Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Hemijski pilinzi

Hemijski pilinzi su neinvazivna medicinska procedura za bolji kvalitet i teksturu kože, njenu regeneraciju i uklanjanje nepravilnosti-ožiljaka od akni i sitnih borica.

 

Hemijski piling je prirodna i bezbolna procedura koja će osvežiti, regenerisati i podmladiti kožu. Ovaj tretman efikasno uklanja akne, ožiljke, fleke i briše sitne bore. Pomažemo vam da izaberete najbolji piling za svoje lice i uživate u zdravoj, lepšoj i blistavoj koži. Ukoliko ste u nedoumici i razmišljate da li bi hemijski piling bio idealan izbor i za vas, sada ćete saznati sve što vas je ikada zanimalo u vezi sa ovim tretmanom. Ne tražite dalje, spremili smo sve odgovore.
hemijski pilinzi

Šta je hemijski piling?

Hemijski piling je  dermatološka procedura kojom se uklanja površinski sloj kože. Reč je neinvazivnoj medicinskoj proceduri za koju se uvek traži mesto više u estetskim centrima i ordinacijama. Žene, ali i muškarci širom sveta, smatraju hemijski piling neprevaziđenim tretmanom koji im pomaže da relativno brzo podmlade kožu, osećaju se i izgledaju lepše. Zato hemijski piling pripada zlatnom standardu kada je reč o efektima koje daje na polju podmlađivanja kože i uklanjanju nepravilnosti. Hemijski piling dubinski čisti kožu, rastvara i uklanja sve nečistoće i mrtve ćelije. Na taj način omogućava koži da “diše”, čini je elastičnijom, podmlađuje je i zateže. Osim hemijskih, postoje i takozvani mehanički pilinzi, koje možemo raditi i kod kuće. To su svi oni pilinzi koji sadrže sitne čestice, granule, koje samo površinski čiste lice.
Sama reč piling, u prevodu sa engleskog- peel of, doslovno bi značila guljenje, ljuštenje. I upravo na tome se zasniva hemijski piling: pomoću različitih hemijskih agenasa radi se esksfolijacija kože, skida se njen površinski svoj tako što se uklanjanju stare, odumrle ćelije. Na taj način koža se obnavlja, regeneriše i podmlađuje, pa samim tim poprima zdrav, odmoran i svež izgled. Važno je imati u vidu da je reč o medicinskoj proceduri i da je mogu izvoditi samo obučeni i kvalifikovani lekari sa iskustvom, u ordinacijama.

 

Kako deluje hemijski piling?

Hemijski piling podrazumeva eksfolijaciju kože koja veoma efikasno uklanja sa sve nakupljene nečistoće, višak sebuma, mrtve ćelije. Sve ono što je činilo da naše lice deluje umorno i starije nego što zaista jeste. Odstranjivanjem tog površinskog, oštećenog sloja kože, oslobađa se nova, mlađa, zdravija koža. Čiste se začepljene pore i uništavaju bakterije koje u kombinaciji sa viškom sebuma sigurno dovode do stvaranja bubuljica, akni, mitisera. Eksfolijacija pomaže i uklanjanje akni, ožiljaka od akni, fleka i hiperpigmentacija.
Druga strana hemijskog pilinga jeste ubrzano podmlađivanje i regenerisanje kože. Hemijski agensi, odnosno kiseline kojima se izvodi tretman stimulišu razvoj fibroblasta, ćelija kože koje su odgovorne za proizvodnju elastina i kolagena. Zato je nakon ovog tretmana koža dubinski podmlađena i osvežena. Hemijskim pilingom sprečava se prevremeno starenje kože lica i pomoći joj da se lakše izbori sa svim negativnim spoljašnjim efektima, toksinima, sunčevim zračenjem.
Zbog svega toga hemijski piling važi za jedan od ubedljivo najefikasnijih tretmana za podmlađivanje kože, popravljanje njenog kvaliteta i teksture, ujednačavanje tena. Osim na licu, hemijski piling možemo raditi i na vratu, dekolteu, šakama. Preporučuje se za sve tipove kože.

