Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Keloidi i hipertrofični ožiljci

Problematični ožiljci, kao što su keloidi i hipertrofični ožiljci, nastaju usled nepravilnog zarastanja rana.

Keloidi i hipertrofični ožiljci (koji se nazivaju i podignuti ožiljci) su dve vrste ožiljaka koji se javljaju kada koža nepravilno zaceli nakon povrede. Keloidi i hipertrofični ožiljci mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali se najčešće javljaju na grudima, leđima i ramenima. I keloidi i hipertrofični ožiljci mogu izazvati bol, svrab i iritaciju. Keloidi i hipertrofični ožiljci takođe mogu ometati kretanje i opšte blagostanje.
Bez obzira na razlog nastanka ožiljaka, keloidi i hipertrofični ožiljci koži daju nepoželjan estetski izgled. Hipertrofični ožiljci se mogu povući nakon određenog vremena, dok keloidi mogu ostati na koži prisutni tokom života. Postoje proverene metode koje mogu pomoću u smanjenju ili potpunom uklanjanju ožiljaka, neoperativnim putem.

Saznajte više o keloidima i hipertrofičnim ožiljcima, kao i o proverenim načinima lečenja.

keloidi i hipertrofični ožiljci

Šta su keloidi?

Keloidi su vrsta podignutih, benignih i ošto definisanih ožiljaka koji se razvijaju iznad prvobitne rane. Keloidi se mogu razviti nakon operacije, traume ili upalnih stanja na koži, poput ekcema ili akni. Postoje slučajevi kada se keloidi javljaju spontano. Keloidi rastu izvan normalnih granica povrede, stvarajuću podignutu, očvrsnutu masu tkiva. Za razliku od hipertofičnih ožiljaka, keloidi se mogu protezati i van granica prvobitne povrede. Oni vremenom ne prolaze i ne umanjuju se.
Keloid se može pojaviti bilo gde na telu, ali je najčešći na ramenima, grudima i gornjem delu leđa.
Keloidi se obično razvijaju u oblastima koje su povređene ili operisane. Najčešće se javljaju nakon opekotina, bakterijskih infekcija, problema sa aknama, ili nastaju nakon operativnog zahvata.

Šta su hipertofični ožiljci?

Hipertrofični ožiljci su slični keloidima, ali su manji. Nastaju kao rezultat zarastanja rana koje su nastale usled povrede ili nakon operativnog, hirurškog zahvata. Na mestu rane se formira tkivo koje je drugačije od ostatka kože. Boja hipertrofičnog ožiljka varira od crvene do ljubičaste. Ivice su definisane, a ožiljak je veoma čvst na dodir.
Hipertrofični ožiljci izazivaju svrab, a neretko su i bolni. Ožiljak se zadržava na mestu prvobitne rane, pa se vremenom može umanjiti. Ožiljak treba tretirati prema uputima lekara odmah nakon zarastanja, odnosno kada se izvade konci ukoliko je izrok hirurška intervencija. Nakon sazrevanja ožiljka, moguće je koristiti laserske tretmane koji će umanjiti vidljivost ožiljaka.
Hipertrofični ožiljci na koži imaju tendenciju da se razviju i nakon upale unutar kože koju su uzrokovale akne. Ovakvi ožiljci su manje primetni od keloida i ne izazivaju konstantnu nelagodnost tokom kretanja ili vežbanja.
Mogu se pojaviti na koži bilo koje vrste rana, ali najčešće se javljaju kada zarastu posekotina, ogrebotina ili modrica.
Hipertrofični ožiljci mogu biti neravni na dodir i često su svrbežni ili bolni tokom prvih nekoliko meseci nakon razvoja. Takođe mogu biti nežni na dodir do dve godine nakon formiranja ožiljka.

Kako prepoznati keloide i hipertrofične ožiljke?

Keloidi i hipertrofični ožiljci mogu se pojaviti bilo gde na telu. Iako se najčešće javljaju na grudima, ramenima, nadlakticama i zadnjem delu vrata, keloidi se mogu formirati i na drugim delovima kože.
I keloidni i hipertrofični ožiljci podjednako pogađaju i muškarce i žene, bez obzira na njihov tip kože. Oni nisu ograničeni na bilo koju određenu starosnu grupu ili etničku pripadnost, mada je veća verovatnoća da će se pojaviti kod ljudi sa tamnijom pigmentacijom ili kod onih koji su iskusili oštećenje kože od sunca.
Hipertrofični ožiljci se obično formiraju kod mlađih osoba; međutim i odrasli ih mogu iskusiti. Ovi ožiljci često počinju kao crvene kvržice koje kasnije postaju podignute i čvrste sa tvrdom ivicom nakon zarastanja od povrede kao što su operacije ili upala kože praćena aknama.
Keloidi i hipertrofični ožiljci su veoma česti u opštoj populaciji. Takođe je veća verovatnoća da će se razviti na delovima tela koji dobijaju česte traume, kao što su ramena, vlasište, vrat i grudni koš.
Ova dva stanja mogu izazvati bol i uznemirenost dok se razvijaju, kao i kada sazrevaju u svoj konačni oblik. Osobe sa ovakvim ožiljcima na telu imaju problem sa tretiranjem samih ožiljaka. Ako su oni prisutni na mestu koje je lako uočljivo i ne može se prekriti, osobe pate zbog manjka samopouzdanja, dok konstantno osećaju prisutnost ožiljka na koži, zbog bola, svraba i neugode.

