Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Kardiološki pregled i EKG

Kako izgleda kardiološki pregled?

Redovni kardiološki pregled je osnova za rano otkrivanje bolesti srca i krvnih sudova, postavljanje ispravne dijagnoze i primenu adekvatne terapije. Kardiovaskularna oboljenja su vodeći zdravstveni problem našeg vremena. Javljaju u svim životnim dobima, ali se njihova učestalost povećava u poznijem dobu, kada zahteva i posebnu pažnju. Nažalost, smrt kao posledica ovih oboljenja često nastupa iznenada, bez ranih znakova upozorenja i pre nego što je moguće pružiti adekvatnu medicinsku pomoć.
Pregled kardiologa je u većini slučajeva bezbolan i potpuno neinvazivan, ne zahteva posebnu pripremu pacijenta. Prosečno trajanje pregleda je 20-30 minuta, a po potrebi i duže. Obavlja se u sedećem ili ležećem položaju, nakon čega se pacijent može vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Savet je da sa lekarom obavite otvoren razgovor i potrudite se da jasno opišete svoje tegobe. Obavestite lekara o svojim navikama: da li i u kojoj meri konzumirate alkohol i cigarete, da li koristite psihoaktivne supstance, da li imate alergiju na određenu hranu, lekove i slično.

kardiološki pregled

Kada da se obratite kardiologu?

 • Bol iza grudne kosti
 • Urgentan simptom. Manifestuje se kao stezanje, probadanje, pritisak, žarenje u prsima ili u gornjem delu abdomena. Bol se može širiti u levo rame, levu ruku, vilicu ili prema leđima
 • Iznenadne promene krvnog pritiska
 • Brzo zamaranje pri hodu ili naporu
 • Lupanje i preskakanje srca, pauze u srčanom radu (aritmija)
 • Osećaj nedostatka vazduha, gušenje
 • Nesvestica, vrtoglavica, slabost, malaksalost, trnjenje ruku
 • Krvarenje iz nosa, smetnje u vidu
 • Otok potkolenica
 • Slabost, malaksalost, preznojavanje

Šta obuhvata kardiološki pregled?

 • Ličnu i porodičnu anamnezu – razgovor sa pacijentom o postojećim tegobama, smetnjama, navikama, terapiji koju eventualno koristi, uzimanje podataka o prethodnim bolestima kao i bolestima članova porodice i krvnih srodnika, zbog postojanja eventualno naslednih oboljenja
 • Fizikalni pregled (inspekciju – posmatranje, palpaciju – opipavanje, auskultaciju – slušanje, merenje pritiska)
 • Završno mišljenje i po potrebi predlog dodatnih dijagnostičkih procedura: rentgensko snimanje, test opterećenjem, ultrazvuk srca, holter EKG, koronarografija

Šta je  EKG (elektrokardiogram) i kako se izvodi?

Elektrokardiogram (EKG) je jedna od najstarijih dijagnostičkih metoda i predstavlja grafički zapis električne aktivnosti srca. Sama metoda je brza, bezbolna i jednostavna.  Pregled se izvodi tako što je pacijent u ležećem položaju, sa rukama pored tela. Neophodno je skinuti i odložiti sa strane sat, nakit i druge metalne predmete.
Zdravstveni radnik će vam postaviti elektrode na grudni koš, članke nogu i ruku. Tokom nekoliko minuta koliko traje pregled, ne treba se pomerati i razgovarati, jer pokreti mogu uticati na kvalitet i tačnost EKG zapisa.
Elektrode registruju električnu aktivnost srca koja se beleži u vidu talasa na monitoru ili na EKG papiru.
Na taj način se pokazuje izvor odakle započinje svaki otkucaj, frekvencija i ritam srca, te je moguće otkriti različita oboljenja srca (aritmija, infarkt miokarda, hipertrofija srca i drugo).
Snimanje se obavlja uređajem koji se naziva elektrokardiograf i rezultat je dostupan odmah.

Zašto se radi EKG?

 • Predstavlja rutinski postupak na sistematskim pregledima ili na pregledu lekara opšte prakse
 • U cilju otkrivanja poremećaja srčanog ritma
 • U cilju postavljanja dijagnoze srčanog udara ili otkrivanja znakova prethodnog srčanog udara
 • Kod pripreme pacijenta za hiruršku intervenciju pod totalnom anestezijom, kako ne bi došlo do komplikacija tokom same intervencije

Da li postoji rizik?

Ne postoji rizikod strujnog udara tokom snimanja EKG-a. Elektrode postavljene na grudni koš ne emituju električnu energiju, već samo registruju električnu aktivnost srca. Moguća je blaga nelagodnost prilikom postavljanja i skidanja elektroda sa grudnog koša. U retkim slučajevima, može se javiti reakcija u vidu crvenila na mestu gde su elektrode bile postavljene.

Kako se pripremiti EKG?

Nije potrebna posebna priprema za ovaj pregled.
Potrebno je obavestiti lekara o lekovima koje uzimate u redovnoj terapiji, jer neki lekovi mogu uticati na rezultat ovog snimanja
U zavisnosti od stanja koje elektrokardiogram pokaže, pacijent može biti upućen na lečenje ili dalje preglede.

pregled kardiolog internista

Imate još pitanja? Pozovite nas!

Cene kardioloških paketa možete pogledati ovde. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da zakažete pregled u našoj ordinaciji, uvek vam stojimo na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.