Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Title Image

Blog

Home  /  Simptomi   /  Bol u kolenu-Bol u kolenima. Uzroci i lečenje
bol u kolenu

Bol u kolenu-Bol u kolenima. Uzroci i lečenje

 

Bol u kolenu ili bol u kolenima je čest simptom koji pogađa ljude u svim uzrastima. Nastaje kao posledica povrede (ligamenta, meniskusta itd) ili kao posledica degenerativnih bolesti, artrtisa, gihta ili infekcije.

Najčešći uzroci bola u kolenu bez vidljivih povreda:

Simptomi Moguć uzrok
Bol i ukočenost zgloba kolena, otok, češće kod starijih osoba Gonartroza
Toplo i crveno koleno, otok i pojačan bol prilikom savijanja Artritis, Burzitis
Otečeno i modro koleno. Uglavnom kod osoba na antikoagulantnoj terapiji Krvarenje u zglob kolena
Naglo nastao veoma jak bol, otok i crvenilo Giht, Infekcija

 

Gonartroza (Gonarthrosis ili Osteoartritis) predstavlja najčešći uzrok bola u kolenu kod starijih pacijenata.  Gonartroza predstavljanje stanje kolena praćeno istrošenom hrskavicm i oštećenjem drugih struktura kolena (meniskusi, ligamneti itd).  Gonartroza prati prirodni proces starenja, ali može značajno biti ubrzana kada postoji genetska sklonost, gojaznost ili preterana upotreba zgloba naročito ako je udružena sa povredama.

Simptomi gonartroze:

 • Bol, otok i ukočenost
 • Pucketanje u zglobu kolena
 • Slabost i nestabilnost kolena
 • Nemogućnost savijanja kolena

Faktori rizika za nastanak gonartroze

 • Gojaznost povećava opterećenje zgloba kolena što ubrzava propadanje hrskavice
 • Fizička neaktivnost predstavlja faktor rizika zato što samo jaki mišići stabilizuju zglob kolena i time sprečavaju njegovo oštećenje. Zato je redovno vežbanje važno i u prevenciji i u lečenju gonartroze. Prekomerna fizička aktivnost takođe predstavlja faktor rizika i to uglavnom kod profesionalnih sportista. Ostećenja zgloba kod sportista nastaju usled prekomernog i dugotrajnog opterećenja zgloba i posledičnog trošenja hrskavice.
 • Genetska predispozicija ukoliko su vaši roditelji imali gonartrozu postoji veći rizik da i vi obolite, pa je potrebna redukcija faktora rizika.
 • Prethodne povrede kolena takođe povećavaju rizik od nastanka gonartroze

Lečenje gonartroze

Za postavljanje dijagnoze i adekvatnu terapiju potrebno je da se javite svom lekaru. Dok čekate na pregled izbegavajte dugo stajanje i naprezanje kolena, a za smanjenje bola možete koristiti lokalne antireumatske preparate i po potrebi paracetamol tablete. Dugoročna terapija degenerativnih bolesti podrazumeva menjanje navika.

 1. Najvažnija mera jeste skidanje kilaže i vežbanje.  Jačanjem mišiča dolazi do stabilizacije zgloba kolena, usporavanje daljeg oštećenja i smanjenja bola, a gubitak kilograma smanjuje opterećenje kolena. Preporučene vežbe za kolena možete pogledati na našem youtube kanalu Vežbe za kolena a detaljna upustva možete pročitati klikom na link.
 2. Suplementi za kolena
  Danas se za koleno najčešće primenjuju preparati glukozamina, hondroitina, hidrolizovani kolagen, različiti ekstrakti biljaka.

Preparati glukozamina imaju dugu tradiciju i najveći broj dokaza za efikasnost. Najveći broj kliničkih studija urađen je za posebno vrstu glukozamina- kristalni glukozamin sulfat (koji je u nekim zemljama registrovan kao lek), a za koji je pokazano da smanjuje bol, povećava pokretljivost, usporava proces napredovanja artroze, a kod ljudi koji su u visokom riziku od nastanka bolesti može da reukuje taj rizik. Sve o glukozamin sulfatu možete pročitati u našem tekstu koji se nalazi ovde.Hondroitin ima manje kliničkih dokaza, ali je njegovo delovanje u suštini slično delovanju glukozamina. Preparati kolagena različitog porekla (goveđi, riblji, svinjski) imaju određenu efikasnost na smanjenje bola i povećanje pokretljivosti zglobova. Naročitu efikasnost pokazuju hidrolizovani fragmenti kolagena, koji se značajno bolje usvajaju i gde za neke patentirane preparate postoje dobre kliničke studije koje su pokazale da ovi fragmenti utiču na simptome bolesti i da čak usporavaju napredovanje bolesti.

