Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Uklanjanje ateroma

Ateromi predstavljaju uobičajene kožne izrasline koje, iako uglavnom bezopasne, mogu izazvati zabrinutost kod pojedinaca zbog estetskih ili zdravstvenih razloga.

Nastali usled začepljenja lojnih žlezda, ateromi mogu zahtevati medicinsku intervenciju, posebno ako dođe do upale. U ovom tekstu, detaljno ćemo istražiti šta su ateromi, kako ih prepoznati, te metode i važnost njihovog bezbednog uklanjanja.

uklanjanje ateroma

Šta je aterom?

Koža je naš najveći organ i čak šestinu naše težine čini upravo koža. Važno nam je da bude negovana, lepa i pre svega- zdrava. Ipak, postoje brojni procesi u našem organizmu koji mogu dovesti do različitih promena na koži. To mogu biti hiperpigmentacije, bradavice, keratoze, mladeži. Jedna od takvih promena naziva se aterom. Možda ste uočili na nekom delu kože manju ili veću potkožnu izraslinu, kuglicu? Niste sigurni šta bi to moglo da bude? Moguće je da se radi upravo o ateromu. Sada ćemo pojasniti o čemu je reč.

Aterom je bezopasna izraslina na koži ili potkožnom tkivu. Nastaje kada se zapuši kanal lojne žlezde, odnosno začepljen je izvod lojne žlezde. Tada je zaustavljeno lučenje sebuma, masne supstance koju proizvode lojne žlezde i koji ima ulogu da vlaži kožu. Tada se sadržaj postepeno nakuplja. Oštećen je folikul dlake, nakuplja se keratin i mrtve ćelije kože, pa dolazi do formiranja kapsule- ciste. Ispunjava je sadržaj “siraste” konzistencije, beličaste ili žućkaste boje.

Da li je aterom masno tkivo?

Nije. Aterom i masno tkivo su sasvim drugačije promene na koži. Dok je aterom dobroćudna izraslina na koži ili potkožnom tkivu, masno tkivo -lipom, predstavlja benigni tumor u vidu masnih čvorova. Lipomi su najčešći tumori vezivnog tkiva, javljaju se u bilo kom dobu života, ali češće kod žena.

Mogu biti pojedinačni ili se može javiti nekoliko lipoma. Takvo stanje naziva se lipomatoza. Ovi dobroćudni tumori najčešće ne stvaraju zdravstvene probleme, ali ih je sigurnije preventivno odstraniti. Baš kao i aterome.

Kako prepoznati aterom?

Za većinu ateroma zajedničko je to da nisu bolni. Najčešće su bezopasni i mogu biti na koži duže vreme, a da nam ne smetaju. Ukoliko nisu na vidljivom mestu, moguće je da ih nećemo ni primetiti dugo vremena. Prepoznaćemo ih po ovome:

 • mogu biti boje kože ili crvenkasti, koža na njima je glatka i sjajna;
 • različite su veličine: od nekoliko milimetara do desetak centimetara;
 • najčešće se javljaju na licu, vratu, iza ušiju, na leđima, genitalijama, ali i na drugim delovima tela;
 • često se na vrhu ateroma nalazi otvor ili ulegnuće;
 • na površini kože aterom izgleda kao loptasto, beličasto ispupčenje;
 • često su mekani na dodir, mogu se kretati pod prstima kada ih pritisnemo;
 • najčešće su bezbolni.

Uzroci pojave ateroma

Ateromi se mogu javiti kod mlađih, ali i starijih osoba, nema razlike. Retko se javljaju kod dece. Najčešće se formiraju u onim regijama gde imamo najviše lojnih žlezda. Kao i kod svih ostalih kožnih promena, uzroci mogu biti različiti:

 • genetske predispozicije;
 • razne hormonske promene- kod tinejdžera (češće kod dečaka), tokom trudnoće, menopauze;
 • povrede kože;
 • starenje- koža je manje elastična i slabije hidrirana;
 • upotreba kozmetike koja sadrži ulja i može da zapuši pore.

Kada je vreme da se javite lekaru?

Iako su ateromi uglavnom bezopasni i bezbolni, bolje je da ih na vreme pregleda lekar. Mnogi ateromi su na vidljivim mestima, licu, vratu, rukama i tada ih pacijenti uklanjaju iz estetskih razloga. Međutim, usled različitih fakotra, aterom se može upaliti i inficirati. Takva upala praćena je različitim neprijatnim komplikacijama. Usled povećanja temperature kože u području ateroma, on se naglo povećava, što je izuzetno bolno. Ukoliko počne da curi sadržaj iz ateroma, to će biti veoma neprijatnog mirisa. Jasni simpotomi gnojne infekcije su bol, otok, crvenilo i povećanje temperature.

