Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Ksantelazme

Žućkaste mrlje na kapcima ili u uglu oka-  ksantelazme, najefikasnije je ukloniti radiotalasima ili CO2 laserom. Ukoliko i vi imate ovaj problem i pitate se kako da ih se najbezbolnije rešite, saznajte kako da one zauvek nestanu: bezbolno, bez konaca i uz minimalan oporavak.

Šta su ksantelazme?

Primetili ste neku čudnu mrlju na kapcima, žute je boje i ne izgleda nimalo lepo? Verovatno je reč o kožnoj promeni koja se stručno naziva ksantelazma. Tipično za nju jeste upravo to što se u većini slučajeva javlja upravo na kapcima, najčešće na gornjim, a nekada i na donjim. Uglavnom se razvija u unutrašnjem uglu oka. Kada ovo znate, lakše ćete ih razlikovati od nekih drugih nepravilnosti na koži, kao što su recimo bradavice. U svakom slučaju, ukoliko primetite ovakve ili slične promene, važno je da konsultujete dermatologa.

Ksantelazme (lat. Xanthelasma palpebrarum) su benigne kožne lezije koje nisu opasne po naše zdravlje. Uglavnom predstavljaju estetski problem. Ipak, ukoliko se povećaju, mogu ugroziti normalnu funkciju kapaka. U nekim slučajevima, mogu se proširiti i javiti se na više mesta. Zato je važno ukloniti ih što pre, dok su još u početnoj fazi. Javljaju se uglavnom kod starijih osoba, kod žena i muškaraca podjednako. Smatra se da se najčešće pojavljuju kod ljudi iz mediteranskih i azijskih podneblja, ali čest su slučaj i kod nas.

ksantelazme uklanjanje

Zašto nastaju ksantelazme?

Ove žućkasto – bele naslage zapravo predstavljaju nakupljanje holesterola i lipidnih materija u koži kapaka. Najčešće se njihova pojava vezuje sa povećanjem nivoa masti u krvi ili sa određenim metaboličkim oboljenjima, recimo, dijabetesom. Najčešći uzroci su:

  • genetski faktor je u otprilike 50 odsto slučajeva uzrok nastanka;
  • povišen nivo holesterola i triglicerida – LDL ( lipoproteini niske gustine), HDL (lipoproteini visoke gustine);
  • gojaznost;
  • insulinska rezistencija; dijabetes, bolesti jetre;
  • upotreba određenih lekova, poput kortikosterioida i ciklosporina.

Sve su ovo razlozi koji mogu posledično dovesti do nakupljanja viška masti u koži kapaka i uzrokovati razvoj ksantelazmi. Pre samog njihovog uklanjanja uvek se obavljaju analize krvi i proverava nivo vrednosti holesterola i triglicerida.

Kako izgledaju ksantelazme?

Lako ćete ih prepoznati. Osim što su tipične žućkaste bolje, ksantelazme najčešće imaju jasno ograničene ivice, zaravnjene su i meke, a površina im je glatka. Najčešće se javlja nekoliko ksantelazmi odjednom. Najpre su to male izrasline, jedva primetne, a narednih meseci se sve više povećavaju i postaju vidljivije.

Važno je i da ih razlikujete od još jedne promene koja se naziva keratoze. Mogu delovati slično, ali reč je o dva različita stanja. Dok su ksantelazme glatke površine, keratoze su uglavom hrapave na dodir, žućkasto – braon boje. Javljaju se na licu, leđima, stomaku, grudima, većim pregibima na koži. Njihov uzrok uglavnom su mutacije u ćelijama zbog prekomerenog uvećanja ćelija na površini kože. Detaljnije o uklanjaju keratoza saznajte ovde.

Da li su ksantelazme opasne po zdravlje?

Osim što ne izgledaju nimalo privlačno i predstavljaju estetski problem, ksantelazme u većini slučajeva ne ugrožavaju zdravlje pacijenta. Dobroćudne su izrasline, uglavnom su asimptomatske – ne bole i ne svrbe. Ipak, naglašavamo, dobro bi bilo ukloniti ih što pre. Kada su u početnoj fazi, to će biti mnogo, a i sam oporavak će biti brži.

Postavljanje dijagnoze

Najčešće je dovoljan vizuelni pregled kako bi lekar utvrdio da je reč o ksantelazmama, a obavljaju se i nalazi krvi zbog provere nivoa holesterola i triglicerida. Ukoliko postoji povećanje ovih vrednosti, neophodno je i adekvatno lečenje kako bi se holesterol doveo u normalu. Dodatno, ako postoje sumnje, može se uraditi i dermoskopski pregled.

Ovaj pregled traje nekoliko minuta, koliko je potrebno da lekar pomoću dermatoskopa ustanovi o kojoj promeni je reč. Dermoskopski pregled se preporučuje jednom godišnje kao preventiva, a posebno za pregled mladeža. Posebno se savetuje trudnicama, tinejdžerima kod kojih može doći do većih pigmentnih promena na koži, ljudima koji se često izlažu suncu, koji imaju veliki broj mladeža na telu, preosetljivu kožu ili genetske predispozicije za razvoj raka kože.

Nakon obavljenih pregleda, kada lekar sa sigurnošću utvrdi da su u pitanju ksantelazme, određuje se najefikasniji način za njihovo uklanjanje. Najsavremenije metode su radiotalasi i lasersko uklanjanje. U određenim situacijama radi se i hirurško uklanjanje ksantelazme, ali tada oporavak traje do tri nedelje, a nekada i do šest nedelja ukoliko se pojave ozbiljniji otoci kapaka. Zato se pacijenti uglavnom odlučuju za one metode gde je oporavak brži i lakši.

