Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Ksantelazme

Ako primetite žute mrlje na unutrašnjim uglovima vaših kapaka, možda imate ksantelazme. Promene se sastoje od holesterola koji se nalazi ispod vaše kože i nisu štetne ili opasne. Ako vam se ne sviđa kako izgledaju, onda možete potražiti pomoć dermatologa da ih rešite. Iako nisu opasne, ksantelazme bi mogle biti znak da imate povišene vrednosti holesterola. Dakle, nemojte zanemariti ovo stanje kože i neka ga pregleda vaš lekar.

 

Ksantelazme- šta su, kako izgledaju?

Ksantelazma je jasno ograničena ravan ili blago povišen žućkasti plak koji se obično javlja na ili oko očnih kapaka. Počinje kao mala izbočina koja se polako povećava tokom nekoliko meseci. Sastoji se od naslaga holesterola koji se akumuliraju ispod kože i obično je očigledna dijagnoza pogledom i tokom pregleda. Ksantelazme nisu štetne i generalno su asimptomatske tj. nisu bolne niti svrbe. Otprilike polovina pacijenata sa ksantelazmom ima povišene nivoe lipida. Druga polovina pacijenata ima normalan nivo holesterola. Ksantelazma se češće povezuje sa pacijentima azijskog ili mediteranskog porekla ali se relativno često vidi i u našoj populaciji.

ksantelazme uklanjanje

Koji su faktori nastanka?

  • Dislipidemije (povećane vrednosti lipida kao što su trigliceridi, LDL, HDL I holesterol) koje izazivaju ksantome se klasifikuju kao primarne ili sekundarne (zbog nečeg drugog).
    Primarne dislipidemije povezane sa ksantomima mogu uključivati povečane vrednosti holesterola, triglicerida, itd.
  • Povišene vrednosti triglicerida i holesterola mogu biti uzrok ksantelazmi, Takođe ksantelzme mogu nastati kao posledica gojaznosti, povišenog šećera, insulinske rezistetncije ili bolesti jetre.
  • Mogu biti i neželjeni efekat određenih lekova (kortikosterioidi, ciklosporin)

Ksantelazme- kako ih uklanjamo?

Ukoliko su ksantelazme posledica povišenog holesterola, smanjenje vrednosti holesterola će dovesti i do smanjivanja ksantelazme. Takođe mogu se uklanjati radiotalasima, CO2 laserom ili hiruški.

Kako izgleda uklanjanje ksantelazmi?

Sama procedura uklanjanje promena radiotalasima ili laserima je jednostavna. Nakon pregleda i lokalne anestezije radiotalasima ili CO2 laserom se promena uklanja bez bola i krvarenja. U narednim danima na mestu ksantelazme se stvara krastica koja otpada obično nakon 7 dana. Nakon otpadanja krastice ostaje blago ružičasta koža koja vremenom dobija normalnu boju. Ukoliko se radi o dubljim ksantelazmama nakon uklanjanja može ostati beličasti trag.

Uklanjanje bradavica -cena i dodatna pitanja

Na stranici Cenovnik možete pogledati cene svih procedura i tretmana koje izvodimo, pa tako i usluge uklanjanja keratoza. Za sva dodatna pitanja, naš stručni tim vam je uvak na raspolaganju. Zakažite pregled, slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.