Estetska i antiage medicina, laseri, oblikovanje i zatezanje tela, reumatologija, fizikalna medicina i terapije, dermatologija, radiotalasna hirurgija, tretmani lica i tela.

Related Posts

Blog

biorevitalizacija antiage

“Borba” sa trendovima u estetici koje nameću društvene mreže!

Dr Miloš Živković, doktor estetske i antiage medicine, specijalizant plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije, u intervjuu za Penzionisani.rs, o svom, može se reći, već bogatim iskustvu i komunikaciji sa pacijentima i njihovim potrebama.

Kakav je Vaš pristup novom licu koje se pojavi na konsultaciji?

-Obzirom da je svaki pacijent jedinstven, znamo da će potrebe, želje i pitanja biti različiti. Konsultativni pregledi su neophodni i prvi su korak ka uspostavljanju poverenja i razumevanja sa pacijentom. Tokom konsultacija detaljno utvrđujem želje pacijenta, te ga upoznajem sa svakom fazom tretmana, odgovarajući na pitanja vezana za sam tretman i efekte.

Koliko su žene u zrelijim i starijim godinama, sa potrebama podmlađivanja kože lica, u današnjem vremenu slobodnije da dodju i konsultuju se, udju u „zahvat“?

-Sve više žena se odlučuje za antiage i estetske tretmane. Jednostavno, u poslednjih desetak godina ostvaren je značajan napredak u efikasnosti i ekonomskoj dostupnosti neinvazivnih, odnosno nehirurških, estetskih procedura. Upravo ovi faktori kao i činjenica da antiejdžing tretmani više nisu tabu tema koja se strogo čuva iza zatvorenih vrata, uticali su na njihov porast popularnosti. Mislim da ćemo u narednih nekoliko godina biti svedoci još veće ekspanzije estetskih tretmana koji će, siguran sam, postati deo svakodnevnice, nešto poput redovnog odlaska kod stomatologa.

Da li se pacijenti ustručavaju da kažu šta ZAPRAVO žele?

-Neki dođu sa jasnom slikom o tome šta tačno žele, dok ima i onih koji nisu toliko sigurni koji tretman je pravo rešenje za njih. Takođe, nije redak slučaj da pacijent prvi put dolazi na neki od estetskih i antiage tretmana, pa su stoga nervoza i određena količina uznemirenosti sasvim normalna pojava. Zato je neizostavni deo, pre svake intervencije, detaljna konsultacija sa pacijentom. Ovo uključuje iscrpan razgovor u jednom krajnje prijateljskom i neposrednom maniru u opuštenoj atmosferi . Iz iskustva mogu da kažem da se skoro bez izuzetka, dešava da zabrinuto i „stegnuto“ lice pacijenta vrlo brzo zamene osmeh i opušten i bezbrižan stav.

 

Dolazak na intervenciju podmladjivanja kože i dalje je u većoj meri rezervisan za žene od četrdesetih ili se granica godina pomerila, na starije, mlađe… ?

-Iako su žene u 40.-im i dalje najčešći pacijenti, sve više se primećuje zainteresovanost za tretmane i kod osoba drugih starosnih grupa, kako kod mlađih tako i kod starijih. Uopšte nije retkost da nas posećuju osobe koje su ušle u sedmu i osmu deceniju. To je, odavno normalno, i samo potvrđuje moje uverenje da žene današnjice ne priznaju stereotipne uloge koje su godine nosile sa sobom u nekim ranijim vremenima. Svaka generacija ima pravo da bude zadovoljna svojim izgledom i odrazom u ogledalu. Žene u zrelijim godinama se prvenstveno odlučuju za tretmane podmlađivanja koji za efekat imaju zatezanje opuštene kože, uklanjanje podočnjaka ili bora, podizanje tonusa i vraćanja izgubljenog volumena lica.

-Sa druge strane, veliko je interesovanje za tretmane i kod mlađe populacije od 25-35 godina. Sve više žena usvaja ideju da je bolje sprečiti nego lečiti. To zapravo znači da je  lakše održavati mladalački izgled lica i kvalitet kože ako se počne na vreme sa negom ali i tretmanima, odnosno pre pojave dubljih bora, promena potkožnih struktura i pojave viška kože. Idealno je da, kada se pojave prvi znaci starenja, treba početi sa tretmanima za poboljšanje kvaliteta kože.

frakcioni laser lice

Kakvu negu lica i način života preporučujete kako bi se estetski tretmani odložili?

