Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Blog

kožna oboljenja

Kožna oboljenja dovode do POREMEĆAJA SNA

Dr Živković otkriva šta da radite, a EVO koje sve bolesti kože “CVETAJU” tokom jeseni

Jesen je godišnje doba koje poistovećujemo sa smirivanjem i uspavljivanjem prirode, uz manje sunca i sa dosta nižim temperaturama. Ipak, to ne važi i za nas, jer je upravo jesen vrlo burno razdoblje za kožu jer se tada razbuktavaju određeni problemi sa kožom koji, kako tvrdi nova studija, mogu da izazovu i probleme sa snom. O tome koje se bolesti javljaju ili aktiviraju tokom ovog perioda, kao i kako to može da utiče na san, razgovarali smo sa dr Milošem Živkovićem.

 

Jesen i zima su godišnja doba kada koža postaje suvlja, a mnoga dermatološka oboljenja ulaze u fazu pogoršanja. Najčešća oboljenja koja se pogoršavaju u narednom periodu su ekcem (atopijski dermatitis), seboroični dermatitis, psorijaza, i lichen planus.

– Viđamo pogoršanje ekcema zato što hladniji vazduh, vetar, kao i suv vazduh usled grejanja utiču tako da koža pojačano gubi vlagu, postaje dehidirana i suva. U osnovi ekcema zapravo postoji zapaljenje praćeno crvenilom, suvoćom kože i perutanjem, pa svako dodatno isušivanje kože lako može pogoršati ekceme, otkriva dr Živković.

Slična situacija je i sa osobama koje boluju od psorijaze, a pošto sunčevi zraci deluju blagotvorno na ovaj problem, manje sunčanih dana i više vremena u zatvorenom uz pomenutu suvoću, vrlo lako dovode do pogoršanja.

Suv vazduh i nagle promene temperature dovode i do pogoršanja rozacea. Rozacea ili kuperoza je dermatološko oboljenje praćeno crvenilom, proširenim kapilarima i sitnim papulama na koži nalik na bubuljice.

– Kako biste sprečili pogoršanje crvenila koristite preparate za negu prilagođene osetljivoj koži bez parfema, alkohola, boja i drugih iritirajućih supstanci. Izbegavajte preparate sa voćnim kiselinama jer mogu pogoršati iritaciju. Proizvodi sa azelaičnom kiselinom deluju blagotvorno, a još jedan koristan sastojak je i niacinamid, ali moram da napomenem da iako niacinamid kod većine osoba smanjuje crvenilo i promene na koži, kod malog broja pacijenata niacinamid može pogoršati crvenilo, pa proizvode sa niacinamidom najpre isprobajte na malom delu kože, kaže dr Živković, specijalizant estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Ne zaboravite da je najveći neprijatelj rosacee sunce, pa uvek koristite zaštitni faktor.

Kako problemi sa kožom izazivaju poremećaj sna

Globalna studija predstavljena na Evropskoj akademiji za dermatologiju i venerologiju otkriva da polovina pacijenata sa kožnim problemima pati od poremećaja sna.

Velika studija, koja je analizirala više od 50.000 odraslih u 20 zemalja, kako bi procenila uticaj kožnih bolesti, pokazala je da skoro polovina (42 odsto) pacijenata sa kožnim oboljenjima ima problem sa poremećajem sna.

– Smatra se da do poremećaja u spavanju dovodi intenzivan svrab i peckanje koje prati ove bolesti. Manjak sna i isprekidan san smanjuju radnu produktivnost ovih osoba, češće se javlja umor i to već nakon buđenja, pospanost, zevanje i peckanje očiju što značajno smanjuje kvalitet života, ističe naš sagovornik.

Kako posledice pogoršanja dermatoloških bolesti ne izazivaju samo kožne promene i estetske probleme, već dovode i do sistemskih posledica važno je prevenirati pogoršanje.

– Pravilna nega podrazumeva korišćenje blagih, uljanih kupki, kratka tuširanja mlakom vodom. Kožu nakon tuširanja blago posušite peškirom, ali ostavite delimično vlažnom i odmah nanesite bogatu kremu ili balzam za hidrataciju. Birajte preparate za hidrataciju bez parfema i denaturisanog alkohola, bogate negujućim uljima, niacinamidom, ceramidima, shea buterom itd. Takođe ne zaboravite da unosite dovoljno tečnosti, poručuje nam doktor.

 

Izvor: https://zena.blic.rs/zdravlje/kozna-oboljenja-dovode-do-poremecaja-sna-kod-polovine-pacijenata-otkriva-studija/vsvr98x
No Comments
Post a Comment
Name
E-mail
Website