Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Rozacea

Uporna rozacea, koja se javlja u vidu crvenila na licu uspešno se leči bezbolnim laserskim tretmanima.

Rozacea je inflamatorno hronično oboljenje kože koje pogađa kožu lica. Najčešće se javlja u vidu crvenih pečata na koži. Rozacea nije ozbiljno zdravstveno stanje, ali može izazvati peckanje, svrab, bol, česte upale, neretko akne i otoke. Takođe može izazvati suvoću kože i crvenilo koje se pogoršava zbog spoljašnjih ili unutrašnjih faktora.

Ovo stanje kože može trajno oštetiti kožu ukoliko se ne leči na adekvatan i pravilan način. Iako ne postoji jasan uzrok nastanka rozacee, postoje efikasne metode lečenja koje vredi uzeti u obzir. Laserski tretmani smatraju se najefikasnijim u lečenju rozacee.

rozacea lečenje

Šta je rozacea?

Rozacea je hronično oboljenje kože. Ispoljava se u vidu crvenila na licu – na obrazima, bradi, okoloočnom području, nosu i čelu. Najpre, rozacea će se javljati periodično, a onda će simptomi postati konstantni. Rozacea je praćena svrabom, peckanjem, toplotom, gnojnim čvorićima, proširenim kapilarima. Neprijatni osećaj je konstantan i ne može proći sam od sebe.

U površinskom sloju kože dolazi do povećane količine krvi, što dovodi do izraženog crvenila i do crvenih pečata koji mogu biti neravnomerni i nepravilni. Ako se rozacea ne leči, ona može zahvatiti predeo vrata i dekoltea. Kada rozacea zahvati okoloočni predeo, što predstavlja ozbiljniji problem, mogu se javiti infekcije poput konjuktivitisa, čmička, povećane osetljivosti očiju.

Rozacea nije zarazna i ne može se preneti sa jedne osobe na drugu dodirom ili kontaktom sa obolelom osobom. Ipak, ona narušava samopouzdanje kod pacijenata i čini da osećaju nelagodu u svakodnevnici. Pogađa oba pola i može se javiti u bilo kom uzrastu, ali se obično razvija između 30 i 60 godina i češća je kod žena. Takođe, češće pogađa osobe sa svetlijom puti, a po istraživanjima, najsklonije su joj osobe koje imaju A+ krvnu grupu.

Reč je o estetskom i zdravstvenom problemu koji vremenom dovodi do toga da se pacijenti osećaju nezadovoljno, ne žele da borave u društvu i povlače se u sebe. Rozacei može da se stane na put uz pomoć adekvatnih metoda lečenja, među kojima se ističu laserski tretmani, kao pouzdani, korisni i veoma delotvorni.

Rozacea – najčešći uzroci

Za nastanak rozacee još uvek nije utvrđen glavni razlog. Smatra se da ovo hronično oboljenje kože nastaje zbog pojačane osetljivosti kapilara na koži. Genetika takođe ima uticaj na nastanak rozacee. Uzrokovana proširenjem krvnih sudova, dovodi do konstantnog crvenila na licu. Iako tačan uzrok rozacee nije poznat, smatra se da je posledica kombinacije određenih faktora, uključujući:

  • Naslednost (genetika) – Rozacea ima tendenciju da se javlja u porodicama i može biti češća kod osoba koji imaju svetlu kožu i plave ili zelene oči.
  • Izlaganje suncu – Izlaganje sunčevim zracima može izazvati simptome rozacee kod nekih osoba – posebno kod onih koji imaju tendenciju da lako pocrvene ili imaju svetlu kožu. Samo izlaganje suncu ne uzrokuje rozaceu; čini se da samo pogoršava postojeće simptome.
  • Stres – Stres može da dovede do pojačanih simptoma kod rozacee.

