Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Uklanjanje kapilara

Lasersko uklanjanje kapilara efikasno i bezbedno savremenim laserima Alma Harmony XL PRO (DYE VL, ND:YAG) medicinske platforme.

Kapilari su veoma sitni krvni sudovi koji se nalaze neposredno ispod površine kože. Mogu biti plavi, crveni ili ljubačasti. Za razliku od proširenih vena, kapilari su u ravni sa kožom i nemaju konstantne izražene simptome. Mogu se javiti bilo gde na telu, ali najčešće se ispoljavaju na nogama i licu. Trajno su prošireni i vidljivi golim okom.
Prošireni kapilari ili teleangiektazija su bezopasni po zdravlje, ali kada se jave na nogama, mogu da ukažu na razvijanje proširenih vena, u određenim slučajevima. Bez obzira na mesto nastanka, oni predstavljaju estetski problem. Njihovo lečenje je neophodno, a uz laserske tretmane postaje bezbolno, efikasno i brzo.
U nastavku, saznajte više o kapilarima i njihovom uklanjanju.

uklanjanje kapilara

Šta su kapilari?

Kapilari su najmanji krvni sudovi u telu. Povezuju arteriole i venule, koji su veći krvni sudovi. Kapilari imaju samo jedan sloj ćelija koje oblažu unutrašnjost njihovih zidova. Ove ćelije pomažu da se reguliše količina kiseonika i hranljivih materija koje ulaze u ćelije tkiva. Na ovaj način se uklanjaju otpadni proizvodi iz istih ćelija.
Kada kapilari pucaju, ostavljaju vidljiva oštećenja, a estetski problem nije uvek povezan sa godinama. Najčešće, kapilari pucaju na nogama, posebno od kolena, pa na niže. Mogu da se jave i na butinama, na grudima, licu, u očima.
Kapilari usled pucanja izgledaju kao krivudave linije. Izgledaju kao razgranata paukova mreža koja je sastavljena od tankih linija. Prvenstveno su crvene boje, a kasnije mogu izgledati kao plavičaste mrlje. Prošireni kapilari su češća pojava kod žena, mada mogu da nastanu i kod muškaraca.
Kako bi lečenje bilo što uspešnije i efikasnije, neophodno je utvrditi tačan razlog nastanka pucanja kapilara. Na mnoge faktore se može pravovremeno reagovati i sprečiti dalje pucanje kapilara.
U većini slučajeva, pucanje kapilara je estetski problem, ali može da ukazuje i na određene zdravstvene komplikacije. Neophodno je otići na lekarski pregled ako se primeti da je pucanje kapilara često i ima tendenciju širenja.

Kapilari – najčešći uzroci

Kao najmanji krvni sudovi u telu, kapilari su veoma osetljivi. Na njih utiču spoljašnji i unutrašnji faktori, zbog kojih lako dolazi do pucanja kapilara.
Postoji niz faktora koji će uticati na pucanje kapilara:
Genetika – ukoliko se u porodici već javljao problem proširenih vena i kapilara, velike su šanse da će se to preneti i na mlađe generacije.
Starenje – usled starenja, koža postaje tanja i sklona promenama. Gubi elastičnost i otpornost na spoljašnje faktore. Kapilari su skloni pucanju, posebno na osetljivim regijama kože.
Izlaganje suncu – česta izloženost UV zracima može da uzrokuje kapilare na telu i licu. Zbog toplote i sunčevih zraka dolazi do širenja kapilara, a onda i do pucanja.
Lekovi i hormonske terapije – hormonske promene, zatim propratne terapije i lekovi, poput kontraceptivnih pilula mogu da uzrokuju pucanje kapilara. Najčešće se to dešava u periodu menopauze, trudnoće, ili nakon puberteta.
Višak kilograma – gojaznost može direktno da uzrokuje pojavu i pucanje kapilara. To se dešava zbog velikog pritiska na nogama i stopalima. Usled gojaznosti, može se javiti i problem sa proširenim venama.
Trudnoća – tokom trudnoće, zbog hormonskih promena i pojave novih kilograma, često dolazi do oticanja nogu i do pucanja kapilara.
Problemi sa cirkulacijom – loša prokvljenost u venama uticaće na povišen ili umanjen tok protoka krvi, što će dovesti do toga da kapilari budu jasno vidljivi na površini kože.
Kapilari mogu da pucaju i zbog povreda, zbog agresivnih masaža ili depilacije na osetljivoj koži. Takođe, javljaju se i usled određenih bolesti, kao što je bolest jetre. Pacijentima kod kapilara najviše smeta to što su estetski neprihvatljivi. Ipak, ukoliko se ne leče na vreme, kapilari mogu da budu praćeni bolnim upalama i komplikacijama.