Važan savet: ne pokušavajte nikada da sami istisnete ili iscedite aterom. To lako dovodi do pucanja ciste i izlivanja sadržaja u okolno potkožno tkivo. Tada nastupa upala ateroma i moguće su komplikacije. Zato se preporučuje preventivno uklanjanje ateroma, dok još nema upale i rizika od inficiranja.

Dijagnostika ateroma

Lekar specijalista će obaviti klinički pregled kojim se najčešće može ustanoviti da li je u pitanju aterom. Ukoliko je potrebno, može se obaviti i dermoskopija. Na taj način, lekar će biti siguran da li je u pitanju aterom ili neka druga promena. U slučaju atipičnih ateroma, obavljaju se i dodatni pregledi. To može biti ultrazvučni pregled koji će dati jasnu sliku o dubini i strukturi ateroma i okolnog tkiva.

Retko, obavlja se i biopsija kože. Ova medicinskoj procedura podrazumeva uzimanje malog uzorka ćelija ili tkiva kože. Cilj je dalje ispitivanje i postavljanje tačne dijagnoze. Izvodi se pod lokalnom anestezijom tako što se pacijentu uzima mali uzorak kože. Taj uzorak se šalje na patohistološku analizu. Intervencija je bezbolna i traje oko 20 minuta. Na taj način isključuje se prisustvo malignih ćelija u ateromu ili drugoj promeni na koži.

Uklanjanje ateroma

Ukoliko ne postoji upala, aterom je moguće ukloniti vrlo lako. Najčešće se radi hirurško uklanjanje ateroma ili pomoću radioatalasa, kada je aterom veličine do 7mm. Kada postoji upala ateroma, najpre je važno izlečiti upalu. To uključuje lokalnu i sistemsku antibiotsku terapiju, a nekada i inciziju i drenažu ateroma. Nakon smirivanja upale, aterom se može ukloniti.

Hirurško uklanjanje ateroma

Ovakva intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, bezbedna je i komforna. Lekar pravi mali rez na površini kože, kroz koji izvlači kompletan aterom sa kapsulom i celim sadržajem. To je glavni preduslov izlečenja, kako bismo bili sigurni da se aterom neće opet pojaviti. Procedura traje kratko, oko 15 do 30 minuta.

Zahvaljujući lokalnom anestetiku, potpuno je bezbolna. Pacijenti ne osećaju nikakav bol ni neprijatnost. Nakon ove intervencije, ukoliko je aterom poptuno uklonjen, ne postoji mogućnost da se ponovo pojavi na istom mestu.

Nakon uklanjanja ateroma, na mesto reza stavljaju se šavovi i sterilni flaster. Rana se ne sme kvasiti naredna dva dana, a posle toga se previja. Posle previjanja rana se može kvasiti, a uklanjanje konaca je nakon 14 dana. Dok se ne skinu konci, pacijenti treba da izbegavaju bazen, saunu, vežbanje, veće znojenje i fizički napor. Nakon toga, vraćaju se redovnim aktivnostima. Moguće je da će nakon intervencije ostati mali ožiljak, koji će biti gotovo neprimetan.

Uklanjanje ateroma radiotalasima

Druga opcija za uklanjanje ateroma je radiotalasna metoda. Precizno, visokofrekventnim talasima, radiotalasni nož uklanja aterom. Nema šivenja, oporavka, ni ožiljka. Ipak, ovakva metoda je predviđena samo za manje aterome, veličine do 7mm. Ostali ateromi moraju se ukloniti hirurškim putem.

Prevencija ateroma

Pitanje je da li na bilo koji način možemo sprečiti da se aterom pojavi. Možemo pokušati, posebno ukoliko imamo genetske predispozicije za njihovu pojavu. Rekli smo da je glavni razlog pojave ateroma to što su začepljeni kanali lojnih žlezda. Zato je najbolja preventiva redovno čišćenje, piling kože, ali i tretmani za čišćenje kože. Jedan od najkompletnijih je svakako i tretman Alma Derma Clear. Ovaj tretman obuhvata piling lica, čišćenje i dubinsku hidrataciju. Za svega sat vremena koža je nahranjena, hidrirana i obnovljena.

U prevenciji ateroma pomoći će i pravilna ishrana, izbegavanje cigareta i alkohola, zdraviji stil života, kao i redovni dermatološki pregledi. Važno je da se obratite dermatologu od poverenja, sa iskustvom, koji će jasno znati da postavi dijagnozu. Inače, dermatologija do sada prepoznaje čak oko 2.000 različitih promena i poremećaja na koži i sluzokoži. Neki od najčešćih razloza za posetu dermatologu su alergije, osipi, pigmentacije, fleke, rozacea, keratoze, bradavice, ali i opadanje kose.

Uklanjanje ateroma -cena i dodatna pitanja

Na stranici Cenovnik možete pogledati cene svih procedura i tretmana koje izvodimo, pa tako i usluge uklanjanja ateroma. Za sva dodatna pitanja, naš stručni tim vam je uvak na raspolaganju. Zakažite pregled, slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.