 

Injekcije za lečenje gonartroze

  Dejstvo Primena
Kortikosteroidi  smanjuju zapaljenje, smanjuju bol  artritis, izliv u zglobu, gonartroza, koksartroza,artroza saka
Hijaluron  smanjuje zapaljenje, smanjuju bol,   „podmazuju“ zglob gonartroza, koksartroza
PRP  smanjujue zapaljenje, stimuliše obnavljanje gonartroza, koksartroza, koksartroza, povrede tetiva i ligamenata
Kolagen stimulativno dejstvo  oštećenje tetiva

 

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artrtis predstavlja najčešću formu zapaljenja zglobova. Radi se o autoimunoj bolesti koja može zahvatiti bilo koji zglob, uključujuči i zglobove koji se nalaze između slušnih koščica. Zahvatanje zgloba kolena u reumatoidnom artritis je vrlo često, a neretko se dešava da pacijent u isto vreme ima i gonartrozu i reumatoidni artritis. Lečenje kolena koje je zahvaćeno artritisom skoro uvek podrazumeva i prilagođavanje terapije koju pacijent uzima za artritis, ali istovremeno i punkciju kolena-odnosno izvlačenje tečnosti iz kolena i davanje određenih lekova. Kada je koleno zahvaćeno artritisom treba regaovati što ranije, jer svako odlaganje intervencije može da dovede do trajnih oštećenja na zglobu kolena i značajnog oštećenja funkcije. Sve detalje o reumatoidnom artritisu pročitajte u našem tekstu ovde.

Giht

Upala zgloba kolena zbog gihta obično se javlja kod pacijenata koji su već imali napade gihta na stopalima. Koleno u gihtu naglo otekne, bude jako crveno, toplo na dodir i jako bolno. Retko pacijenti imaju i blago povišenju temperauturu. Akutni napad bola u kolenu traje obično nekoliko dana, a brzo olakšanje tegoba može da se postigne punkcijom kolena i primenom leka direktno u koleno. Sve o gihtu pročitajte u našem tekstu ovde.

Burzitis

U kolenu ima nekoliko burzi. To su sluzne kesice koje su smeštene između kosti i tetiva i ligamenata i služe da smanje trenje prilikom pokreta. U kolenu se najčešće zapali tzv. Burza pes anserinusa i prepatelarna burza. Kod zapaljenja burze se obično javlja lokalni otok i crvenilo na mestu burze praćeno dosta jakim bolom. Terapija se sprovodi primenom hladnih obloga, antireumatskih masti i davanjem lekova direktno u burzu pod kontrolom ultrazvuka što brzo dovodi do smirivsanja tegoba.

Kako da olakšate bol dok čekate na pregled?

Ukoliko imate jak bol bez konsultacije sa lekarom možete koristiti preparate na bazi paracetamola, a u konsultaciji sa lekarom ili farmaceutom možete koristiti i određene lekove iz grupe antireumatika. Kod većine slučajeva akutnog bola u kolenu, naročito ako je praćen otokom primena hladnih obloga na koleno može da bude od velike koristi. Hladne obloge se mogu primenjivati više puta u toku dana. Mazanje različitih antireumatksih masti takođe smanjuje bol i povećava pokretljivost. Naravno, važno je rasteretiti zglob tokom nekoliko dana.

Šta ne smem da radim kad imam bol u kolenu?

Mnogi pacijenti kad imaju bol u kolenu često drže koleno blago savijeno i obično tokom ležanja ispod kolena stave urolane peškire ili neke druge predmete koji koleno drže u polusavijenom položaju. Iako ovo privremeno olakšava bol u ovim situacijama može da dođe do ukočenja kolena u ovom blago savijenom položaju što kasnije dugoročno otežava hod i najčešće mora da se rešava hirurški.

 

 

No Comments
Post a Comment
Name
E-mail
Website