Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Individualni plan ishrane

Individualni plan ishrane iz korena menja i poboljšava prehrambene navike pojedinca. Osim transformacije tela, plan ishrane unapređuje stil života i uči nas kako da se zdravo hranimo, šta da jedemo i koliko često.

plan ishrane

Šta je individualni plan ishrane?

Kada je reč o idealnoj ishrani i pravilno izbalansiranim obrocima, jasno je da ne odgovara svakom pojedincu isto. Svaka osoba je drugačija i svaki organizam zahteva poseban režim ishrane. Svakako, postoji bezbroj različitih dijeta koje danas možete pronaći na internetu, ali one gotovo nikada ne daju dugoročne rezultate. U slučaju da želite da smršate i držite rigoroznu dijetu za koju ste negde čuli da je efikasna, kilogrami će se sigurno vratiti čim počnete da jedete kao pre. To je takozvani jo-jo efekat. Da i ne govorimo o tome koliko su takve dijete loše po organizam i mogu trajno narušiti zdravlje pacijenta. Utiču na hormone, šećer u krvi, pritisak, itd.
Zavisno od toga da li želite da izgubite kilograme, da se ugojite ili da zadržite svoju idealnu kilažu, ključno je da se zdravo i izbalansirano hranite. Individualni plan ishrane je posebno osmišljen protokol za svakog pojedinca.

Prilikom kreiranja plana u obzir se uzima sledeće:

 • stil života i dnevne obaveze pojedinca;
 • fizičko stanje, kondicija;
 • zdravstveno stanje;
 • kilaža, godine, pol;
 • cilj koji želimo da dostignemo.

Individalni plan ishrane podrazumeva idealan dnevni unos kalorija, proteina, masti i ugljenih hidrata. Obroci u toku dana treba da budu nutritivno bogati i raznovrsni. Podrazumeva se da samo stručni lekari, nutricionisti i dijetetičari, mogu da prave planove ishrane koji će dovesti do željenih rezultata. U našoj ordinaciji, za kreiranje individualnih planova ishrane zadužena je je dr Tamara Šimić.

Šta podrazumeva individualni plan ishrane?

Individualni plan ishrane moguće je osmisliti tek nakon detaljne nutricionističke i zdravstvene provere pacijenta. Nijedan plan ishrane ne radi se napamet. Lekar najpre mora da sagleda mnogo elemenata i potrebno je da pacijent uradi nekoliko testova i analiza. To je polazna tačka svakog kvalitetnog plana ishrane.
Procena nutritivnog statusa sastoji se od anamneze, biohemijske analize i  merenja.
Konsultativni pregled započinje anamnezom pacijenta. Iskren i otvoren razgovor sa lekarom važan je kako bi se stekla realna slika o zdravstvenom stanju, stilu života, navikama i obavezama pacijenta. Važno je da napomenete lekaru da li bolujete od nekih bolesti, kao i da li imate genetske predispozicije za razvoj određenih oboljenja. Lekara će zanimati da li vežbate, koliko često, da li sedite na poslu, kako stres utiče na vas, da li u teškim situacijama posežete za hranom ili gladujete. Sve ovo je bitno kako bi vam lekar pomogao da izgradite i usvojite zdrave navike u ishrani.
Kompletna biohemija podrazumeva skup biohemijskih analiza za proveru fiziološkog stanja organizma. Obuhvata laboratorijske nalaze kao što su kompletna krvna slika, lipidni status, glukoza i tromesečni prosek šećera u krvi (hba1c). Takođe, tu spadaju i urea, kreatinin, bilirubin, enzimi jetre (alt,ast), gvožđe i mokraćna kiselina. Sve to pomoći će nutricionisti da uoči biohemijske promene u organizmu ili deficit nekih minerala. Minerali su neophodni telu da bi pravilno funkcionisalo. Možemo ih podeliti na makro i mikroelemente. Najznačajniji su: kalcijum, fosfor, gvožđe, cink, selen, jod;
Sledeći korak su antropometrijska merenja. Lekar meri telesnu visinu, telesnu težinu i određuje indeks telesne mase – BMI (Body Mass Index) uz čiju pomoć se utvrđuje stepen uhranjenosti. BMI je metoda skrininga za telesnu masu – utvrđuje se da li je pacijent pothranjen, ima zdravu kilažu ili prekomernu težinu i gojaznost. Vrednosti BMI su sledeće: ispod 18,5 je pothranjenost,18,5 – 24,9 je normalna ili zdrava telesna masa, 25,0 – 29,9 prekomerna telesna masa, 30,0 i iznad označava gojaznost. Dodatnim merenjem na vagi izračunava se procenat masti u potkožnom masnom tkivu, procenat mišićne mase, procenat vode u telu. Meri se i procenat visceralne masti koja se nalazi oko unutrašnjih organa i može predstavljati rizik za razvoj određenih bolesti.
Nakon detaljne analize svih ovih parametara, nutricionista osmišljava detaljan individualni plan ishrane za pacijenta. Kao što vidimo, kreiranje plana ishrane nije jednostavno i zahteva stručnost i posvećenost lekara. Međutim, pravilno osmišljen program ishrane i nutritivno izbalansirani obroci daće dugoročne rezultate. Pacijent će biti zadovoljniji i znaće u svakom trenutku kako da se zdravo hrani.

