Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Blog

4d laserski tretman

4D laserski tretman lica

 

4D laserski tretman lica objedinjuje čak tri moćna lasera zahvaljujući čemu postižemo potpuno obnavljanje kože. To su ClearLift, ClearSkin i Erbium:Yag koji zajedno još efikasnije uklanjaju znakove starenja, vraćaju licu zdrav izgled i blistavost.

Šta je 4D laserski tretman?

Na samom početku, potrebno je da se podsetimo kako deluju laseri i šta je to lasersko podmlađivanje. Za one koji možda ne znaju, laseri se decenijama unazad uspešno koriste u raznim oblastima medicine, a svoje zasluženo mesto našli su i u estetskoj medicini. Laser deluje tako što emituje svetlosnu energiju, a ona se u krvnim sudovima pretvara u toplotu. Različiti laseri emituju različite talasne dužine i zato su namenjeni tretiranju različitih indikacija na koži. Laserski zraci se podešavaju i usmeravaju pomoću određenih parametara čime se ciljano rešava čitav spektar estetskih ili medicinskih problema na koži.

Lasersko podmlađivanje je, ukratko rečeno, nehiruška, neinvazivna i potupno prirodna metoda koja obnavlja, zateže kožu i vraća joj blistavost, elastičnost i mladolik izgled. U tu svrhu u našoj ordinaciji koristimo samo lasere najnovije generacije kojima prodiremo u kožu do tačno određene dubine, a okolno tkivo i površina kože ostaju netaknuti. Ukoliko postoji period oporavka, na ovaj način se isti značajno smanjuje. Laserski snop pokreće regenerativne procese u koži, stimuliše sintezu kolagena i elastina i proizvodnju fibroblasta.

Vrste lasera

Postoje dva tipa lasera koji se primenjuju. Prvi su neablativni laseri i tretmane pomoću njih radimo tokom čitave godine. Gotovo da nema perioda oporavka, koža se ne guli i ne ljušti, a može se javiti blago crvenilo nakon tretmana. Drugi tip su ablativni laseri koje koristimo od početka oktobra do kraja marta.Tretmani ovakvim laserima nikada se ne rade tokom kasnog proleća i leta, jer se njima uklanja površinski sloj kože. Zato period oporavka može trajati duže. Jedan tip ovakvih lasera je CO2, a drugi su Erbijum laser.

U zavisnosti od stanja kože i indikacija koje treba rešiti, laseri se mogu primenjivati pojedinačno ili se kombinovati zarad postizanja još boljih rezultata. Upravo kombinovanje tri snažna lasera dostupno je našim pacijentima i to je 4D laserski tretman. Ovaj tretman idealno je rešenje za sve one koji žele da poboljšaju teksturu kože, dubinski obnove lice i smanje različite znakove starenja. Ovaj tretman kombinuje dva neablativna lasera, ClearLift i ClearSkin, uz jedan ablativni Erbijum (IPIXEL Er:YAG).

Kome je namenjen 4D laserski tretman?

Ukoliko želite da vaša koža brzo povrati stari sjaj, da joj vratite blistavost i jedrinu, onda je ovaj tretman za vas. Namenjen je svim ženama i muškarcima koji žele potpunu obnovu kože lica, da umanje znakove starenja i uklone nesavršenosti, ali i da vidljivo poboljšaju teksturu kože.

Napomenimo samo da proizvodnja kolagena počinje značajno da opada već nakon 25. godine. Tada postaju vidljivi prvi sitni znakovi starenja u vidu finih linija. Nakon 30., a posebno nakon 40. godine koža je dodatno dehidrirana, bore se lako uočavaju, javljaju se i hiperpigmentacije, koža gubi tonus i elastičnost. Efikasno, 4D laserski tretman rešiće većinu ovih problema. I zato, za sve one koji se ne mire sa prevremenim starenjem kože, ovo je rešenje koje vodi do mladolike i jedre kože.

Koje su indikacije?

Kombinacija tri lasera odlično je rešenje za:

 • jačanje tonusa kože;
 • poboljšanje teksture i elastičnosti;
 • uklanjanje sitnih bora i finih linija na licu, vratu i dekolteu;
 • proširene pore i neujednačen ten;
 • hiperpigmentacije, staračke pege, fleke od sunca;
 • ožiljke od akni.

Kako deluje 4D laserski tretman?

Benefiti kombinovanja lasera su brojni, te se zbog toga često preporučuje upravo ovakav tretman kože. Na taj način deluju i naši hibridni laserski tretmani. Zbog različitih talasnih dužina lasera i energije koju isporučuje svaki od njih, postižu se bolji rezultati za kraće vreme.