Pored navedenih uzročnika, rozacea može nastati usled uzimanja određenih lekova i terapija. Korišćenje pogrešnih preparata i agresivne kozmetike sa štetnim hemijskim sastojcima, može dovesti do komplikacije rozacee. Rozacea se može javiti kod osoba koje se suočavaju sa hormonskim promenama – tokom menopauze ili trudnoće, dok su tokom trajanja menstruacije, simptomi izraženiji.
Izraženi simptomi mogu se pogoršati kod konzumacije alkohola, vrućih napitaka, začinjene hrane, ili naglih promena temperature, zbog proširenja krvnih sudova.

Kako prepoznati rozaceu?

Rozacea se prepoznaje po crvenilu na koži, osetljivosti kože, vrelini koja se oseća, gnojnim bubuljicama, proširenim kapilarima. Osobe koje imaju osetljivu kožu mogu imati problem da prepoznaju rozaceu, ali mogu primetiti da usled navedenih okidača, simptomi postaju sve izraženiji. Rozacea se javlja naglo. Kapilari se odjednom šire i ostavljaju nepravilne tragove na licu u vidu crvenila.

Simptomi mogu da budu različiti, pa je važno da dizagnozu ustanovi dermatolog specijalista, kako bi se odredio prilagođeni tok lečenja. Postoje stadijumi rozacee. Prvi je u vidu crvenila na koži, a drugi je u primetnim promenama iznad nivoa kože (gnojne akne). Koža zbog rozacee postaje izrazito osetljiva, praćena peckanjem i osećajem vreline. Na regijama lica koje su zahvaćene rozaceom često se može javiti bol.

Ukoliko se rozacea ne leči, simptomi postaju izraženiji i komplikovaniji. Može doći do trajnog oštećenja kože i do vidljivih kapilara i gnojnih akni, gde kozmetički preparati i terapije neće imati očekivani efekat. U određenim slučajevima, dolazi i do zadebljanja kože, najčešće u predelu nosa, obraza i usnih školjki. Simptomi rozacee su izraženiji kada je osoba pod stresom ili je temperatura visoka.

Rozacea – vrste

Kada su u pitanju stadijumi rozacee, razlikuju se po tome da li bolest napreduje ili je u mirnom stanju. Rozacea ima četiri različita podtipa: eritematotelangiektatična rozacea (ETTR), papulopustularna rozacea, fimatozna rozacea i okularna rozacea.

  • Eritematotelangiektatična rozacea je jedan od najčešćih tipova rozacee. Uobičajeni simptomi uključuju crvenilo na centralnim delovima obraza i koža je osetljiva i natečena. Na licu su vidljivi krvni sudovi na bradi ili čelu,a osećaj neprijatne vreline.
  • Papulopustularna rozacea izaziva upalu oko folikula dlake što rezultira malim crvenim bubuljicama praćenim gnojem ili većim upaljenim bubuljicama poznatim kao pustule – oba oblika izazivaju značajnu nelagodnost i zahtevaju dugotrajno lečenje.
  • Fimatozna rozacea javlja se u obliku tvrdog, zadebljalog tkiva, obično u predelu nosa. Tvrdo tkivo raste ispod kože izazivajući izobličenje i čineći crte lica istaknutijim.
  • Okularna rozacea zahvata oči i praćena je oblicima konjunktivitisa i blefaritisa ili keratitisa.

Dijagnoza rozacee

Kada dermatolog ustanovi rozaceu kod pacijenta, pacijent će dobiti smernice u promeni životnog stila i navika kako se simptomi ne bi pogoršavali. Biće određeno lečenje laserom, kao najefektivnom metodom lečenja rozacee. Samostalno lečenje može dovesti do komplikacija, i nije preporučljivo. Dermatološki pregled uključuje uzimanje detaljne anamneze, pregled kože i određivanje terapije.