Hemijski piling- sve prednosti

Verujemo da smo do sada uspeli da vas zainteresujemo i da ste na pola puta da zakažete svoj hemijski piling. Sačekajte još malo, jer navodimo sve ključne prednosti ovog tretmana:

 • Ujednačava ten, briše fleke, melazme i hiperpigmenatacije, uklanja staračke pege sa lica, šaka, vrata, dekoltea;
 • Uklanja fotooštećenja, odnosno oštećenja na koži izazvana sunčevim zračenjem;
 • Popravlja kvalitet i teksturu kože;
 • Sužava proširene pore, pa su one manje vidljive;
 • Dubinski čisti kožu i pore, redukuje nastanak bakterija, leči akne;
 • Reguliše lučenje sebuma i tako preventivno deluje na razvoj akni, bubuljica, mitisera;
 • Briše ožiljke od akni i strije;
 • Antiage efekat: zateže i podmlađuje kožu, uklanja fine linije i sitne bore;
 • Stimuliše rast novih, zdravih ćelija kože, podstiče sintezu kolagena i elastina.

Čista, pilingovana koža lakše će apsorbovati sve preparate koje koristite za negu, omogućava se njihova bolja apsorpcija i prodiranje u dublje slojeve kože. Kada sve ovo znamo, znamo i da je hemijski piling tretman koji je apsolutno neophodan ako želimo zdravu, mladoliku i negovanu kožu.

hemijski piling

Vrste hemijskih pilinga

Postoji više vrsta hemijskih pilinga, ali svi oni izvode se na sličan način: na kožu se nanose rastvori različitih kiselina koji imaju za cilj da uklone oštećeni sloj kože i omoguće njeno obnavlanje novim, zdravim tkivom. U zavisnosti od koncentracije rastvora, razlikujemo tri vrste hemijskih pilinga– površinski, srednje duboki i duboki pilinzi.

Površinski hemijski piling

Idealan je za sve one koji žele da osveže, dubinski očiste i podmlade kožu.

 • deluje isključivo na epiderm, površinski sloj kože;
 • koriste se kiseline u koncentraciji od 20 do 40%, a cilj je da nežno uklonimo mrtve ćelije kože i sve nečistoće sa njene površine;
 • nije potrebna posebna priprema, pa je idealan izbor za sve one koji do sada nisu radili hemijske pilinge na svojoj koži, kao i za osobe sa masnom i problematičnom kožom;
 • daje odlične rezultate u lečenju akni, efekti su vidljivi odmah, koža je hidrirana;
 • nazivaju ga još i weekend pilingom, jer je vreme potrebno za oporavak otprilike dva dana, koliko traje i vikend;
 • možemo ga raditi i tokom letnjih meseci, ali je nakon procedure svakako neophodno korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom.

Srednje duboki hemijski piling

Ova vrsta hemijskog pilinga koristi se za izraženije probleme na koži.

 • Idealan je izbor za pliće linijice i bore, uklanjanje strija, ožiljaka, staračkih pega, hiperpigmentacija, fotooštećenja kože;
 • Rastvori kiselina prodiru u srednje slojeve kože, čime se povećava elastičnost kože, ten je ujednačeniji;
 • Koža podrvgnuta ovakvom pilingu je izuzetno osetljiva na sunčevu svetlost. Iz tog razloga možemo ga raditi isključivo u jesenjem i zimskom periodu, od oktobra do marta, kada je slabije UV zračenje.
 • Oporavak uključuje ljuštenje i crvenilo kože, ali je rezultat izuzetno podmlađena i obnovljena koža.

Duboki hemijski piling- fenolni piling i veće koncentracije TCA pilinga

 • Ovo može biti idealan izbor kod osoba sa zrelom kožom ili sa izraženim oštećenjima na koži;
 • Deluje tako što poboljšava gustinu kože, podiže njen tonus, zaglađuje duboke bore. Koža je manje opuštena, vidljivo podmlađena;
 • Vreme oporavka može potrajati i do 2 nedelje;

Što je hemijski piling dublji, više vremena će biti potrebno za oporavak kože, ali su efektiniji i dugotrajniji rezultati koje postižemo. Lekar je taj koji odlučuje koja vrsta hemijskog pilinga će biti izvedena, nakon procene stanja kože i individualnih potreba pacijenta.