Vrste kapilara

Kapilarni krvni sudovi kao najmanji krvni sudovi u telu povezuju vene i arterije i omogućavaju krvi da prelazi iz jednog većeg suda u drugi. Kapilari takođe pomažu u regulisanju telesne temperature.
Postoje tri vrste kapilara:

  • Kontinuirani kapilari – zastupljeni su u nervnom i mišićnom tkivu.
  • Fenestrirani kapilari – imaju brojne pore (fenestre) i omogućavaju prolaz i većim molekulima. Nalaze se u području bubrega.
  • Sinusiodalni kapilari – nalaze se u jetri i slezini i omogućavaju funkcionisanje crvenih i belih krvnih zrnaca, kao i razmenu većih proteina.

Kako prepoznati kapilare?

Čista koža i ujednačen ten su težnja mnogih ljudi. Kada kapilari naruše izgled kože, oni mogu da utiču na samopouzdanje i na celokupan kvalitet života. Prekrivanje kapilara je naporan proces i stvara konstantno opterećenje.
Kapilari se prepoznaju prvenstveno po izraženoj boji. Kako se nalaze neposredno ispod površine kože, jasno su vidljivi. Mogu biti plavi, crveni, čak i ljubičasti. Neki kapilari mogu da nestanu sa kože, uglavnom oni koji su izazvani mehaničkom povredom, ali svi ostali kapilari, zahtevaju određeni oblik lečenja.
Što se tiče simptoma, kapilari mogu da doprinesu osećaju teških i umornih nogu. Nekada se osećaju učestali grčevi, pulsiranje ili svrab. Ovi simptomi su izraženi usled dugog stajanja ili sedenja. Simptomi ne zahtevaju posebno lečenje, mogu se otkloniti odmorom i opuštanjem. Ako se kapilari zanemaruju i ne leče, oni ne samo da mogu dovesti do komplikacija, već i mogu oštetiti kožu jer će njena boja postati tamnija, na mestima gde su kapilari prisutni.

Kako sprečiti nastanak kapilara?

Nastanak kapilara se može izbeći pravilnim odabirom kozmetike i izbegavanje agresivnih tretmana. Bitno je pripaziti i na izloženost suncu, te svakodnevno koristiti zaštitnu kremu sa SPF faktorom.
Kada je reč o dnevnoj higijeni tela, treba izbegavati tuširanje vrućom vodom, jer se širenje kapilara na taj način podstiče.
Fizička aktivnost i održavanje optimalne težine je neophodno za čitavo zdravlje, pa tako i za preventivu kod proširenih kapilara. Fizička aktivnost ima sposobnost da poboljša cirkulaciju u telu i ojačava zidove kapilara. Noge treba da budu oslobođene pritiska, pa je bitno praviti pauze usled dugog stajanja ili sedenja.
Da bi se kapilari držali pod kontrolom, treba povesti računa o ishrani. Ishrana treba da bude zdrava i izbalansirana. Postoje dodaci u ishrani koji mogu pomoći kod preventive, kao što je suplement divljeg kestena. Hranu poput slatkiša, alkohola, mlečnih proizvoda i šećera treba izbegavati jer ove namirnice mogu da izazovu upalu.

Kapilari – lečenje

Postoje različite metode za lečenje kapilara, i njih određuje lekar, nakon detaljnog pregleda regija koje su zahvaćene proširenim kapilarima. U obzir se uzimaju anamnestički podaci i klinička slika pacijenta, te se na osnovu celokupnog stanja pacijenta, donosi odluka o najadekvatnijem načinu lečenja.
Pacijentu će biti preporučena odgovarajuća laserska terapija za eliminisanje proširenih kapilara, a dobiće i savete koji će pomoći da se kapilari više ne vrate. Veoma je važno promeniti osnovne životne navike koje su uzrokovale nastanak i pucanje kapilara. Među tim navikama, glavni akcenat je na redukaciji telesne težine, na odvikavanje od cigareta, na redovnu fizičku aktivnost i unos tečnosti.