Pregled traje kratko i potpuno je bezbolan. Ne zahteva nikakvu posebnu pripremu. Pregled se obavlja golim okom, svetlosnom lampom i dermoskopom. U određenim slučajevima, potrebna je biopsija kože, gde se uzima mali uzorak kože, koji zahteva dalju analizu.

Važno je napomenuti: Tokom lečenja rozacee, treba izbegavati najčešće okidače: alkohol, začinjenu hranu, toplotu i jak vetar. Pacijentima će biti preporučena dermokozmetika sa visokim UVA faktorom, kao i preparati za čišćenje lica i lagane, hidratantne kreme.

Lečenje rozacee laserima

Kod lečenja rozacee, fokus je na eliminaciji upale koja se javila na koži. Važno je da kapilari budu pod kontrolom. Određene terapije i preparati mogu držati rozaceu pod kontrolom, ali ne mogu dovesti do garantovanog izlečenja. Najefikasniji način lečenja jeste korišćenje lasera u kombinaciji sa adekvatnom terapijom i negom kod kuće.

Dermatolog će odrediti koji je najbolji laserski tretman za prisutno stanje na koži. Odrediće se tok tretmana, raspored i zakazaće se termini. Laserski tretmani deluju tako što direktno utiču na proširene kapilare i smanjuju crvenilo na koži lica. Pored toga, laser ima sposobnost da utiče i na druge simptome, što je značajno da bi se rozacea držala pod kontrolom.

Naša ordinacija je opremljena modernim laserima za lečenje rozacee kao što su Yellow laser, DYE VL laser i vaskularni Nd:YAG laser.

Yellow laser za rozaceu

Yellow laser, poznat i kao Pro Yellow Laser, predstavlja izuzetno efikasan tretman za lečenje rozacee. Rozacea je stanje koje se manifestuje crvenilom i vidljivim kapilarima na licu, često uz osećaj peckanja i neprijatnosti. Ovaj tretman koristi pulsirajuću žutu svetlost sa specifičnom talasnom dužinom od 577 nm, koja cilja krvne sudove ispod površine kože, a da pritom ne oštećuje okolno tkivo.

Tretman funkcioniše tako što hemoglobin u krvnim sudovima apsorbuje žutu svetlost, pretvarajući je u toplotu. Ova toplota uzrokuje kolaps i zatvaranje kapilara, koji se zatim prirodno apsorbuju i eliminišu putem limfnog sistema. Na ovaj način, crvenilo i vidljivost kapilara na licu se značajno smanjuju, što je ključ za uspešno lečenje rozacee.

Za optimalne rezultate, obično je potrebno između 3 i 6 tretmana, sa razmakom od 3-4 nedelje između sesija. Već nakon prvih nekoliko tretmana, pacijenti često primete značajno smanjenje crvenila i poboljšanje opšteg kvaliteta kože. Redovni tretmani održavanja na svakih nekoliko meseci mogu pomoći u održavanju postignutih rezultata i sprečavanju povratka simptoma.

Yellow laser tretman je posebno koristan za osobe sa rozaceom jer efikasno tretira simptome kao što su crvenilo, kapilari i crvene akne, dok ujedno podmlađuje i revitalizuje kožu. Ovaj tretman je siguran, klinički ispitan i dokazan, bez značajnih neželjenih efekata.

DYE VL uspešno leči rozaceu

DYE VL laserski tretman namenjen je bezbolnom i sigurnom uklanjanju pigmentnih lezija i proširenih kapilara, kao i pauk vena, hiperpigmentacije i fotooštećenja. Uz pomoć efikasnog uklanjanja krvnih sudova koji izazivaju crvenilo na koži, laserski tretman će ciljano delovati na rozaceu. Tretmanom se uspešno leči rozacea, kuperoza, crvene akne i lentigo. Koža će nakon serije tretmana biti ujednačena, vidno oporavljena i nežno podmlađena. Crvenilo i kapilari će nestati, a koža će postati otpornija na spoljašnje faktore.
Uz pomoć emitujuće svetlosti, apsorbuje se pigment hemoglobin u krvnim sudovima, što dovodi do zatvaranja krvnih sudova. Na taj način će kapilari i crvenilo nestati sa lica.