Keloidi i hipertrofični ožiljci – uzroci

Postoji nekoliko mogućih uzroka, uključujući povrede kože, stanja kože kao što su akne, boginje i opekotine. Drugi uzroci mogu biti pojava ekcema, akni ili genetski poremećaj koji se zove nevus comedonicus.
Keloidi i hipertrofični ožiljci nastaju kada telo proizvodi previše kolagena kao odgovor na povredu – bilo direktno na vrhu postojećeg ožiljnog tkiva (keloidi) ili ispod njega (hipertrofični ožiljci).
Telo stvara kolagen u pokušaju da zatvori sve otvorene rane. Ovo rezultira izdignutim delovima kože koji izgledaju kao izrasline, a ne kao normalni, ravni ožiljci. Mogu se osećati tvrdo ili kvrgavo pod vrhovima prstiju jer su napravljeni od dodatnih vlakana vezivnog tkiva umesto običnih masnih ćelija ispod sloja dermisa (drugi najdublji sloj).

Kako sprečiti keloide i hipertrofične ožiljke?

U nekim slučajevima, problematični ožiljci se mogu sprečiti izbegavanjem povreda kože i adekvatnom i pravilnom brigom o koži nakon povrede. Neki ožiljci mogu biti uzrokovani oštećenjem kože na ćelijskom nivou ili oštećenjem od preteranog pritiska. Takva vrsta ožiljaka se ne može sprečiti izbegavanjem povreda ili brigom o koži. Osobe sa kožom sklonom keloidima, imaju povećan rizik od razvoja ove vrste ožiljaka uprkos pažljivoj nezi rana i izbegavanju povreda.

Keloidi i hipertrofični ožiljci – dijagnoza

Samostalno lečenje se ne preporučuje, jer može dovesti do komplikacija na koži. Dijagnozu postavlja dermatolog nakon pregleda. Pregled traje do pola sata, gde se golim okom i uz pomoć anamneze sa kliničkom slikom može utvrditi prisutnost ožiljaka. Definitivna dijagnoza i plan za dalje lečenje ustanovljavaju se nakon biopsije, na osnovu histopatološke analize. Ukoliko se ožiljci uklanjaju laserskim tretmanima, lekar će odrediti najbolji laserski tretman za trenutno stanje na koži, broj ponavljanja i raspored termina.

Keloidi i hipertrofični ožiljci – lečenje

Važno je potražiti lečenje čim se ožiljak razvije. Što se ranije počne sa lečenjem, to će biti efikasnije. Ožiljci mogu da budu veoma teški za lečenje, pa je pravovremeno dijagnostikovanje ožiljaka ključno za pravilno tretiranje. Određeni ožiljci ne mogu se u potpunosti ukloniti, ali se značajno može uticati na njihov izgled i na minimiziranje pratećih simptoma.
Dok keloidi i hipertrofični ožiljci nisu opasni po zdravstveno stanje, oni i dalje mogu dovesti do ozbiljne nelagodnosti. Postoje tretmani koji služe za sprečavanje daljeg doživljaja nelagodnosti i poboljšanja izgleda samih ožiljaka. Odabir metoda kojima će se ožiljak tretirati zavisi i od starosti samog ožiljka i stanja kože.

Lasersko lečenje ožiljaka

Laserski tretmani se naširoko koriste u medicini, a posebno su korisni i pouzdani u lečenju keloidnih i hipertrofičnih ožiljaka. Laseri mogu pozitivno da utiču na ožiljke koji su nastali usled opekotina, povreda, akni, nakon carskog reza i drugih povreda kože. Tretmani se sprovode u serijama, a protokol lečenja određuje lekar nakon kliničkog pregleda. Deluju tako što smanjuju ožiljak i utiču na njegovu boju. Crvena boja polako bledi i izjednačava se sa ostatkom kože. Nakon određene serije tretmana, ožiljak se stapa sa ostatkom kože i više nije izdignut i neravan.
Laserski tretmani se mogu sprovodi i preventivno, pre hirurškog zahvata ili odmah nakon intervencije. Ovo posebno važi za intervencije koje su rađene na licu, vratu i dekolteu, gde je koža osetljivija.

