Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Hiperpigmentacije

Usled različitih promena na koži i oboljenja, nastaju hiperpigmentacije i melazme. Izraženi estetski problem može se ukloniti uz pomoć efikasnih, savremenih tretmana.

Tamne fleke, mrlje na licu i telu, sitne pege – to su znaci da je hiperpigmentacija prisutna. Hiperpigmentacije i melazme su česta pojava, direktno uzrokovana prekomernim lučenjem pigmenta melanina. Faktori rizika su brojni, u većini slučajeva je u pitanju izloženost sunčevim zracima ili disbalans hormona, a nekada to mogu biti povrede, zapaljenje kože, genetika ili stil života.
U narednim redovima, saznajte više o osnovnim uzrocima hiperpigmentacije i melazme i upoznajte se sa proverenim načinima lečenjima.

hiperpigmentacija uklanjanje

Šta su hiperpigmentacije?

Usled spoljašnjih ili unutrašnjih faktora, mogu da nastanu hiperpigmentacije, koje su tamnije u odnosu na ostatak kože. Ispoljavaju se u vidu pega, mrlja ili fleka. Nijansa hiperpigmentacije varira između braon i crne boje. Kada govorimo o hiperpigmentaciji, važno je da napomenemo da je u pitanju estetski, a ne zdravstveni problem. Nelagoda praćenja ovim stanjem i estetska neprihvatljivost, glavni su razlozi zašto pacijenti žele da isprobaju tretmane i lasere i da pronađu rešenje koje vodi do zdrave, lepe i ujednačene kože. Hiperpigmentacije se javljaju usled preterane proizvodnje melanina, prirodnog pigmenta. Melanin nastaje od melanocita, ćelija koje su zaslužne za boju naše kože.
Do poremećaja u proizvodnji melanina dolazi usled različitih faktora, a najčešći su izlaganje UV zracima i korišćenje solarijuma. Fleke i pege se mogu javiti na licu, na rukama i ramenima. Upravo ti delovi kože su najviše izloženi suncu, pa je hiperpigmentacije veoma teško sakriti. Zato je potrebno preduzeti adekvatne mere koje će uticati na smanjenje i otklanjanje hiperpigmentacije.

Šta su melazme?

Melazme su vrsta hiperpigmentacije, koja se u 90% slučajeva javlja kod žena. U pitanju su tamnije fleke koje mogu varirati između crne i smeđe boje. Ovo stanje se najčešće javlja između 30-60 godine, a često se javlja u trudnoći. Kod melazme se ne javlja bol i svrab. Zbog izražene boje koja odudara od ostatka kože, melazma negativno utiče na samopouzdanje kod osoba. Lečenje je dugotrajno, sve dok se ne pronađe idealna terapija. Iskustva naših pacijenata govore da se melazma uspešno rešava uz pomoć neablativnih i ablativnih lasera, TCA i ostalim hemijskim pilinzima.
Melazma se može javiti na obrazima, čelu, nosu, bradi, iznad usana. Osim na licu, melazma se javlja na delovima tela koji su najčešće izloženi sunčevima zracima.

Vrste hiperpigmentacije

Postoji nekoliko vrsta hiperpigmentacije:

 • Sunčane fleke, nastale usled prekomernog izlaganja suncu ili solarijumu su veoma česte. Mogu se javiti na licu, rukama, ramenima. Primetne su i na vratu i na dekolteu. Sunčane fleke su sitne, a nijansa može varirati u opsegu smeđe boje.
 • Staračke pege se javljaju nakon 45-te godine, kao posledica prirodnog procesa starenja. One takođe nastaju zbog sunčevih zraka kojima je koža bila izložena tokom godina. U pitanju su mrlje tamnije od kože. Mogu da variraju između braon i crne boje. Najčešće su primetne na rukama, na dekolteu i na licu.
 • Postinflamatorne hiperpigmentacije nastaju kao posledica povreda na koži. To mogu da budu opekotine, posekotine, traume. Hiperpigmentacije mogu nastati i nakon što je koža pretrpela upalu izazvanu aknama. Tada će ožiljci koji se javljaju na mestima gde su bile akne, biti tamniji od ostatka kože.
 • Melazme su vrsta hiperpigmentacije koja se javlja usled hormonskog disbalansa u organizmu. Najčešće pogađa trudnice, u 90% slučajeva. Izražene fleke se javljaju na licu – na obrazima, čelu, bradi. Tokom sunčanog perioda, melazma je još vidljivija jer poprima boju od sunčevih zraka.

