;
 • Ako se pojavi veći otok, tretiranu regiju možete rashlađivati hladnim oblogama. Nikako ne stavljajte led direktno na kožu. To može uzrokovati promrzline na licu i oštećenje ubrizganih filera.

 

pre i posle hijaluronski fileri

Pre i posle korekcije podočnjaka hijaluronskim filerima. Rad dr Miloša Živkovića.

Koliko traju rezultati hijaluronskih filera?

U zavisnosti od regije lica u koju je aplikovan hijaluronski filer, zavisi i koliko će rezultati biti vidljivi. S obzirom na to da je hijaluron prirodna supstanca, nakon određenog vremena dolazi do njegove resorpcije u kožu i tada je potrebno uraditi korekciju.

 • Rezultati ubrizgavanja hijaluronskih filera u usne traju od šest do devet meseci, nakon prvog tretmana. Ukoliko se posle toga uradi korekcija, efekat traje i više od godinu dana;
 • U jagodicama efekat traje i do dve godine;
 • U slučaju podočnjaka i bora oko usana i nosa, rezultati će se primećivati do godinu dana.

Važno je naglasiti da rezultati i dugotrajnost filera zavise od samog njihovg kvaliteta, kao i od regije lica u koju se aplikuju.

Hijaluronski fileri- neželjene reakcije

Kao što smo već rekli, kada se hijaluronski fileri ubrizgavaju kanilom, zaista je minimalna mogućnost pojave otoka, podliva i modrica.

 • Male modrice, otoci i osetljivost tretirane regije češće se javljaju kada se hijaluron aplikuje tankim iglama. Najčešće prolaze nakon nekoliko dana, ali ih slobodno možete prekrivati šminkom kada prođu prva 24 sata od tretmana;
 • Iako se veoma retko dešava, uvek je moguća pojava alergije na hijaluron.

Napominjemo opet da je najvažnije da ubrizgavanje hijalurona radite u priznatoj medicinskoj ustanovi, da znate ko su lekari koji će raditi tretman i da budte sigurni da su sami fileri kvalitetni i registrovani za upotrebu.

Šta ako se pojave grudvice, filer se pomera?

Znamo da vas interesuje da li su moguće određene komplikacije u slučaju aplikovanja hijaluronskih filera. To se dešava veoma retko, pod uslovom da ste poverili svoje lice stručnim osobama, u proverenoj medicinsoj ustanovi.

Ipak, u određenim slučajevima moguće je da se desi neka od sledećih situacija.

Grudvice od hijalurona

Možda vam deluje strašno, ali nije reč o ozbiljnoj komplikaciji. Najčešće mogu nastati usled nestručnog ubrizgavanja hijalrona.Kao što smo napomenuli, nakon aplikovanja filera, lekar će blago izmasirati tretiranu regiju, upravo kako bi se sprečila pojava grudvica. Hijaluronu je potrebno neko vreme da se potpuno stopi sa tkivom, ali ukoliko primećujete grudvice i posle tri nedelje, lekar će ih stručno ukloniti. To se opet radi masažom ili topljenjem filera, takozvanom hijaluronidazom.

Previše filera

Naši pacijenti su uvek zadovoljni postignutim rezultatima, to nam je važno da napomenemo. Ipak, dešavalo nam se da dođu nezadovoljni pacijenti koji su na drugom mestu ubrizgavali hijaluronske filere. U tom slučaju, opet koristimo enzim hijaluronidazu kojim razgrađujemo deo filera koji su suvišni. Rezultat ove procedure se primećuje nakon 15 minuta do 48 sati.

Filer se pomera

Ovo će se zaista retko desiti, ali je moguće da filer migrira ukoliko ste nakon tretmana pritiskali i snažno masirali deo lica gde je on aplikovan. Zato je važno da to ne činite.

Razlika između hijaluronskih filera i botoksa

Još jedna česta nedoumica, pa da je odgonetnemo.Hijaluronski fileri, kao što smo detaljno objasnili, efektan su način da sprečimo starenje kože, da popunimo bore, nadoknadimo volumen licu. Jednostavno:da poboljšamo celokupan izgled kože. Botoks, kao jedan od takođe veoma popularnih tretmana, koristimo za gornji deo lica. Odnosno, kada treba ublažiti bore na čelu, oko očiju. Botoks deluje tako da opušta mišiće lica, sprečava njihovo grčenje i na taj način koža postaje vidljivo zategnuta. I jedna i druga opcija su svakako odlično rešenje!

Napominjemo da je važno da izbegavate biopolimer i druge veštačke materijale, jer oni mogu opasno ugroziti vaše zdravlje,  pa su zato zabranjeni u većini zemalja.

 

Zanimljivosti o hijaluronskoj kiselini

Čini se da bismo mogli satima da pričamo o tome koliko je hijaluronska kiselina važna i koliko nam pomaže da naša koža bude gipka, elastična, zdrava. Evo još nekoliko činjenica o hijaluronu:

 • Hijaluronsku kiselinu nazivaju još i izvorom mladosti i lepote;
 • Razlikujemo dva tipa hijaluronske kiseline. Prvi je visoko molekularna koja obezbeđuje hidrataciju i zaglađuje kože. Drugi tip je mikro hijaluronska kiselina, a ona vraća koži jedrinu jer prodire sve do epidermisa kože;
 • Hijaluronska kiselina se krije i u nekoj hrani: krompiru, spanaću, soji, citrusnom voću;
 • Nikada nije previše rano za negu lica proizvodima koji sadrže hijaluronsku kiselinu. Neka to bude vaša rutina već od početka dvadesetih godina. To je odlična preventiva starenja i osiguraće koži dodatne zalihe hijalurona.

 

Hijaluronski fileri- cene i dodatna pitanja

Cene zavise od toga koji tretman planirate da uradite, o kojoj zoni lica je reč i naravno, od toga koliko će ml hijalurona biti potrebno. Zato je najbolje da pogledate cenovnik ovde. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da zakažete pregled u našoj ordinaciji, uvek vam stojimo na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.