Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Blog

vitamini u ishrani

Vitamini u ishrani

Vitamini su esencijalni nutrijenti koje organizam ne može sam da proizvede, već ih moramo uneti hranom ili dodacima ishrani. Ovi hranljivi sastojci su potrebni u malim količinama, ali su ključni za mnoge vitalne funkcije u organizmu, uključujući rast i razvoj, imunitet, održavanje zdravlja kože, kose i očiju, kao i za pravilno funkcionisanje nervnog sistema. Postoje različite vrste vitamina, a svaki od njih ima specifičnu ulogu u organizmu. Dobra ishrana treba da obezbedi dovoljno vitamina, a namirnice koje su bogate vitaminima uključuju različite vrste voća i povrća, mlečne proizvode, jaja, meso i ribu. Nedostatak vitamina može dovesti do različitih zdravstvenih problema, pa je važno osigurati adekvatan unos vitamina kroz ishranu ili suplemente.

Izvori vitamina

Vitamin A ima značajnu ulogu u funkcionisanju čula vida. Nalazi se u žumancu, šargarepi i džigerici. Nedostatak dovodi do propadanja zuba, osipa, grčeva.
Vitamin E je najjači antioksidant i borac protiv slobodnih radikala. Značajan je za naš nervni sistem. Nalazi se u orasima, lešnjicima, spanaću, jajima. Nedostatak ovog vitamina dovodi do gubitka mišićne mase, smanjenja polnih hormona i degeneracije jetre.
Vitamin D je neophodan za metabolizam kalcijuma i fosfora i normalan razvoj kostiju. Za njegovu aktivaciju je neophodno izlaganje suncu. Nalazi se u ribi, sardinama, siru, pečurkama, suncokretu, jajima. Nedostatak vitamina A dovodi do promene raspoloženja, visokog krvnog pritiska, umora i alergije.
Vitamin C predstavlja jak antioksidans koji obezbeđuje nesmetano fukcionisanje imunog sistema, ubrzava zaceljenje rana. Nalazi se u citrusima, naru, paprikama, peršunu, šipku. Njegov nedostatak dovodi do umora, pojave modrica, suve kože. Preporučuje se njegova primena uz gvožđe zbog bolje resorpcije.

mediteranska ishrana

Vitamin B1 je bitan za nervni sistem i kod metabolizma ugljenih hidrata. Nalazi se u mesu, leguminozama, jajima, kestenu.
Vitamin B2 je koristan u metabolizmu proteina i rastu ćelija. Nalazi se u pivskom kvascu, ribi, jajima, mesu i zelenom povrću.
Vitamin B3 je značajan faktor u zaštitnom sloju kože i energetskom metabolizmu ćelije. Nalazi se u lisnatom povrću, ribi, kikirikiju, žitaricama i orasima.
Vitamin B5 je bitan za metabolizam ugljenih hidrara, masti i proteina. Nalazi se u povrću, jetri i kvascu.
Vitamin B6 učestvuje u stvaranju hemoglobina i celokupnom metabolizmu ćelije. Nalazi se u mesu, jajima, ribi i svežem povrću.
Vitamin B7 pomaže kod oksidacije ugljenih hidrata, masnih kisekina i aminokiselina. Nalazi se u jajima, jetri, kvascu, pečurkama i karfiolu.
Vitamin B9 je ključni element rasta i razvitka organizma. Nalazi se u leguminozama, jajima, zelenom povrću.
Vitamin B12 je neophodan za nervni sistem, iskoristljivost folne kiseline, metabolizam ćelija i formiranje crvenih krvnih zrnaca. Nalazi se u morskim plodovima, džigerici, jajima i mesu.
Vitamin B15 ima važnu ulogu u sintezi proteina, metabolizmu alkohola i snižavanju holesterola. Nalazi se u pivskom kvascu, celovitim žitaricama, semenkama bundeve i suncokreta.
Vitamin B17 se nalazi u namirnicama poput semena badema i drugog koštunjavog voća, važi za značajnog borca protiv ćelija raka, ali treba biti oprezan sa njegovom upotrebom.

No Comments
Post a Comment
Name
E-mail
Website