-Starenje kože se odvija pod uticajem unutrašnjih i spoljašnjih faktora. Unutrašnji tok starenja podrazumeva uticaj genetskih predispozicija, hronološkog starenja i hormonalnih promena, koje su posebno izražene kod žena u MENOPAUZI. Uticaj spoljašnjih faktora kao što je svakodnevno izlaganje štetnim zracima sunca, pušenje, nepravilna ishrana, stres i nedostatak sna često dovodi do prevremenog starenja kože. Takvo na primer fotostarenje kože, odnosno starenje kože pod uticajem UV zračenja se manifestuje pojavom bora i hiperpigmentacija, gubitkom elastičnosti i suvoćom.

-Prevencija starenja kože i nega podrazumeva zdrav način života- dovoljno sna, pravilnu ishranu bogatu antioksidansima (vitaminima, polifenolima i flavonoidima), fizičku aktivnost, korišćenje kvalitetne kozmetike koja sadrži aktivne supstance kao što su hijaluronska kiselina, retinol, peptidi i ceramidi.

 

U čekaonicama su, sve češće, muškarci. Kakav je njihov pristup i da li su iskreni u onome zbog čega dolaze? Šta ih najviše „muči“ i koja generacija muškaraca je najzainteresovanija za estetske korekcije?

-Tačno je da se sve više muškaraca odlučuje na posetu estetskoj ordinaciji. To samo govori u prilog onome o čemu smo ranije pričali a to je da estetske i antiage procedure polako postaju nešto sasvim uobičajeno bez obzira na pol i godine. Većina muškaraca je zainteresovana za tretmane protiv opadanja i gubitka kose, gde PRP terapija ubedljivo prednjači u popularnosti ali i u rezultatima koje postižemo. Takođe, zainteresovani su za trajnu lasersku epilaciju određenih delova tela- leđa, vrata, grudi. Što se tiče lica, muškarcima najčešće smetaju bore na čelu i oko očiju koje su im dosta izraženije nego što je to slučaj kod pripadnica lepšeg pola, te se odlučuju tretmane botoksom.

Doktor Miodrag Colić svojevremeno je govorio o „maču sa dve oštrice“ ugleda vašeg posla kada su u pitanju preterani zahtevi pacijenata. Kako reagujete kada se zahtevi, u odnosu na vašu procenu, premaše? Da li se „borite“sa tim?

-Jedna od dužnosti lekara je da radi za dobrobit pacijenta, da mu ne obećava nerealne rezultate i da mu detaljno objasni mogućnosti i ograničenja određene procedure. Drugo, ali ne i manje bitno jeste “borba” sa trendovima u estetici koje nam nameću društvene mreže. Neophodno je predočiti pacijentu da ne stoji svakom licu trenutni trend npr. naglašene jagodice ili “ruske usne”, jer sve ono što odudara od prirodnog sklada, svaka prenaglašenost nas udaljava od cilja a cilj svake estetske procedure jeste poboljšanje izgleda, a ne promena ličnog opisa.

Da li vam se desilo da se pacijent naljuti kada su očekivanja bila drugačija od onoga što se postiglo? Kako rešavate takve situacije? Da li su vas starije kolege upozorile na to?

-Ukoliko pacijent ima nerealna očekivanja ili poremećenu percepciju sopstvenog izgleda, to saznajemo na samom razgovoru sa njim i takve zahteve, na žalost, odbijamo. Ako nakon tretmana pacijent nije zadovoljan rezultatom, tada treba da pokušamo da saznamo uzrok nerazumevanja u komunikaciji. Često pacijent nema jasnu predstavu , na primer, o količini hijaluronskih filera, ali su to rešivi nesporazumi. U svakom slučaju, neinvazivne hirurške procedure su mnogo lakše za korekciju jer su privremene u odnosu na hirurške metode, te je prethodno navedeni, razgovor i upoznavanje sa pacijentom, više nego važna „stanica“.

Šta Vas najviše raduje u vašem poslu?

-Samopouzdanje i zadovoljstvo koje pacijenti dožive nakon tretmana kada se pogledaju u ogledalu. To je i najbolji rezultat obe strane, kada naš rad utiče ne samo na poboljšan izgled pacijenta, već i na njihov unutrašnji osećaj i pozitivnu sliku o sebi!

Izvor: penzionisani.rs

1 Comment
  • Biljana

    Trebalo bi da vodimo racuna o sebi i da primenjujemo mere nege, ali zaista se preteruje sa nerealnim izgledom

    January 26, 2022 11:01
    reply
Post a Comment
Name
E-mail
Website