hemijski pilinzi kiseline

Hemijski piling voćnim kiselinama

Reč je o takozvanim AHA (alfa hidroksi) kiselinama koje se dobijaju prirodnim putem, iz voća, mleka, šećerne repe, mlečnih proizvoda. Ove kiseline rastvaraju i omekšavaju površinske keratinske slojeve kože, te tako skidaju sloj sa fleka, ožiljaka, podstiču obnovu i rast nove kože. Dubinski čiste pore, podstiču sintezu kolagena u dubljim slojevima. Među najtraženijim tretmanima je piling glikolnom kiselinom koja je zapravo derivat šećerne repe, šećerne trske i nezrelog grožđa. Njena prednost je u tome što ima najmanju gustinu molekula u odnosu na druge voćne kiseline. Zato ima mogućnost da prodire dublje u kožu i idealna je za uklanjanje pigmentacija, lečenje akni, zaglađivanje sitnih bora. U zavisnosti od koncentracije, može se raditi površinski piling glikolnom kiselinom, jačine od 20 do 40 % ili srednje duboki glikolni piling jačine do 50 do 70%.
Mlečna kiselina prvenstveno je namenjena suvoj koži, jer ima sposobnost da je dubinski hidrira. Omogućava koži da vrati čvrstinu i tonus.

Hemijski piling salicilnom kiselinom

Ovakav piling je idelan za masnu i problematičnu kožu sklonu aknama. Salicilna kiselina pripada BHA kiselinama (beta hidroksi), efikasno podmlađuje, zateže kožu i poboljšava njen kvalitet, pospešuje hidrataciju. Deluje protivupalno i sprečava nastanak bubuljica i akni. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim kiselinama. Mogu se koristiti i kombinacije salicilne, glikolne, mandelične kiseline, retinola, koje će pospešiti postizanje želejnih efekata.

Holivudski piling lica – Jessner piling

Holivudski piling poznat i kao Džesnerov piling (Jessner peel), sastoji se od salicilne, mlečne i limunske kiseline koje uklanjaju povrišinski sloj kože i snažno deluje na regeneraciju, podstičući sintezu kolagena.⁣ Nežan i blag piling koji regeneriše, hidrira kožu, ujednačava ten. Namenjen je svim tipovima kože, pa i veoma osetljivoj. Ovaj piling uklanja sve mrtve ćelije, redukuje bakterije i nečistoće u porama, smanjuje proširene pore, pomaže koži da bude lepša, blistavija i svežija. Lice će nakon ovog pilinga biti podmlađeno i odmorno.

TCA hemijski piling

TCA ili piling trihlorsirćetnom kiselinom najbolje rezltate daje kada je u pitanju podmlađivanje kože, uklanjanje ožiljaka, hiperpigmentacija, staračkih pega. Zaglađuje sitne bore, posebno u predelu usana i očiju, sužava pore, eliminiše mitisere. Osobe svetlijeg tena su najbolji kandidati za ovu vrstu pilinga. U zavisnosti od koncentracije kiseline, TCA piling može biti duboki ili srednje duboki. Koristi se trihlorsirćetna kiselina u koncentarciji od 15%, 25 ili 35 %, zavisno od stanja kože i problema koje treba rešiti. Recimo, za tretiranje ožiljaka od akni, koristi se rastvor jačine od 30 do 35%, dok se za određena, teža stanja, može koristiti i koncentarcija kiseline do 80 %.
Za optimalne rezultate, najčešće je potrebno uraditi seriju od 3 ili 4 TCA pilinga, sa razmakom od mesec dana. Svakako, vidljive rezultate ćete primetiti već nakon prvog tretmana. Koža je nežnija, svežija, sa manje površinskih bora i pigmentacija. Nakon tretmana biće neophodno da najmanje dva meseca svakodnevno nanosite zaštitnu kremu i da izbegavate direktno izlaganje suncu. Zato se TCA piling radi tokom jeseni i zime.

Hemijski piling- kako se odvija tretman?