Dye VL laser za crvene ožiljke

Dye VL laserski tretman namenjen je tretiranju crvenih ožiljaka. Osim toga, tretman efikasno leči crvenilo, hiperpigmentacije, rozaceu, proširene kapilare i pauk vene. Savremena metoda omogućava nežno obnavljanje i podmlađivanje kože. Dye VL laser je ispitan, klinički odobren i potpuno bezbedan za sve tipove kože. Tretmani su bezbolni i ne ostavljaju bilo kakvu vrstu nuspojava za sobom. Namenjen je i osetljivoj koži. Uz pomoć svetlosnih zraka kontrolisane talasne dužine, Dye VL laser razgrađuje pigment koji uzrokuje boju ožiljka koja je drugačija od ostatka kože. Ožiljak će postati svetliji i manje uočljiviji. Dejstvo lasera povećava opšti imunitet kože. Koža postaje otpornija na spoljašnje faktore.
Svetlosna terapija na više načina deluje na probleme u površnim slojevima kože, uklanjajući hemoglobin i melanin. ten postaje ujednačeniji, a ožiljci se umanjuju. Zbog prirodnog podsticaja proizvodnje kolagena i elastina, tekstura kože postaje jača, a ožiljci manje vidljivi.
Dye VL laser je veoma delotvoran kod crvenih i blažih ožiljaka, kao i crvenkastih strija. Više o Dye VL laserskom tretmanu, saznajte na linku.

 

Frakcioni CO2 laser

Frakcioni CO2 laserski tretman je ablativan i doprinosi podmlađivanju kože, uklanjanju upornih ožiljaka, strija i promena na koži. Candela CO2 laser je multifunkcionalni uređaj koji se koristi u dermatologiji, plastičnoj hirurgiji, estetskoj medicini i ginekologiji. Kada su hipertofični i keloidni ožiljci u pitanju, pacijenti primećuju brze i efikasne rezultate.
Precizno i ciljano, laser tretira promene na koži. Integrisani laser deluje na dermis i epidermis. Ovim laserom se uklanja tanki površinski sloj kože koji je oštećen, a zagrevanjem tkiva se stimuliše prirodna proizvodnja kolagena i elastina. Dolazi do razvoja novih ćelija u koži, što rezultira obnovljenim tkivima i oporavku kože. Ožiljci će postati manji, bleđi i biće u ravni sa kožom.
U poređenju sa tardicionalnim laserima, rezultati su brzi, a period oporavka je kratak. Više o CO2 laseru, saznajte na linku.

frakcioni laser CO2

ClearSkin laser za prevenciju ožiljaka

Kada se planira određena hirurška intervencija, za prevenciju je odlično koristiti laserski tretman ClearSkin. U pitanju je neablativni laserski tretmat koji će pomoći da ožiljak nakon intervencije bude manje izražen. Pacijenti koji su se već susreli sa keloidnim ili hipertrofičnim ožiljcima, rado biraju ClearSkin radi prevencije.
ClearSkin tretman se takođe može koristiti za uklanjanje ožiljaka od akni. Neablativni laser je veoma prijatan za kožu, jer ima rashlađujući efekat. Ima mogućnost da ukloni traumatske ožiljke, ožiljke od akni i da nežno revitalizuje kožu. Može se kombinovati i sa drugim procedurama, za optimalne rezultate.

Keloidni ožiljci – ostale metode lečenja

Čvrsti i rozikasti ožiljci koji nastaju nakon povrede, hirurškog zahvata ili traume na koži, mogu da se tretiraju tretmanom koji podrazumeva korišćenje:

  • Silikonskih gelova
  • Silikonskih kompresivnih flastera
  • Intraleziono ubrizgavanje kortikosteroida

Ubrizgavanje leka se aplicira direktno u keloidni ožiljak, kako bi se ožiljak izravnao i umanjio. Tretman se izvodi jednom mesečno, nekoliko meseci zaredom, dok se ne dobiju željeni rezultati. Rezultati nakon ovog tretmana su veoma zadovoljavajući, a pacijenti kažu da su ožiljci primetno manji, a simptomi poput svraba i bola manje izraženi.

Uklanjanje keloida i hipertrofičnih ožiljaka- dodatna pitanja i cena

Na našoj stranici Cenovnik možete pogledati cene svih procedura koje izvodimo, pa tako i usluge uklanjanja keloida i hipertrofičnih ožiljaka. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili nedoumica, uvek vam stojimo na raspolaganju.. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da zakažete pregled u našoj ordinaciji, uvek vam stojimo na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.