Lasersko lečenje proširenih kapilara

Prošireni kapilari se mogu ukloniti uz pomoć savremenih laserskih metoda. Laserski tretmani koje koristimo u našoj ordinaciji su ispitani, klinički dokazani i potpuno bezbedni.
Tradicionalno, ispucali kapilari su se uklanjali invazivnim metodama, a vremenom se pokazalo da su te procedure dovele do nastanka komplikacija i drugih zdravstvenih i estetskih indikacija. Lasersko uklanjanje kapilara je veoma efikasno za trajno povlačenja kapilara sa kože.
Inovativni laseri najnovije generacije ciljano deluju uz pomoć svetlosnih zraka na kapilare, ne izazivajući oštećenja na zdrava okolna tkiva.  Lekar će utvrditi koji je tretman najbolji za postojeće kapilare i koliko je tretmana potrebno za njihovo povlačenje. Laserom se mogu tretirati kapilari na licu i na nogama. Lasersko uklanjanje kapilara nije bolno. Pacijenti tokom tretmana mogu osećati blago peckanje, koje je pogodno i za osetljiv tip kože. Lečenje laserom se ne primenjuje na osunčanu kožu, jer u tom slučaju može doći do pojačane hiperpigmentacije. Idealni period za izvođenje tretmana laserom je jesenje i zimsko doba, kada koža nije izložena sunčevim zracima.
Lasersko lečenje proširenih kapilara nije preporučljivo osobama sa malignim oboljenjima, osobama koje koriste određene terapije i lekove (antikoagulantni lekovi), trudnicama i dojiljama.

Oporavak nakon laserskog uklanjanja kapilara

Poseban oporavak nije potreban. Laserski tretmani su neinvazivni i potpuno bezbedni za sve tipove kože. Ukoliko se pojavi propratno crvenilo na koži, može se ublažiti hladnim oblogama. Nakon laserskog lečenja kapilara na koži lica, preporučuje se izbegavanje šminke i kozmetike u narednih 24h. Preporučuje se da se u narednim danima izbegava izloženost sunčevim zracima, posebno se naglašava da treba izbegavati sunčanje u solarijumu. Potrebno je koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, SPF 50, minimum dve nedelje od tretmana.

dye vl laser kapilari

Dye VL laser za uklanjanje manjih kapilara

Dye VL laserski tretman idealan je za manje kapilare na licu i telu. Uspešno leči hiperpigmentacije, rozaceu, proširene kapilare i pauk vene. Uz to, laserski tretman nežno podmlađuje kožu i vraća joj blistavost i elastičnost. Dye VL PRO laser deo je Alma Harmony XL PRO medicinske platforme koja pruža rešenje za mnoge estetske i zdravstvene indikacije na koži lica i telo. Povoljno deluje na 65 različitih stanja na koži. Laseri sa ove platforme se mogu kombinovati, kako bi pružili što bolje rezultate.
Uz pomoć intenzivne pulsirajuće svetlosti, Dye VL laser efikasno otklanja pigmentne lezije, pauk vene i izražene kapilare. Kao dodatni efekat, koža postaje elastičnija i otpornija na spoljašnje faktore, što će sprečiti dalje pucanje kapilara.
Nakon određene serije tretmana, ten postaje ujednačeniji, svetliji i blistaviji. Na kapilare, deluje tako što ih umanjuje ili u potpunosti uklanja sa površine kože.  Dye VL PRO laserski tretman idealan je za manje kapilare na licu, za lečenje melazme, hiperpigmentacije i rozacee. Po preporukama dermatologa, potrebno je između 3 i 6 tretmana, za najbolje efekte. Oni se ponavljaju na 3-4 nedelje i kasnije se mogu ponavljati jednom u šest meseci, kako bi se rezultati održavali.

Cooled LP ND:Yag za uklanjanje većih kapilara

Cooled LP ND:Yag laser emituje svetlost određene talasne dužine i ciljano deluje na hemoglobin u krvi. Laserski zraci se pretvaraju u toplotnu energiju. Dolazi do zgrušavanja krvi i do zatvaranja neželjenih krvnih sudova. Krvni sudovi tada prestaju da provode krv, i krv se šalje do vena koje su duboko ispod površine kože.
Cooled LP ND:Yag laser je idealan za vene koje su vidljive golim okom, za pojedinačne veće kapilare i mreže kapilara, za pauk vene i hemangiome. Koristi se za veće kapilare, do 3 mm. Pomoću laserskog zraka, precizno se tretiraju vidljivi kapilari, ali i paukove vene i vaskularne lezije.
Trajanje tretmana zavisi od regije koja se tretira i od same izloženosti kapilara na koži. Takođe, i broj tretmana zavisi od tipa, boje i količine izraženih kapilara. Ako je na koži prisutna gusta mreža kapilara, biće potrebno više uzastopnih tretmana, koji se ponavljaju u roku od mesec dana.
Nakon laserskog tretmana, koža može da bude crvena i blago otečena. Simptomi su prolazni i potpuno nestaju za jedan ili dva dana.
Iskustva pacijenata pokazuju da se kapilari brzo i efikasno povlače sa kože, dok koža nakon tretmana izgleda revitalizovano, obnovljeno i ujednačeno.

Uklanjanje kapilara – cena i dodatna pitanja

Na stranici Cenovnik možete pogledati cene svih tretmana i procedura koje izvodimo u ordinaciji, pa tako i usluge uklanjanja kapilara. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.