Sama procedura je vrlo jednostavna i ne zahteva od pacijenta posebnu pripremu. Pre samog pilinga, lekar će obaviti detaljan pregled kože, kako bi se utvrdilo njeno stanje i koji su to problemi i nesavršenosti koje treba tretirati. Nakon toga, preporučiće hemijski piling koji će u vašem slučaju dati najbolje rezultate. Određuje koju kiselinu će koristiti i u kojoj koncentraciji. Nakon toga, koža se detaljno čisti, uklanjaju se sve nečistoće. Zatim sledi glavni deo: na kožu se nanose kiseline koje će delovati od dva do 10 minuta.  Nakon uklanjanja kiseline sa kože i nanošenja zaštitne kreme, vraćate se svojim svakodnevnim obavezama.

Kako koža reaguje nakon hemijskog pilinga?

Tokom samog delovanja kiseline osetićete blago peckanje, pojaviće se crvenilo koje će nestati brzo nakon što se kiselina neutralize određenim rastvorom. Narednih dana može doći do perutanja kože, a u slučaju dubljih pilinga koža će se ljuštiti.

Da li je hemijski piling bolan?

Ovo najčešće brine većinu pacijenata, pa da vas ohrabrimo. Hemijski piling nije bolna procedura, možete osetiti samo blago peckanje i zatezanje kože koje je podnošljivo.

Da li je hemijski piling bezbedna procedura?

Jeste, ukoliko ga obavlja obučen lekar, sa iskustvom i potrebnim kvalifikacijama. Uvek naglašavamo da u našoj ordinaciji sve tretmane rade lekari sa dugogodišnjim iskustvom, kao i da koristimo samo registrovane preparate. Zdravlje naših pacijenata nam je na prvom mestu i tu ne pravimo kompromise. U slučaju hemijskih pilinga naši pacijenti nisu imali bilo kakve neželjene reakcije, ali tu je pre svega važna dobra saradnja lekara i pacijenta. Odnosno, važno je primeniti sve savete lekara kako bi se izbegle nuspojave, poput pojave hiperpigmentacija ili melazmi na koži. Do toga može doći ukoliko pacijent ne koristi kremu sa visokim SPF, jer je nova, obnovljena koža veoma podložna sunčevom zračenju.

Koliko tretmana mi je potrebno?

Broj tretmana zavisiće od tipa vaše kože, stanja u kojem se ona nalazi, kao i od rezultata koje želite da dostignete. Kada je reč o površinskim pilinzima, gde je cilj čišćenje kože i njeno osvežavanje, tada će biti dovoljan jedan hemijski piling. Kada je potrebno ukloniti fleke, ožiljke od akni, hiperpigmentacije ili zagladiti sitne bore, preporuka je da se uradi 3 do 5 srednje dubokih pilinga ili 2 do 3 duboka pilinga.

Hemijski piling i suva koža?

Već smo spomenuli da hemijski piling može biti idealan tretman za sve tipove kože, naravno, kada se pravilno odredi koja kiselina je toj koži neophodna. Isto važi i za suvu kožu. Ukoliko je vaša koža takva, ne brinite, hemijski piling može biti i vaš izbor. Recimo, piling mlečnom kiselinom idealan je za suvu kožu, jer će je dubinski hidrirati.

Hemijski piling- zlatni saveti za bolje rezultate

Nakon svakog hemijskog pilinga, važno je da se pridržavate saveta i preporuka koje ćete dobiti od svog lekara kako biste postigli pomogli koži da dostigne maksimalne rezultate.

 • Negujte kožu onako kako vam je lekar to savetovao. To može uključivati nanošenje regenerativne kreme, određenih maski ili seruma za lice:
 • Ne gulite i ne ljuštite kožu koja se peruta, pustite je da se samostalno regeneriše. Nasilno skidanje mrtve kože može uzrokovati krvarenje, pojavu ožiljaka ili pigmentnih mrlja;
 • Najmanje dva meseca nakon tretmana svakodnevno nanosite kremu sa visokim zaštitnim faktorom;
 • Ne izlažite se direktnoj sunčevoj svetlosti, izbegavajte solarijum, saunu, bazene;

 

hemijski piling beograd

Hemijski piling- cena i dodatna pitanja

Cene svih naših usluga, pa tako i svih vrsta hemijskih pilinga koje radimo, možete pogledati na stranici Cenovnik. U slučaju da imate dodatnih pitanja ilii želite da zakažete kosultacije i tretman,   kontaktirajte nas putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.