Vrste melazme

Melazme koje nastaju na licu i telu usled hormonskih ili drugih promena u organizmu, veoma je teško otkloniti bez adekvatnih metoda. Uzroci melazme, osim pomenutih hormonskih promena, mogu biti: starenje, genetska predispozicija, često izlaganje suncu. starenje, određena oboljenja i lekovi. Nakon pregleda iskusnog dermatologa, biće utvrđeno koja je vrsta melazme u pitanju, na osnovu dubine pigmenata kojim je koža zahvaćena.

 • Epidermalna melazma na licu je jednostavna za lečenje. Prepoznaje se po smeđim i tamnim flekama sa oštrim, jasno definisanim ivicama. Veoma se teško prikriva kozmetičkim preparatima.
 • Dermalna melazma na licu javlja se u vidu plavičastih fleka, koje variraju do svetlo braon nijanse. Kako nemaju oštre ivice, mogu biti nepravilnog oblika.
 • Kombinovana melazma podrazumeva tamne, gotovo crne fleke. One nekad mogu biti i ljubičaste i plave. Nije ih moguće lečiti bez nadzora i proverenih saveta dermatloga.
 • Trudnička melazma, koju smo već spomenuli i koja je veoma česta, javlja se u prvim mesecima trudnoće usled hormonalnog poremećaja. Za lečenje melazme nakon porođaja mogu se koristiti neablativni laseri ili druge efikasne procedure.

Uzročnici hiperpigmentacije i melazme

Hiperpigmentacije i melazme nastaju iz različitih razloga. Kao glavni razlog, ističe se izloženost UV zracima. Sunčevi zraci koje koža upija tokom cele godine, mogu uzrokovati neujednačenost na koži. Svaka vrsta hiperpigmentacije postaje intenzivirana nakon izlaganju suncu. Pored sunčevih zraka, hormonski disbalans je čest uzrok hiperpigmentacije i melazme. Hormoni se menjaju tokom trudnoće i menopauze, pa se u tim perioda može očekivati nastanak hiperpigmetacije.
Fleke i mrlje na koži nastaju i usled različitih kožnih oboljenja i određenih terapija. Upotreba hormonskih lekova ili neodgovarajućih preparata, mogu dovesti do neujednačenog tena. Isto važi i za autoimune poremećaje ili nedostatke vitamina u telu. Upale na koži uzrokovane aknama, ostavljaju traga u vidu tamnih fleka. Neretko, hiperpigmentacije se mogu javiti i zbog alergija ili zbog izlaganja kože toksičnim materijama i supstancama.
Veoma je važno napomenuti da je neophodno posvetiti pažnju i uzročnicima u procesu izlečenja hiperpigmentacije i melazme.

Uklanjanje hiprepigmentacije i melazme – najefikasniji tretmani

Nakon pregleda kod dermatologa i odrađene biopsije, pacijenti će biti upoznati sa vrstom hiperpigmentacije sa kojom su se suočili. Tamne fleke na licu mogu da u određenim stadijumima budu praćene bolom, nelagodom, svrabom. Mogu da promene oblik ili boju. Zato je pregled neophodan. Osim što će se na pregledu otkriti vrsta hiperpigmentacije, biće otkriveni i uzročnici i predložene najbolje metode za izlečenje. Hiperpigmentacija se u našoj ordinaciji leči proverenim, bezbednim i bezbolnim tretmanima.

CO2 laser za hiperpigmentacije

Frakcioni CO2 laser je ablativni laser koji služi za  uklanjanje promena na koži. Njime se tretiraju tamni delovi na koži uz pomoć snopa laserske svetlosti. Osim za uklanjanje hiperpigmentacije, Candela CO2 laser na nežan način podmlađuje kožu, doprinosi zatezanju kože i čini da ten postane ujednačen, negovan i obnovljen. Zahvaljujući perfektnoj preciznosti, CO2 laser ciljano deluje na promene na koži, dok zdravo tkivo ostaje nedirnuto. Tretman je idealan za smanjenje i otklanjanje fleka od sunca, staračkih pega, fleka koje su uzrokovane aknama.

CO2 laser – efekti

CO2 laser jedan je od najefikasnih lasera na tržištu, koji uz pomoć četiri posebna nivoa rada, deluje prilagođeno, što znači da je prilagodljiv individualnim potrebama pacijenata. Njime se tretira i površinski i dublji sloj koži. Otklanja se površinski sloj kože koji je oštećen. U dubokim slojevima kože, podstiče se proizvodnja kolagena što utiče na obnovu tkiva i celokupnu revitalizaciju tretirane regije.