Zahvaljujući ClearSkin i ClearLift laseru, podstiče se formiranje novog kolagena i elastina. Zbog toga, koža postaje elastičnija, zdravija je, osvežena i podmlađena. Erbijum laser nežno uklanja površinske slojeve kože, sve mrtve ćelije i stimuliše obnavljanje i rast nove, zdravije kože. Delovanje lasera pomaže stvaranje novih fibroplasta – to su ćelije potkožnog vezivnog tkiva. One utiču na formiranje kolagena i pomažu obnavljanje oštećene kože. Njihov broj se smanjuje usled starenja i ostalih faktora i ovakvim tretmanima podstiče se njihovo obnavljanje.

Sinergija 3 moćna lasera

Sva tri lasera deo su savremene laserske platforme Alma Harmony XL PRO. Ova laserska inovacija dokazano tretira čak 65 različitih estetskih i zdravstvenih problema na koži. Omogućava individualne protokole, komforne tretmane, efikasne i bezbedne za sve tipove kože. Zato ovaj uređaj i prati slogan “Jedno rešenje za kompletnu brigu o koži”.

Ono što Harmony Xl Pro nudi jesu i laseri (ablativni i neablativni) koji se prilagođavaju različitim indikacijama i tipovima kože. A upravo tri lasera koji su deo ovog multifunkcionalnog uređaja kombinujemo u 4D laserskom tretmanu lica. Hajde da vidimo kako deluje svaki od njih, ClearSkin, ClearLift i Erbijum, odnosno IPIXEL ER:Yag laser.

ClearSkin laser

Reč je o neablativnom laseru koji bezbolno i neinvazivno deluje na sledeći način:

 • obnavlja i podmlađuje kožu;
 • leči akne i bubuljice;
 • ublažava ožiljke od akni i benigne lezije;
 • jača tonus kože;
 • dubinski čisti pore;
 • ublažava lučenje sebuma kože.

ClearSkin laser kombinacija je neablativnog lasera Er:Glass 1540, uz hlađenje kože i primenu vakuuma. Dok prodire u kožu, laserski snop pulsira i pravi mikro kanale, što dovodi do koagulacije kože. Zdrava, okolna koža, pomaže reparaciju oštećenih delova, a laser podstiče sintezu kolagena i elastina. U isto vreme, vakuum će snažno izvlačiti sebum koji je, ukoliko ga ima previše, uzrok zapušenja pora i razvoja akni. Posebno snažno deluje na sve oblike akni, među kojima su i nodule, papule, kao i acne vulgaris.

Koža je nakon delovanja ClearSkin lasera očišćena, svežija, bolje teksture i tonusa, a ten je lepši i ujednačeniji. Rezultati su vidljivi već nakon prvog tretmana. Kada se koristi samostalno, najčešće je potrebna serija od tri do četiri tretmana, ali to sve zavisi od stanja kože i indikacija koje tretiramo. Ovaj laser uspešno se primenjuje na svim tipovima kože, bez straha od nus pojava i kontraindikacija. Sve što pacijenti mogu osetiti tokom tretmana je blago peckanje koje je podnošljivo. Sve detalje o ClearSkin laseru saznajte ovde.

ClearLift laser

Drugi neablativni laser koji primenjujemo u 4D tretmanu jeste ClearLift. Dok je ClearSkin prvobitno namenjen čišćenju kože, ClearLift laser ima drugi važan zadatak: efikasno i potpuno prirodno zateže kožu. Indikacije za primenu ovog lasera su:

 • fine linije i bore na licu vratu i dekolteu;
 • neujednačen ten, proširene pore i kapilari;
 • hiperpigmentacije i fotooštećenja kože;
 • pušački ten – beživotan izgled kože;
 • melazma.

Uspešno se primenjuje i za lečenje strija i uklanjanje tetovaža. Poznat i kao Hollywood Lunchtime Facelift (holivudski lifting tokom pauze za ručak), ClearLift laser je pogodan za sve tipove kože, bezbolan je, neinvazivan i potpuno prirodno obnavlja kožu.

Zasnovan je na Q-switched Nd:YAG tehnologiji, dužine 1064nm. Frakcionisani, to jest, podeljeni laserski zrak prodire do željene dubine zavisno od indikacije koju tretiramo. Ne povređuje kožu, ne oštećuje njenu površinu. Fotoakustičan efekat ovog lasera leči fleke, pigmentacije i melazmu, razgrađivanjem pigmenta, nakon čega pigmentacije blede i nestaju.

ClearLift laser je bezbolan, postoji samo peckanje u trenutku pulsiranja lasera. Ono što je najvažnije: koža je zategnuta, blistava, elastičnija, lepšeg tena, fine linije i bore su ublažene. Takođe, pore su sužene, a crvenilo kože smanjeno. Više detalja o ClearLift laseru pročitajte na ovom linku.

