Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Akne- uzroci, lečenje i tretmani

Akne su hronično stanje kože, ali ne morate ih prihvatiti kao sastavni deo svog života – nezavisno od godina. Bilo da ste tinejdžer ili odrasla osoba, život sa bubuljicama može biti izuzetno frustrirajući kao svakodnevna pojava u vašem životu.

 

Akne predstavljaju jedno od najčešćih oboljenja kože koje obično počinje tokom puberteta paralelno sa hormonskim promenama a i trajati do kasnijeg odraslog doba. Imajući ovo u vidu, njihov psihološki uticaj može biti izrazit.

akne lečenje

Šta su akne?

Akne su zapaljenski poremećaj kože i rezultat su složenog međudejstva genetike, hormonskih uticaja, urođenog i stečenog imuniteta kao i drugih raznih faktora okoline.

 

Akne- koji su uzroci nastanka?

Postoje više uzroka njihovog nastanka. Najjednostavnije objašnjenje je da se akne javljaju kada se pore na našoj koži zapuše zbog mrtvih ćelija kože na površinskom delu pore. Sebum je prirodna masna supstanca koju stvaraju i luče lojne žlezde. Ukoliko naša koža proizvodi i luči previše sebuma onda umesto otpadanja, mrtve ćelije budu zarobljene unutar pore. Najčešće prevelika produkcija sebuma se dešava u pubertetu kada dolazi do hormonskih promena.
Drugo, u našoj koži i žlezdama postoji bakterija koja se zove Cutibacterium acnes (prethodno Propionibacterium acnes). Ponekad, usled zapušenih pora i prevelike količine sebuma, bakterije imaju idealne uslove za rast, razvoj i stvaraju upale u porama i u koži. Kada se upala proširi u dubljim slojevima, dobijamo ciste i nodule (velike, bolne bubuljice).

akne

Koje vrste akni postoje?

Na samoj koži se mogu videti različite promene kod akne; mitiseri, zapušene pore, papule, pustule (ono što većina ljudi naziva bubuljicom tj. žućkaste promene), ciste i nodule. Akne se mogu javiti na licu, vratu, grudima, leđima, ređe na zadnjici i ispod pazuha.

Medicinski su priznate „obične“ acne zvane acne vulgaris. Postoji i nekoliko drugih varijanti akni kao što su:

 • Post-adolescentne akne (najčešće kod žena preko 25 godina);
 • Acne fulminans (nagli nastanak akne, sa sistemskim tegobama kao što su febrilnost, bolovi, itd);
 • Acne conglobata (slična acne fulminans ali bez sistemskih tegoba);
 • Neonatalne akne (prisutne kod 20% novorođenčati);
 • Infantilne akne (između 2-12 meseca života);
 • Preadolescentne akne (7-11 godina tj. pre puberteta);
 • Acne excoriee (akne izazvani manipulacijom kože od strane pacijenta);
 • Akneformne erupcije (izazvane raznim lekovima).

Kod odraslih, naročito kod žena moramo obratiti pažnju na udružena hormonska stanja/oboljenja ili ginekološke dijagnoze kao što su policistični jajnici. Vrlo retko, akne mogu biti manifestacija retkih genetskih sindroma. Zbog kompleksnosti oboljenja, potrebna je stručna konsultacija specijaliste dermatovenerologije.

Akne- kako ih izlečiti?