Individualni plan ishrane

Kome je potreban individualni plan ishrane?

Cilj individualnog plana ishrane jeste menjanje loših prehramenih navika kod pacijenta i usvajanje novog, zdravijeg načina ishrane. Bilo da imate višak kilograma koji treba da skinete, hoćete da se ugojite na zdrav način ili jednostavno želite da se zdravije hranite, individualni plan ishrane je rešenje za vas. Uz podršku naše doktorke, usvojićete nove, lepe navike, naučićete koliko je izbalansirana ishrana važna. I najvažnije, imaćete punu podršku tokom čitavog procesa.

Kako izgleda individualni plan ishrane?

U zavisnosti od anamneze, biohemisjkih nalaza, utvrđenih ciljeva i svakodnevnih navika pacijenta, lični plan ishrane obuhvatiće predlog ishrane za određeni period. Uz konkretne savete i smernice za pravljenje obroka, pacijent u svakom trenutku može da računa na podršku i konsultacije sa našim lekarima.

Individualni plan ishrane za prekomernu težinu

U slučaju kada pacijent treba da smrša i kada je BMI iznad 25, preporučuje se redukciona dijeta bazirana na namirnicama sa niskim glikemijskim indeksom. Ishrana obuhvata namirnice bogate dijetnim vlaknima, vitaminima i oligoelementima. Potrebno je da pacijent bude u kalorijskom deficitu, ali i da obroci budu hranljivi i nutritivno bogati, da zadovoljavaju sve dnevne potrebe organizma. Ukoliko je dijeta previše restriktivna i nije prilagođena pacijentu i njegovom metabolizmu, umesto masti, pacijent će gubiti mišićno tkivo.
Nakon dijete sledi režim održavanja telesne težine. Postoji sedam grupa namirnica. Da bi telo nesmetano obavljalo svoje funkcije, neophodno je unošenje svih grupa namirnica i raznovrsna ishrana. Te namirnice su: meso, koje je kao najvažniji izvor proteina, riba -sadrži visok nivo zdravih masnoća i proteina, orašasti plodovi su bogati zdravim masnoćama i proteinima, semenke kao odličan izvor proteina (suncokret, susam, seme bundeve, čia semenke, laneno seme). Mlečni proizvodi su izvor zdravih masti, proteina i minerala, a tu su i povrće i voće.
Preporučen broj obroka kod prekomerne telesne težine je 3 do 4 sa razmakom od 3,5- 4 sata između samih obroka. Uz svaki obrok je bitna porcija sveže salate, to su nesvarljiva vlakna koja čiste zid creva od viška masnoće. Poslednji obrok je neophodno završiti bar 2 sata pre odlaska na spavanje.
U skladu sa mogućnostima i fizičkim stanjem pacijenta, potrebno je pojačati fizičku aktivnost, uvesti šetnje i treninge koji će ubrzati proces topljenja masti u organizmu. Trening je veoma važan kako za fizičko, tako i za mentalno zdarvlje pacijenta. Dokazano je da se tokom fizičke aktivnosti pojačano luči hormon sreće- serotonin. To dovodi do opšteg boljeg stanja organizma, san je kvalitetniji i kvalitet života je mnogo bolji.