Erbijum laser

Pun naziv je IPIXEL Er:YAG, a predstavlja kombinaciju tradicionalnog erbium lasera i savremene PIXEL tehnologije. Za razliku od prethodna dva koji su neablativni, ovaj laser je ablativni i deluje tako što izvodi piling i nežno uklanja površinski sloj kože. Prvenstveno, namenjen je obnavljanju, zatezanju i podmlađivanju kože. Indikacije koje njime tretiramo su: pliće i tanke bore, manja opuštenost kože, hiperpigmenatacije, manjak elastičnosti, neujednačen ten, ožiljci od akni, površinske kožne lezije.

Erbium laser je pogodan za sve regije na licu, pa čak i za osetljiv deo oko očiju. Na površini kože laser postiže efekat pilinga, dok u dubljim slojevima podstiče proizvodnja novog kolagena, obnavljaju se oštećene ćelije i pokreću regenerativni procesi. Više o Erbium laser saznajte ovde.

Koje efekte postižemo?

Kombinovanjem tri lasera postižu se efekti koji su daleko bolji nego kada koritimo samo jedan laser. Kako smo objasnili, svaki od njih ima svoj zadatak, a zajedno se nadopunjuju i pružaju najbolje rezultate za kraće vreme. Nakon serije tretmana koža je:

 • osvežena, zategnuta i podmlađena;
 • pliće bore su manje vidljive;
 • elastičnija i čvršća;
 • ujednačenog tena;
 • blistava i zdrava.

4d laserski tretman Beograd

4d laserski tretman- najčešća pitanja

Kada možemo raditi 4D laserski tretman?

Ovaj tretman podrazumeva kombinaciju dva neablativna i jednog ablativnog lasera- Erbium. Zato, 4D laserski tretman lica radimo od oktobra do polovine maja ali tada Erbijum radimo blaže. Ukoliko neko želi, možemo raditi i samo kombinaciju ClearSkin i ClearLift lasera tokom čitave godine. Rezultati će biti efikasni i ovom slučaju.

ClearSkin i ClearLift laser zajedničkim delovanjem čiste i zatežu kožu, rešavaju mnoge nedostake zrele i dehidrirane kože. Ten je ujednačeniji, opuštena koža je zategnuta, a fine linije i borice biće manje vidljive. Ova dva lasera zajedno uspešno rešavaju i pliće ožiljke od akni.

Kako izgleda tretman?

Pre tretmana se nanosi anestetik krema kako bi tretman bio što prijatniji. Lekar će detaljno očistiti kožu i zatim će podsetiti sve parametre na laserima, zavisno od indikacija i tipa kože. Veoma preciozno i kontrolisano, laseri ciljano deluju na probleme i rešavaju ih.

Oporavak?

Zbog delovanja Erbium lasera, oporavak nakon 4D tretmana traje oko 3 do 5 dana. Toliko je potrebno da se povuče crvenilo i da se završi prirodan process ljuštenja stare kože. Važno je da pratite smernice koje dobijete od lekara, da nikako sami ne gulite kožu i da je pustite da se sama oporavi. Odnosno, da staru kožu zameni nova i mlada. Obavezno je koriščenje kreme sa visokim zaštitnim faktorom SPF 50.

Koliko tretmana mi je potrebno?

Nakon detaljne konsultacije sa našim lekarom, utvrđuje se pojedinačni protokol za svakog pacijenta. Sam broj tretmana zavisiće od stanja kože, indikacija koje tretiramo i rezultata koje želimo da postignemo. Razlika je i u tome da li se tretman izvodi na mlađoj koži gde je potrebna preventiva starenja ili se izvodi na zreloj koži kojoj je potrebna dubinska nega.

Da li je 4D laserski tretman bolan?

Ne, sve što pacijenti osećaju je peckanje koje je podnošljivo.

Da li je tretman bezbedan?

Apsolutno. Sve protokole u okviru Harmony XL Pro platforme je odobrila FDA (Američka uprava za lekove). Nema nuspojava, ali uvek vodite računa da tretman izvodi lekar koji je kvalifikovan za laserske procedure.

Da li je tretman bezbedan?

Apsolutno. Sve protokole u okviru Harmony XL Pro platforme je odobrila FDA (Američka uprava za lekove). Nema nuspojava, ali uvek vodite računa da tretman izvodi lekar koji je kvalifikovan za laserske procedure.

Kontraindikacije?

U slučaju 4D laserskog tretmana kontraindikacije su kao i u slučaju svih ostalih laserskih tretmana. Ne mogu ga raditi trudnice, dojilje, pacijenti koji imaju različite kožne infekcije, vitiligo, akutni herpes, oni koji imaju rak ili su na terapiji fotosenzitivnim lekovima.

4D laserski tretman: cene i dodatna pitanja

Na stranici Cenovnik možete pogledati cene svih procedura i tretmana koje izvodimo. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica i dodatnih pitanja, znajte da vam naš stručan tim lekara uvek stoji na raspolaganju. Zakažite pregled, pozovite nas na 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.

No Comments
Post a Comment
Name
E-mail
Website