CO2 -benefiti

 • Tretman CO2 laserom je jedan od najefikasnijih tretmana za uklanjanje hiperpigmentacija i zahteva vreme oporavka oko 6-7 dana.  Nakon tretmana, na licu se javlja crvenilo, a zatim i perutanje  u trajanju od nekoliko dana. Nakon toga je koža sjajna, obnovljena bez flekica. Tretman je minimalno invazivan a nuspojave nestaju nakon par dan od zahvata.
 • Dugotrajni rezultati – Odlični rezultati postignuti ovim laserom traju dugo. Ipak, kada je reč o hiperpigmetaciji, ona se može pojaviti posle određenog vremena čak i nakon primetnog izlečenja. Tada se ponovo može raditi tretman CO2 laserom.
 • U proseku je potreban jedn tretman da flekice nestanu.

hiperpigmentacija uklanjanje laser

TCA piling za hiperpigmentacije i melazme

TCA hemijski piling predstavlja efikasan način za podmlađivanje i revitalizaciju kože lica. Reč je o medicinskoj proceduri koja obnavlja površinski sloj kože, uz pomoć rastvora trihlorsirćetne kiseline.
Kao rezultat ovog tretmana, koža postaje ujednačenija, obnovljena, a struktura kože kvalitetnija. Kako se mrtve ćelije otklanjaju sa kože, tako se smanjuje i izraženost tamnih fleka, što će uticati na vidljivost hiperpigmentacije i melazme. Osim lica, TCA pilingom se mogu tretirati i regije dekoltea, vrata, šaka.

TCA piling – efekti

Koncentracija kiseline koja će se koristiti zavisi od problema koji se tretira na koži pacijenta. Za hiperpigmentacije se koristi laganiji TCA piling, u koncentraciji 10-15%. Za fleke koje su uzrokovane sunčevim zracima koristiće se rastvori jačine 20%.

TCA piling – benefiti

Nakon tretmana TCA hemijskim pilingom, biće primetno poboljšanje u izgledu i kvalitetu strukture kože.

 • Koža postaje glatka i nežna, a ten ujednačeniji
 • Izražene hiperpigmentacije i melazme su svetljije
 • TCA piling imaće pozitivan uticaj na plitke bore, proširene pore i ožiljke

TCA piling nije bolan tretman, ali je neophodno praćenje uputstva dobijenih od lekara, kako bi se dobili najbolji rezultati. Nakon tretmana koža se ljušti i obnavlja i u toku oporavka, potrebno je držati se saveta od lekara po pitanju nege i zaštite kože.

ClearLift

ClearLift tretman služi za obnavljanje kože i za podsticanje proizvodnje kolagena, koji je zaslužan za zategnutost, jedrinu i svežinu kože. Nakon serije tretmana, koža će biti poboljašanog kvaliteta i strukture. Primenjuje se kao rešenje za smanjenje znakova starenja na licu, vratu i dekolteu. Reč je o neablativnom laseru koji ne zahteva poseban oporavak, a kao tretman, u potpunosti je bezbedan i bezbolan za pacijente. Za najbolje rezultate kod hiperpigmentacije i melazme, može se kombinovati sa drugim laserima i tretmanima.

ClearLift- efekti

ClearLift deluje na crvenilo kože, na izražene hiperpigmentacije i melazme. Sve nepravilnosti na koži, kao i tamne fleke i mrlje, umanjene su i manje izražene. Zbog sinteze kolagena unutar kože i podsticaja prirodnog obnavljanja unutar kože, tamne fleke se leče, a revitalizovana kože izgleda lepše, ujednačenije i svežije. ClearLift je namenjen svim tipovima kože, u potpunosti je bezbedan i siguran kao rešenje za nežno podmlađivanje kože i smanjenje hiperpigmentacije.

ClearLift benefiti

Već nakon prvog tretmana, videće se blago poboljašnje, a kada se odradi potrebna serija tretmana, pacijenti primećuju kako njihova koža izgleda mnogo bolje nego pre.

 • Smanjena hiperpigmentacija – Fleke, mrlje, crvenilo i druge nepravilnosti značajno su umanjene.
 • Antiage efekat– Koža postaje elastičnija i zategnutija.
 • Ujednačen ten – Zbog minimiziranja nesavršenosti na licu, ten postaje ujednačen.

iPixel

iPixel frakcioni, ablativni laser služi za obnovu, podmlađivanje i zatezanje kože. Njegova namena je poboljšanje strukture, elastičnosti i ujednačenosti kože. Na efikasan način, iPixel uklanja nepravilnosti na koži, među kojima su hiperpigmentacije i melazme. Laser je deo Alma Harmony XL PRO platforme, najsavremenije medicinske platforme koja rešava 65 različitih estetskih i zdravstvenih indikacija na koži.