Detaljna istorija bolesti i pregled su ključni za razvoj odgovarajućeg i efikasnog plana lečenja. Lekar određuje upotrebu lekova koji se koriste za akne ili druga stanja. Pregled kozmetike, krema za sunčanje, sredstava za čišćenje kože  takođe je od pomoći. Kod pacijentkinja, istorija menstrualnih i oralnih kontraceptiva je važna za određivanje hormonskih uticaja na akne. Za uspešno lečenje akne potrebna je medicinska terapija (u vidu krema ili tableta), pravilna nega i  dodatni tretmani npr. hemijski pilinzi. Terapija je izuzetno individualna. Neće u istoj meri svaki vid terapiji pomoći svakoj osobi u istoj meri ali koliko god da vam je teško stanje, rešenje postoji.
Blaži do srednjih oblika akne se mogu tretirati individualnim ili kombinacijama lokalnih tretmana na bazi retinoida, benzoil peroksida, azaleične kiseline i antibiotika i/ili sistemskih antibiotika. Jedan od naših redovnih tretmana za lečenje blažih do srednje teških oblika akni i smirivanja upala od akni je Acnelan profesionalni medicinski piling, o kome možete saznati ovde.  Takođe u zavisnosti celokupne istorije, moguć terapijski modalitet su oralni kontraceptivi i druga hormonska terapija. Teži oblici akne se mogu uspešno lečiti koristeći  izotretinoinom koji se uzima oralno više meseci i deluje na sve potencijalne uzročnike koje uzrokuju akne. Dodatne procedure koje se mogu koristi u borbi protv akne su komedoekspresija, laseri koji smanjuje broj bakterija, hemijski pilinzi,  drenaža i ekstrakcija koja pomaže kada ciste ne reaguju na terapiju i smanjuje šansu za nastanak trajnih ožiljaka.

Kako da uklonite ožiljke od akni, saznajte na stranici Ožiljci od akni- uklanjanje, tretmani, cena.

Akne- preporuka za negu

Pravilna nega je ključna u bitki protiv akni, kao i održavanje zdrave i lepe kože. Pravilno pranje i čišćenje lica određenom medicinskom kozmetikom koja nije previše agresivna i prilagođena vašem tipu kože. Dalje, koristeći medicinsku, nekomedogenu (ne pravi komedone) kozmetiku i hidrantne kreme koje će regenerisati i hidrirati kožu su esencijalan korak u nezi.

akne lečenje

Akne- najčešće zablude

 • Samo tinejdžeri dobijaju akne.
 • Akne su izazvane lošom higijenom i prljavštinom.  Dokazano je da preagresivno čišćenje kože dovodi do pogoršanja akni.
 • Čokolada i masna hrana izazivaju akne. Za datu tezu ne postoje naučni dokazi.
 • Stres izaziva akne.
 • Ceđenje akni ubrzava nestanak. Naprotiv, ceđenje akne dovodi do veće inflmacije i rizik od trajnih ožiljaka.

Često postavljana pitanja

Šta da radim kada mi se pojave akne?

Najbitnije je da održavate negu kože i lica sa pravilnom medicinskom kozmetikom. Važno je napomenuti da se akne ne leče samoinicijativno nego da se zakaže pregled kod specijaliste dermatovenerologije da bi se prepisala adekvatna, individualizovana terapija.

 

Da li su akne nasledne?

Precizna uloga genetske predispozicije u nastanku akni nije detaljno utvrđena u nauci. Postoji uverenje da se tendencije ozbiljnih i značajnih akni pojavljuje porodično.

 

Da li će akne nestati same od sebe?

Kod nekih osoba će akne nestati same od sebe nakon puberteta, dok će se druge osobe i dalje boriti sa aknama u odrasloj dobi. Gotovo sve akne se mogu uspešno lečiti. Stvar je u pronalaženju pravog tretmana za vas.

 

Koliko dugo akne traju?

Tok i dužina trajanja akne je individualan i zavisi od više faktora. Zbog toga je potrebno početi sa adekvatnom terapijom i pregledom što pre jer akne mogu da ostave dugotrajne posledice od ožiljaka, fleka do psiholoških problema tipa depresije, manjak samopouzdanja, itd.Tok i dužina trajanja akne je individualan i zavisi od više faktora. Zbog toga je potrebno početi sa adekvatnom terapijom i pregledom što pre jer akne mogu da ostave dugotrajne posledice od ožiljaka, fleka do psiholoških problema tipa depresije, manjak samopouzdanja, itd.

 

Lečenje akni- cena i dodatna pitanja

Na stranici Cenovnik možete pogledati cene svih procedura i tretmana. Za sva dodatna pitanja, naš stručni tim vam je uvak na raspolaganju. Zakažite pregled, slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na e-mail imedic.rs@gmail.com.