Uklanjanje ksantelazmi – metode

Dve su metode koje primenjujemo za bezbedno uklanjanje ksantelazmi u našoj ordinaciji. Jedna je radiotalasna, a druga laserska. Obe su podjednako uspešne, a oporavak je lagan i brz. Naglašavamo još jednom da je ksantelazme najlakše ukloniti kada su manjeg prečnika i u početnoj fazi. Tada će se ujedno sprečiti i njihovo širenje, povećanje i grupisanje.

Uklanjanje ksantelazmi radiotalasima

Pomoću radiotalasa uklanjamo različite promene i izrasline na koži, među kojima su svakako i ksantelazme. Kandidati za ovu proceduru su svi oni koji žele da vrate svojim kapcima prirodan, zdrav izgled, bez žućkastih mrlja i izraslina.

Kako izgleda procedura?

Radiotalasi su dermatohirurška metoda koja je pre svega bezbedna, efikasna i bezbolna za pacijente. Prednost radiotalasnog noža je ta što je manji broj recidiva – manja je mogućnost da se izraslina ponovo javi. Nema nikakve pripreme pre procedure, jednostavno ćete doći u svoj zakazan termin, a na lekaru je sve ostalo. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji, bezbedna je, nema krvarenja niti pojave ožiljaka.

Lekar će najpre pripremiti operativno polje antiseptičnim sredstvom i zatim daje lokalnu anesteziju što tretman čini bezbolnim. Kada kože utrne, pristupa se samoj intervenciji. Delovanje radiotalasa dovodi do isparavanja promene, a zatim ona potpuno nestaje. Sve je završeno za nekoliko minuta. Ako je potrebno, uklonjena ksantelazma može se poslati na patohistološku analizu.

Oporavak

Radiotalasi su savremena metoda koja nam omogućava da bezbedno i bezbolna uklonimo najrazličitije promene na koži i sluzokoži. Nakon intervencije nema krvarenja, tkivo lepo zarasta, a sedam do 10 dana potrebno je za potpuni oporavak. Ukoliko je reč o većim ksantelazmama, najčešće je potrebno ponoviti tretman za potpuno uklanjanje. Koža će neko vreme biti osetljiva, pa je neophodno dobro je štiti od sunca kremama sa visokim zaštitnim faktorom.

Kada je reč o veoma dubokim ksantelazmama, na koži može ostati beličast trag. Svakako, to možemo rešiti laserskim uklanjanjem ožiljaka.

Kontraindikacije

Radiotalasi nisu predviđeni za trudnice, dojilje, pacijente sa pejsmejkerom, epilepsijom, infekcijama i upalama na koži. Ukoliko pacijent uzima antikoagulantu terapiju potrebna je saglasnost lekara – interniste. Pre same procedure, lekaru treba naglasiti da li postoji alergija na neke lekove ili anestetik.

Uklanjanje ksantelazmi CO2 laserom

Candela CO2 laser predstavlja zlatni standard kada je reč o antiage tretmanima, zatezanju i podmlađivanju kože. Ipak, tu se njegova primena ne završava: jedna je od najefikasnijih procedura za uklanjanje ožiljaka, ali i različitih dobroćudnih promena na koži. Među njima su svakako i ksantelazme. CO2 laser funkcioniše tako što precizno deluje i uklanja nesavršenosti, dok okolno tkivo ostaje netaknuto.

Dualni laserski talas tretira kako spoljašnji, tako i dublji sloj kože. Laserska energija dovodi do isparenja i postepeno, promena koja nam smeta zauvek nestaje. Ovaj frakcionisani ablativni poseduje četiri posebna nivoa rada i potpuno je prilagođen individulanim potrebama pacijenata. Savremena laserska metoda osigurava brže zarastanje kože i ubrzava period oporavka.

Više o CO2 lasersku saznajte ovde.

Kako izgleda procedura?

Tretmane CO2 laserom izvodimo od oktobra do kraja marta, kada je najmanje UV zračenje. To je važno kako bi se sprečila moguća pojava hiperpigmentacija. Sama procedura je bezbedna i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Laserom se najpre izvodi ablativni tretman kojim se uklanja tanki, gornji sloj oštećene kože. Nakon toga, frakcioni laser pravi mikro kanale u dubljim slojevima kože. Zagrevanje tkiva dovodi do isparavanja oštećenog tkiva- ksantelazme ili nekih drugih promena kao što su bradavice, keratoze… Dolazi do sinteze kolagena, koža se obnavlja.

Oporavak

Oporavak kože traje od nekoliko dana, kada je reč o površisnkim tretmanima, do desetak dana u slučaju dubljih tretmana. Stvara se krastica koja će otpasti u narednih desetak dana. Koža će biti bledo ružičasta, a vremenom će dobiti normalnu boju. Na kožu je potrebno nanositi kremu za hidrataciju i regeneraciju kože. Kako bi se sprečila pojava pigmentacija, potrebno je nanositi kremu za zaštitu kože od sunca i neko vreme izbegavati direktno izlaganje suncu.

Kontraindikacije

Tretmani CO2 laserom nisu namenjenu pacijentima sa malignim oboljenjima, infektivnim procesima na koži, sa upaljenim aknama, herpesima, kao ni pacijentima koji su na terapiji Roakutanom. Tokom trudnoće i perioda dojenja ne treba raditi laserske tretmane.

Uklanjanje keratoza -cena i dodatna pitanja

Na stranici Cenovnik možete pogledati cene svih procedura i tretmana koje izvodimo, pa tako i usluge uklanjanja keratoza. Za sva dodatna pitanja, naš stručni tim vam je uvak na raspolaganju. Zakažite pregled, slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.