Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Ultrazvučni pregled abdomena kod dece

Šta je ultrazvučni pregled abdomena?

ultrazvučni pregled abdomena dece

Ultrazvučni pregled abdomena kod beba i dece  je bezbedna, potpuno bezbolna i brza metoda kojom se precizno vide organi i organski sistemi smešteni u trbuhu. Tokom pregleda lekar nanosi ultrazvučni gel na stomak koji omogućava kontakt kože I ultrazvučne sonde, a potom prelazi ultrazvučnom sondom preko stomaka i pravi “žive” slike unutrašnjih organa.

Ultrazvuk se može bez opasnosti primenjivati koliko god puta je to neophodno i često se koristi za praćenje kroz vreme različitih poremećaja unutrašnjih organa.

Šta mozemo da vidimo ultrazvučnim pregledom abdomena?

Ultrazvučnim pregledom kod dece možemo da vidimo jetru, žučnu kesicu i žučne puteve, pankreas, slezinu, bubrege, nadbubrežne žlezde, velike krvne sudove, limfne čvorove, a pod posebnim uslovima i želudac, deo jednjaka, tanko crevo, slepo crevo i debelo crevo.

Koje su indikacije za ultrazvučni pregled stomaka kod dece?

ultrazvučni pregled abdomena dece

Najčešće indikacije su bol u stomaku, povisena temperatura i laboratorijski potvrđena infekcija, muka, povraćanje, otežano pražnjenje, nadutost, dugotrajni prolivi, krv u mokraći, sumnja na kamen u bubregu.
Kod beba razlozi za pregled mogu biti takođe i razne urođene anomalije trbušnih organa viđene pre rođenja ili neposredno po rođenju, produžena žutica i sumnja na oboljenje jetre i žučnih puteva, dugotrajno povraćanje u prvim nedeljama/mesecima života kada postoji sumnja na suženje završnog dela želuca (hipertrofična stenoza pilorusa) ili delova tankog creva.

Koje su prednosti ultrazvuka?

Ultrazvuk je precizna, brza i vrlo pouzdana metoda, koja je za pacijenta apsolutno komforna. Pregled nema nikakvih neželjenih posledica, a odmah nakon pregleda pacijenti mogu da nastave sa uobičajenim aktivnostima.

Imate još pitanja? Pozovite nas!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da zakažete pregled u našoj ordinaciji, uvek vam stojimo na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 064/237-0707 ili nam pišite na mail imedic.rs@gmail.com.