Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Hemijski pilinzi- tretman, efekti, cena?

Hemijski pilinzi su neinvazivna medicinska procedura za bolji kvalitet i strukturu kože na duže staze regeneraciju i uklanjanje nepravilnosti-ožiljaka od akni i sitnih borica, nanošenjem hemijskih agenasa na kožu.

Naša koža ima sposobnost stalne regeneracije. Ćelije koje su “odslužile” svoju funkciju odbacuju se na račun novih, mladih ćelija. Stare, izumrle ćelije ostaju na površini kože, dajući licu umoran, siv i stariji izgled, jer se teško i sporo uklanjaju prirodnim putem.
Najbolje rešenje da vaša koža zablista i otkrije nove, mlade ćelije jeste upravo procedura koju zovemo hemijski piling.

Šta je hemijski piling i koji su efekti?

Hemijski piling

Hemijski piling je medicinska procedura poboljšanja kvaliteta i strukture kože na duže staze, nanošenjem hemijskih agenasa na kožu. Efekti koje postiže još uvek su zlatni standard u odnosu na mnoge druge metode podmladjivanja.

Blagotvorna dejstva hemijskog pilinga:

 • dubinski čisti pore
 • uklanja akne i hiperpigmentacije 
 • reguliše lučenja sebuma (koža se manje masti i usporava se punjenje pora)
 • srpečava pojavu mitesera
 • popravlja teksturu kože (uklanja sitne bore i sužava proširene pore)
 • podstiče sintezu kolagena i regeneraciju kože

Koje vrste hemijskih pilinga postoje?

U zavisnosti od problema koje tretiramo i tipa kože, možemo primeniti:

 • površni
 • srednje duboki
 • duboki piling

Šta postižemo površnim hemijskim pilinzima?

Cilj površnog hemijskog pilinga je da ukloni mrtvi sloj ćelija epiderma i tako omogući koži da se regeneriše i očisti od površinskih nečistoća. Može se primeniti kod klijenata svih uzrasta i kao priprema kože za druge tretmane lica ili dublje pilinge.

Najčešće se radi kiselinama 20% do 40% koncentracije, u zavisnosti od vrste kiseline:

 • Glikolna (voćna) kiselina – uklanja mrtve ćelije sa površine kože, stimuliše njeno obnavljanje i sintezu kolagena. Čisti pore, uklanja mitisere, ubrzava lečenje akni i smanjuje pigmentacije kože
 • Mlečna kiselina – slični efekti kao kod pilinga glikolnom kiselinom, namenjena suvoj koži. Zabluda je da se suvoj koži ne preporučuje hemijski piling, jer mlečna kiselina ima sposobnost da dubinski hidrira kožu
 • Salicilna kiselina – kod kože sklone aknama
 • Holivudski piling – ili “Holivudski sjaj”, namenjen regeneraciji, hidrataciji i ujednačavanju tena. Izuzetno nežan piling koji ne iritira kozu, ne dovodi do perutanja i preporučuje se kada želite svežu, sjajnu i blistavu kožu pred važne događaje

Prednosti površnih hemijskih pilinga:

 • ne zahtevaju posebnu pripremu
 • lako se podnose
 • efekti vidljivi odmah
 • odlični rezultati u lečenju akni i mitesera

Na ovaj način način utičete samo na površinski sloj kože – epiderm. Za dubinsko čišćenje i podmlađivanje kože, upoznajte se sa TCA hemijskim pilingom.

Srednje duboki piling

AHA i BHA hemijski pilinzi

Hemijski piling trihlorsirćetnom kiselinom (TCA) ubraja se u grupu pilinga srednje dubine. Upotrebljavaju se pilinzi sa 15%, 25% i 35% TCA kiseline u zavisnosti od stanja kože klijenta i obavljaju ih isključivo obučeni lekari.

Srednje duboki hemijski piling koristimo za:

 • tretiranje ožiljaka
 • hiperpigmentacija
 • finih bora
 • akni
 • strija
 • oštećenja kože nastala kao posledica Sunčevog zračenja

Koža nakon ovog pilinga je crvena, na nekim delovim potamni i ljušti se u proseku 7 dana. Cilj ovog pilinga je i stimulacija fibroblasta, ćelija odgovornih za stvaranje kolagena i elastina, a radi se u zimskom periodu, zbog slabijeg UV zračenja. Bez obzira što zimi imamo manje sunca, nakon ovog pilinga neophodna je upotreba krema sa zaštitnim faktorom.

Kako se izvodi hemijski piling?

Najčešći vidovi hiperpigmentacija na licu i telu jesu fleke od akni, melazma i tzv. staračke fleke, odnosno fleke na licu, vratu, dekolteu i šakama starijih osoba, koje nastaju kao posledica neumerenog izlaganja suncu.

Ukoliko se radi ovoj vrsti fleka, piruvični piling je tretman izbora. Mnogi ga nazivaju kraljem svih pilinga, jer je izuzetno moćno oružje u borbi protiv starenja kože. Piruvična kiselina zbog visokog procenta kiselosti i male molekulske težine vrlo lako prolazi kroz kožu, a kao krajnji rezultat daje vidno zategnutu, svežiju i mekšu kožu. Piruvična kiselina deluje i snažno antiinflamatorno. Na taj način, istovremeno tretira i braonkastu prebojenost i crvenilo. Pomaže u lečenju akni, jer povećava efekat preparata koje koristimo u lečenju akni, sprečava nastanak ožiljaka i skraćuje vreme potrebno za izlečenje.

Koliko je tretmana hemijskim pilinzima potrebno za maksimalnie efekte?

Zavisi od rezultata koje želimo da postignemo. Ukoliko nam je cilj da očistimo i podstaknemo regeneraciju kože lica, dovoljan je samo jedan tretman.
Ukoliko želimo da uklonimo fleke i značajno redukujemo ožiljke od akni i strije, tretman je potrebno ponoviti i to 2-3 puta kada koristimo duboke hemijske pilinge, odnosno 3-5 puta za srednje duboke pilinge.

Koji je najbolji način za uklanjanje fleka sa lica i tela?

Najčešći vid hiperpigmentacija na licu i telu jesu fleke od akni, melazma i tzv. staračke fleke, odnosno fleke na licu, vratu, dekolteu i šakama starijih osoba, koje nastaju kao posledica neumerenog izlaganja suncu.
Ukoliko se radi ovoj vrsti fleka, piruvični piling je tretman izbora. Mnogi ga nazivaju kraljem svih pilinga, jer je izuzetno moćno oružje u borbi protiv starenja kože. Piruvična kiselina zbog visokog procenta kiselosti i male molekulske težine vrlo lako prolazi kroz kožu, a kao krajnji rezultat daje vidno zategnutu, svežiju i mekšu kožu. Piruvična kiselina deluje i snažno antiinflamatorno. Na taj način, istovremeno tretira i braonkastu prebojenost i crvenilo. Pomaže u lečenju akni, jer povećava efekat preparata koje koristimo u lečenju akni, sprečava nastanak ožiljaka i skraćuje vreme potrebno za izlečenje.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da zakažete pregled u našoj ordinaciji, uvek vam stojimo na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.