Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Kardiološki pregled i elektrokardiogram (EKG)

Kako izgleda kardiološki pregled?

Redovni kardiološki pregled je osnova za rano otkrivanje bolesti srca i krvnih sudova, postavljanje ispravne dijagnoze i primenu adekvatne terapije. Kardiovaskularna oboljenja su vodeći zdravstveni problem našeg vremena. Javljaju u svim životnim dobima, ali se njihova učestalost povećava u poznijem dobu, kada zahteva i posebnu pažnju. Nažalost, smrt kao posledica ovih oboljenja često nastupa iznenada, bez ranih znakova upozorenja i pre nego što je moguće pružiti adekvatnu medicinsku pomoć.
Pregled kardiologa je u većini slučajeva bezbolan i potpuno neinvazivan, ne zahteva posebnu pripremu pacijenta. Prosečno trajanje pregleda je 20-30 minuta, a po potrebi i duže. Obavlja se u sedećem ili ležećem položaju, nakon čega se pacijent može vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Savet je da sa lekarom obavite otvoren razgovor i potrudite se da jasno opišete svoje tegobe. Obavestite lekara o svojim navikama: da li i u kojoj meri konzumirate alkohol i cigarete, da li koristite psihoaktivne supstance, da li imate alergiju na određenu hranu, lekove i slično.

kardiološki paketi akcije

Kada da se obratite kardiologu?

 • Bol iza grudne kosti
 • Urgentan simptom. Manifestuje se kao stezanje, probadanje, pritisak, žarenje u prsima ili u gornjem delu abdomena. Bol se može širiti u levo rame, levu ruku, vilicu ili prema leđima
 • Iznenadne promene krvnog pritiska
 • Brzo zamaranje pri hodu ili naporu
 • Lupanje i preskakanje srca, pauze u srčanom radu (aritmija)
 • Osećaj nedostatka vazduha, gušenje
 • Nesvestica, vrtoglavica, slabost, malaksalost, trnjenje ruku
 • Krvarenje iz nosa, smetnje u vidu
 • Otok potkolenica
 • Slabost, malaksalost, preznojavanje

Šta obuhvata kardiološki pregled?

 • Ličnu i porodičnu anamnezu – razgovor sa pacijentom o postojećim tegobama, smetnjama, navikama, terapiji koju eventualno koristi, uzimanje podataka o prethodnim bolestima kao i bolestima članova porodice i krvnih srodnika, zbog postojanja eventualno naslednih oboljenja
 • Fizikalni pregled (inspekciju – posmatranje, palpaciju – opipavanje, auskultaciju – slušanje, merenje pritiska)
 • Završno mišljenje i po potrebi predlog dodatnih dijagnostičkih procedura: rentgensko snimanje, test opterećenjem, ultrazvuk srca, holter EKG, koronarografija

Šta je  EKG (elektrokardiogram) i kako se izvodi?

ekg pregled

Elektrokardiogram (EKG) je jedna od najstarijih dijagnostičkih metoda i predstavlja grafički zapis električne aktivnosti srca. Sama metoda je brza, bezbolna i jednostavna.  Pregled se izvodi tako što je pacijent u ležećem položaju, sa rukama pored tela. Neophodno je skinuti i odložiti sa strane sat, nakit i druge metalne predmete.
Zdravstveni radnik će vam postaviti elektrode na grudni koš, članke nogu i ruku. Tokom nekoliko minuta koliko traje pregled, ne treba se pomerati i razgovarati, jer pokreti mogu uticati na kvalitet i tačnost EKG zapisa.
Elektrode registruju električnu aktivnost srca koja se beleži u vidu talasa na monitoru ili na EKG papiru.
Na taj način se pokazuje izvor odakle započinje svaki otkucaj, frekvencija i ritam srca, te je moguće otkriti različita oboljenja srca (aritmija, infarkt miokarda, hipertrofija srca i drugo).
Snimanje se obavlja uređajem koji se naziva elektrokardiograf i rezultat je dostupan odmah.

Zašto se radi EKG?

 • Predstavlja rutinski postupak na sistematskim pregledima ili na pregledu lekara opšte prakse
 • U cilju otkrivanja poremećaja srčanog ritma
 • U cilju postavljanja dijagnoze srčanog udara ili otkrivanja znakova prethodnog srčanog udara
 • Kod pripreme pacijenta za hiruršku intervenciju pod totalnom anestezijom, kako ne bi došlo do komplikacija tokom same intervencije

Da li postoji rizik?

Ne postoji rizikod strujnog udara tokom snimanja EKG-a. Elektrode postavljene na grudni koš ne emituju električnu energiju, već samo registruju električnu aktivnost srca. Moguća je blaga nelagodnost prilikom postavljanja i skidanja elektroda sa grudnog koša. U retkim slučajevima, može se javiti reakcija u vidu crvenila na mestu gde su elektrode bile postavljene.

Kako se pripremiti EKG?

Nije potrebna posebna priprema za ovaj pregled.
Potrebno je obavestiti lekara o lekovima koje uzimate u redovnoj terapiji, jer neki lekovi mogu uticati na rezultat ovog snimanja
U zavisnosti od stanja koje elektrokardiogram pokaže, pacijent može biti upućen na lečenje ili dalje preglede.

Imate još pitanja? Pozovite nas!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da zakažete pregled u našoj ordinaciji, uvek vam stojimo na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.