Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Ultrazvučni pregled urotrakta

Šta je ultrazvučni pregled urotrakta?

Ultrazvuk urotrakta se izvodi po sličnom principu kao i ultrazvuk stomaka, samo sto su prilikom ovog pregleda u glavnom fokusu bubrezi i mokraćna bešika. Takodje je bezbedna i potpuno bezbolna i brza metoda tokom koje lekar nanosi ultrazvučni gel na region od interesa, a potom prelazi ultrazvučnom sondom preko stomaka i pravi “žive” slike unutrašnjih organa.
Ova metoda se može ponavljatu koliko god puta je to neophodno bez ikakvih stetnih efekata po zdravlje deteta i najsvrsishodnija je za hronološko praćenje oboljenja urinarnog sistema.

Ultrazvučni pregled urinotrakta

Šta možemo da vidimo ultrazvučnim pregledom urotrakta?

Ultrazvučnim pregledom kod dece možemo da vidimo veličinu i volumen bubrega, kakvo je plemenito tkivo (parenhim), da li postoje ožiljci na njemu (najčešće kao posledica infekcije), zatim ciste, fokalne promene, tumori. Takođe se vrlo precizno mogu analizirati izgled i širina sabirnog sistema (pijelon i kaliksi) i izvodnog kanala (ureter) iz bubrega pa sve do mokraćne bešike, postojanje nekog taloga/peska i kamena u izvodnim kanalima.

Koje su indikacije za ultrazvučni pregled urotrakta kod dece?

Najčešća indikacija za pregled kod dece je urinarna infekcija i to uglavnom simptomatska, praćena povišenom telesnom temperaturom, izmenom u krvnoj slici, povišenim brojem leukocita u sedimentu urina i nalaz bakterija u urinokulturi.
Vrlo često je inidkacija za pregled i slučajno otkriveno proširenje izvodnih kanala koje može ukazivati na otežan i poremećen tok urina kroz te iste izvodne kanale u mokraćnu bešiku i zatim u spoljnu sredinu. Najčešći razlog za to mogu biti vraćanje urina u bubrege ( veziko-ureteralni refluks, koji predstavlja i osnovu za razvoj upale bubrega i stvaranja ožiljaka), kao i suženje kanala koje dovodi do opstrukcije i oštećenja bubrega zbog zastoja urina.

Koja je prednost ultrazvučnog pregleda urotrakta?

Ultrazvuk je precizna, brza i vrlo pouzdana metoda, koja je za decu apsolutno bezbedna jer pregled nema nikakvih neželjenih posledica, nije potrebna neka posebna priprema i odmah nakon pregleda deca mogu da nastave sa uobičajenim aktivnostima.

Imate još pitanja? Pozovite nas!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da zakažete pregled u našoj ordinaciji, uvek vam stojimo na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.