Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Giht

Giht se nekada zvao i “bolest kraljeva”, jer su nekada upravo oni bili retki pojedinci koji su se prejedali, kad većina stanovnika nije imala dovoljno hrane. Giht je najšeći uzrok zapaljenja zglobova kod ljudi starijih od 40 godina i čak svaki pedeseti muškarac stariji od 30 godina boluje od gihta. Sa starošću se broj obolelih povećava i svaki deseti osamdesetogodišnjak boluje od gihta.

 

Zbog čega nastaje giht?

Giht nastaje zbog taloženja soli mokraćne kiseline u zglobove. Mokraćna kiselina nastaje tokom normalnih metaboličkih procesa, a kod najvećeg broja pacijenata problem nastaje je se mokraćna kisleina ne izlučuje u dovoljnoj meri preko bubrega. Od gihta najčešće oboljevaju hronični bubrežni bolesnici, gojazni pacijenti, alkoholičari i pacijenti koji boluju od psorijaze.

 

Koji su simptomi gihta?

Napad gihta počinje iznenada. Pacijente probudi jak bol koji se u 90% slučajeva javlja u korenu palca na nozi. Bol je praćen otokom i crvenilom zgloba. Čak i ako se ne leči, akutni napad gihta prolazi za nekoliko dana. Kako bolest napreduje napadi postaju češći, a potom počinju da se javljaju otoci i drugih zglobova. Na kraju nelečeni pacijenti imaju takozvani hronični giht, stalno zapaljenje više zglobova, po koži imaju tofuse koji predstavljaju nakupine mokraćne kiseline iz kojih se povremeno cedi sadržaj koji liči na kreč.

Kako se postavlja dijagnoza gihta?

Dijagnozu gihta postavlja reumatolog nakog odgovarajućeg pregleda. Merenje mokraćne kiseline u krvi, ali i drugih parametara je od velike važnosti za psotavljanje dijagnoze. Ipak, za defintivnu dijagnozu gihta najsigurnije je uraditi analizu tečnosti iz zapaljenog zgloba. Ako su u tečnosti prisutni kristali soli mokraćne kiseline to je siguran dokaz da pacijent ima giht. Ultrazvučni pregled može da ima veoma veliki značaj za dijagnozu gihta, naročito kad je giht u ranoj fazi i kad zahvata zglob iz koga se ne može dobiti tečnost za analizu.

 

pregled reumatolog beograd

 

Kako se leči giht?

Akutni napad gihta se najčešće prekida nesteroidnim antiinflamatornim lekovima. U svetu je registrovan i lek kolhicin, a mogu se koristiti i kortikosteroidi. Nakom smirivanja akutnog napada u terapiju se uvode lekovi koji smanjuju stvaranje mokraćne kiseline, kao što su alopurinol i febuksostat. Važan deo lečenja je i odgovarajući način ishrane.

 

Kako pacijenti mogu sami sebi da pomognu?

U akutnom napadu gihta treba poštedeti zahvaćeni zglob od napora i primenjivati hladne obloge. Za dugotrajno lečenje gihta neophodno je redukovati telesnu težine, izbegavati konzumiranje alkohlonih pića, naročito piva, crvenog mesa, morskih plodova i zaslađenih napitaka. Vino je dozvoljeno u umerenim količinama. Savetuje se svakodnevno konzumiranje mlečnih proizvoda od obranog mleka koji podstiču izlučivanje mokraćne kiseline. Unositi odgovarajuću količin tečnosti i izbegavati lekove koje mogu da smanje izlučivanje mokraćne kiseline (konsultovati svog lekara).

 

Giht- dodatna pitanja

Za sva dodatna pitanja, naš stručni tim vam je uvek na raspolaganju. Zakažite pregled,  kontaktirajte nas putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.