iPixel – efekti

iPixel deluje dvostruko. Na površini kože se postiže efekat pilinga, dok se u dubljim slojevima kože pokrežu obnavljajući, regenerativni procesi. Podsticanje novog kolagena i obnova oštećenih ćelija dovode do toga da celokupni izgled kože bude poboljšan. Osim hiperpigmentacije i melazme, iPixel Er:YAG laserom tretiraju se pliće bore, tretira se koža vrata i dekoltea. Tretiraju se blaži oblici ožiljaka od akni, pliće strije, površinske lezije na koži i proširene pore.

iPixel – benefiti

iPixel ablativni laser namenjen je pacijentima koji žele da povrate mladolikost i ujednačenost tena. Preporučljiv je za sve one koji se uporno bore sa hiprepigmentacijom i imaju izražene fleke na koži.

 • Tretman je u potpunosti bezbedan – Svi tretmani koje obuhvata Harmony XL PRO platforma su bezbedni i odobreni od strane Američke uprave za lekove (FDA). Nemaju zabeležene nuspojave.
 • Koža postaje ujednačena – Nakon određene serije tretmana, hiperpigmentacija se smanjuje ili u potpunosti nestaje sa tretirane regije.
 • Antiage efekat – Koža je zdravija, podmlađenija, osvežena i obnovljena. Poboljšana je elastičnost, korigovana zategnutost kože, a bore postaju manje vidljive.

Ipixel laser hiperpigmentacije

Dye VL

Dye VL deluje na crvenkaste hiperpigmentacije, a posebno se preporučuje kada su na licu izraženi prošireni kapilari, rozacea i crvenilo. Ovaj laser zasniva se na unapređenoj fluorescentnoj tenologiji.
Tretman je u potpunosti bezbedan, a rezultati su vidljivi za kratko vreme. Moćno deluje na nakupljeni hemoglobin, koji je jedan od uzročnika hiperpigmentacija.

Dye VL – efekti

Dye VL laserski tretman dovodi do poboljšanja celokupnog izgleda kože. Ten postaje ujednačeniji, svetliji, a hiperpigmentacije i melazme blede. Takođe, efikasno deluje na sitne krve sudove, što rezultira nestajanjem vidljivih proširenih kapilara i crvenila. Osim što deluje na hiperpigmentacije, Dye VL laserski tretman može da otkloni ili umanji crvene strije, fleke i pege nastale zbog UV zraka, pauk vene, hemangiome, rozaceu, kuperozu, pigmentne lezije i crvenilo na koži.

Dye VL – benefiti

U kratkom vremenskom roku, postižu se odlični rezultati. Tretman je bezbolan i siguran. Glavni benefiti Dye VL tretmana su smanjene crvenkaste pigmentne fleke, smanjeni crvenilo,  kuperoza, rozacea,  a sitne vene i kapilari nestaju sa kože.

Melanostop

Melanostop je hemijski, klinički dokazan piling namenjen uklanjanju hiperpigmentacije, melazme, tamnih fleka i fotooštećenja na koži. Specijalni koktel kiselina ne izaziva iritacije, a kreiran je za efikasno uklanjanje tamnih fleka na koži lica i tela. Melanostop se može koristiti kod blage i umerene hiperpigmentacije – melazme, solarnog lentiga, i post-inflatornih hiperpigmentacija. Takođe, služi za ujednačavanje tena i teksture kože.

Melanostop – efekti

Nakon dermatološkog pregleda, pacijentu će biti utvrđen broj tretmana potrebnih za eliminisanje tamnih fleka. Proces podrazumeva 3-6 tretmana, koji se rade u razmaku od 15 dana. Uz pomoć azelaične kiseline, rezorcinola, fitinske i traneksamiske kiseline, uspešno se redukuje aktivnost melanocita, pigmentacije se posvetljuju, dolazi do uklanjanja mrtvih ćelija na koži i sprečava se dalje nakupljanje melanina.

Melanostop – benefiti

 • Melanostop daje sjajne rezultate u lečenju različitih vrsta hiperpigmentacija.
 • Reguliše proizvodnju melanina, sprečavajući prekomernu proizvodnju,
 • Mrtve ćelije će se odstraniti, što rezultira lepšom, nežnijom i revitalizovanom kožom.
 • Kao dodatni benefit, Melanostop ima antioksidativni efekat.

Uklanjanje hiperpigmentacija i melazme -cena i dodatna pitanja

Na stranici Cenovnik možete pogledati cene svih procedura i tretmana koje izvodimo, pa tako i usluge uklanjanja hiperpigmentacija i melazme. Za sva dodatna pitanja, naš stručni tim vam je uvak na raspolaganju. Zakažite pregled, slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.