Tretman je bezbedan, klinički ispitan i dokazan, i nema nikakvih neželjenih efekata. Poboljšanja na koži biće vidljiva nakon nekoliko dana od sprovođenja tretmana. Osim što će se crvenilo povući sa kože, osećaj peckanja biće manje izražen. Ten postaje ujednačeniji i dolazi do opšteg poboljšanja kvaliteta kože.

Za efikasno lečenje rozacee, potrebno je od 3 do 6 tretmana. Tretmani se ponavljaju u periodu od 3-4 nedelje. Pacijent će dobiti preporuke u vezi nezi kože i životnih navika, kako bi lečenje bilo što brže i učinkovitije. Više o ovom laseru saznajte na stranici Dye Vl PRO laser.

harmony xl pro pre i posle 1 rozacea

Nd:YAG laser utiče na izražene kapilare

Uz pomoć vaskularnog Nd:YAG lasera, uklanjaju se izraženi kapilari i crvenilo. Koži se vraća ravnoteža, umanjuje se crvenilo, svrab i suvoća koji su propratni simptomi rozacee. Laser može da utiče i kod površinskih nepravilnosti, zadebljale kože i pustula. Nd:YAG laser namenjen je uklanjanju kapilara do 4mm i crvenih tačkica na koži. Meta ovog lasera je hemoglobin u krvi, gde ga laserski zrak resorbuje. Bez neželjenih efekata, laser će eliminisati sitne kapilare i dovešće do ujednačenog tena.

ND:YAG u kombinaciji sa DYE VL laserskim tretmanom

ND:YAG emituje snažne i kratke svetlosne zrake, koji deluju u dubinskom nivou kože. Ovaj laser utiče na efikasno lečenje rozacee, hemangionma, proširenih vena, može se koristiti i za uklanjanje bradavica. Lekar će preporučiti broj tretmana. Do 6 tretmana je potrebno za lečenje rozacee, a pacijenti nakon tretmana osećaju prijatnost i povlačenje crvenila. Iskustva govore da je osećaj peckanja, bola i neprijatnosti umanjen čak nakon prvog tretmana. Kada se ND:YAG i DYE VL tretman koriste u kombinaciji, rezultati su odlični, a kožna oporavljena, bez crvenila i nesavršenosti.

Lečenje rozacee je proces koji zahteva vreme i strpljenje, ali pre svega zahteva pravovremenu dijagnozu i adekvatni način lečenja po savetima lekara.

Nega kože nakon tretmana

Lečenje rozacee je individualno i zavisi od stadijuma oboljenje kože. Osim efikasnih laserskih tretmana, potrebno je da se pacijenti drže saveta dobijenih od dermatologa. Kada se rade laserski tretmani, potrebno ih je kombinovati sa adekvatnom negom lica kod kuće i terapijom, sve u cilju minimiziranja izraženih simptoma.

Potrebno je da se ustanovi adekvatna nega kože, u skladu sa tipom i stanjem kože. Dermatolog će preporučiti dodatne laserske tretmane, ukoliko je potrebno u narednom periodu nakon lečenja. Pacijenti treba da se pridržavaju svih dobijenih saveta, kako bi se simptomi rozacee držali pod kontrolom. Treba izbegavati jako sunce, i redovno treba nanositi kremu sa visokim zaštitnim faktorom. Preporučljivo je izbegavanje boravka u prostorijama u kojima je izražena velika vlažnost ili suvoća vazduha. Podrazumeva se izbegavanje saune i parnog kupatila.

Rozacea– cena i dodatna pitanja

Na stranici Cenovnik možete pogledati cene svih tretmana i procedura koje izvodimo u ordinaciji, pa tako i usluge lečenja rozacee. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.