Individualni plan ishrane za povećanje težine

Kada analize pokažu da pacijent ima BMI manji od 18,5 tada je reč o pothranjenosti. Preporučuje se uravnotežena ishrana sa češćim obrocima. Ishrana kod pothranjenih osoba treba da bude hiperenergetska, hiperproteinska, sa umerenim sadržajem masti, a bogata ugljenim hidratima, mineralima i vitaminima.
Jelovnik se sastoji od 6 obroka na 2-2,5 sata, a obrok pred spavanje (noćna užina) je obavezna. Proteini (meso, riba, jaja, mlečni proizvodi) su glavni izvor energije kod pothranjenosti. Cilj je povećati telesnu težinu i mišićnu masu, a ne masti u potkožnom tkivu.

Individualni plan ishrane-efekti

Da bi individualni plan ishrane dao rezultate, najvažnije je da se pacijent strogo pridržava svih smernica koje je dobio od lekara. Ukoliko je tako, cilj će biti postignut:

 • individualnu plan ishrane omogućiće pacijentu da se hrani zdravo i uravnoteženo;
 • obroci su unapred osmišljeni tako da zadovoljavaju sve nutritivne vrednosti u toku dana;
 • pacijent neće upasti u zamku da pojede nešto što ne bi trebao, jer ima jasno definsian plan ishrane koji se samo njemu prilagođen;
 • pacijent uči da se hrani zdravije, što direktno utiče na kvalitet života i samopouzdanje;
 • dugoročni cilj jeste da se izgubljeni kilogrami više ne vraćaju i da novim režimom ishrane pacijent održava željenu kilažu.

Individualni plan ishrane i tretmani tela

Uz prilagođen plan ishrane i pojačanu fizičku aktivnost, određeni tretmani mogu pomoći da lepo oblikujete i zategnete telo. Nakon mršavljenja čest problem je opuštena koža na nadlakticama ili višak kože na stomaku. Takve probleme uspešno rešavamo savremenim estetskim tretmanima kao što su Alma Primex, Morpheus 8, mezoterapija i različiti anticelulit protokoli.

Alma Primex: manji obim struka i do 9 cm!

Reč je o jednom od najefikasnijih medicinskih aparata za zatezanje opuštene kože, preoblikovanje tela, redukciju masnih naslaga i smanjenje celulita istovremeno. Za svega četiri nedelje, omogućava do 9cm manje u obimu struka. Alma Primex kombinuje ultrazvučnu tehnologiju i radiotalase koji udruženo deluju na masno tkivo zagrevaju ga, tope i ujedno zatežu kožu. Više o Alma Primex tretmanima saznajte ovde.

Alma PrimeX

Morpheus 8 

Ovaj tretman zateže blagi do umereni višak kože, poboljšava njen kvalitet i teksturu, redukuje manje masne naslage. Kombinacija radiotalasa i mikroiglica zateže kožu i podmlađuju je. Morpheus 8 je idealan tretman i za uklanjanje podbratka. Sve o Morpheus 8 tretmanu saznajte ovde.

Anticelulit protokoli

Niko ne želi na svom telu uporan i tvrdokoran celulit i zato ga se oslobađamo najefikasnijim anticelulit tretmanima. Obuhvataju kombinacije kao što su:

 • EMS (elektro-mišićna stimulacija) i presoterapija;
 • BTL Shockwave tretman, elektro-mišićna stimulacija (EMS) i presoterapija. Ovaj protokol objedinjuje tri različita tretmana u jednom. Namenjen je svim vrstama celulita, od vodenog do najupornijeg tvrdokornog;
 • Anticelulit mezoterapija– rešenje za lokalizovane masne naslage na unutrašnjoj strani butina, bokovi, zadnjica.

Ishrana i mentalno zdravlje

Individualni plan ishrane pomoći će nam da se hranimo zdravo i uravnoteženo. Pravilna ishrana veoma je važna i za naše psihičko zdarvlje, što je dokazano i kliničkim studijama. Zdrava ishrana obezbeđuje bolje raspoloženje i bolju koncentraciju, ublažava simptome depresije i anksioznosti. Hrana koju treba izbegavati su prosti šećeri (u slatkišima, sokovima), hrana sa visokim sadržajem masti, industrijska i prerađena, previše slana hrana.

Cene i dodatna pitanja

Detaljnije o cenama pročitajte OVDE ili nas jednostavno pozovite. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da zakažete pregled , uvek vam stojimo na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.